Μοριακός Βιολόγος BSCM
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Ειδικός Ολιστικής Οικογενειακής Υγείας CHHC
www.familywellness.gr
Γεια σας,
Είμαστε γονείς ενός αγοριού 15 μηνών και βάρους 10,5 kg που θηλάζει ακόμα και τον τελευταίο μήνα έχουμε πρόβλημα με τη διατροφή του.
Μέχρι σήμερα τρώει αλεσμένες τροφές (φρουτόκρεμα-χοτρόσουπα-κρέμα). Δεν έχει αρχίσει να τρώει ακόμα πιο στερεές τροφές. Φαγητά πατημένα με το πιρούνι δεν τα πιάνει καθόλου και τα ολόκληρα (κομμάτια, πατάτα, λαχανικά, φρούτο, ψωμί κλπ) μόλις τα βάλει στο στόμα του αμέσως τα βγάζει αηδιασμένος σχεδόν σαν να κάνει αναγούλα. Παρ’ όλα αυτά πήγαινε μια χαρά έως τον τελευταίο μήνα.
Αρχικά έκοψε την πρωινή φρουτόκρεμα και τελευταία και την χορτόσουπα το μεσημέρι. Εδώ να σημειώσω πως αυτόν τον τελευταίο μήνα έχει έντονη φάση οδοντοφυΐας (έχει βγάλει τα μπροστινά 4 κάτω & 4 πάνω δοντάκια) και είναι έτοιμος να περπατήσει χωρίς βοήθεια – καταστάσεις που καταλαβαίνουμε πως του δημιουργούν πίεση. Έτσι λοιπόν καταφεύγει μεν στην κρέμα
(ρυζάλευρο, σιμιγδάλι ή κεχρί ολικής) την οποία και ζητάει, αλλά και στο θηλασμό πολύ περισσότερο από πριν.Έχουμε δοκιμάσει να αλλάξουμε τις ώρες που δίνουμε τα διάφορα γεύματα (π.χ. απόγευμα φρούτο και κρέμα πρωί ή πρωί φρούτο και απόγευμα χορτόσουπα κλπ) αλλά μάταια. Επίσης μας ανησυχεί που οι κενώσεις του έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες πιο υδαρείς χωρίς όμως να αυξηθεί ο αριθμός τους πράγμα που δεν ξέρουμε αν οφείλεται στα δόντια ή στις πολλές κρέμες.
Το βάρος του είναι σταθερό αλλά παρ’ όλα αυτά φοβόμαστε πως δεν παίρνει τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται. Θέλουμε τη συμβουλή σας, φτάνει ο θηλασμός για τα θρεπτικά στοιχεία; Η όλη κατάσταση οφείλεται στην οδοντοφυΐα; Μπορούμε να κάνουμε κάτι ή θα αρχίσει ξανά να τρώει μόνος του; Ή μετάβαση από τις αλεσμένες τροφές στις μη θα γίνει μόνη της ή πρέπει να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο;
Σας ευχαριστούμε πολύ!
Παναγιώτης Ο., Αθήνα
Παναγιώτη,
Ο γιος σου τώρα μπαίνει στην ηλικία των 15 μηνών, μια πραγματικά θαυμάσια περίοδος της ανάπτυξης. Αυτή είναι η ηλικία κατά την οποία μερικοί γονείς αρχίζουν να ανησυχούν ότι ο χαρακτήρας του παιδιού τους αλλάζει…και πολύ συχνά διερωτώνται αν έχουν κάνει κάτι λάθος.
Ο γιος σου θα έχει δυσκολίες να δεχθεί σ αυτή την ηλικία καινούρια πράγματα στην «ρουτίνα του». Γι αυτό το λόγο προσπαθούμε από την ηλικία των 10 μηνών να δώσουμε στα παιδιά πυκνότερες κρεμώδεις και μικρά κομματάκια τροφής. Μερικά μωρά όμως απλά δεν είναι τόσο σίγουρα ότι τους αρέσει η συγκεκριμένη αίσθηση που αφήνει στο στόμα τους η (νέα) τροφή.
Σίγουρα, η εμφάνιση των δοντιών μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλη δυσφορία σε μερικά μωρά και αυτό μπορεί να αποτελεί έστω και μέρος της άρνησης που δείχνει ο γιος σου.
Είναι σημαντικό να συνεχίζεις να «δημιουργείς» και να αναπτύσσεις τις διαφορετικές τροφές που προσφέρεις στο μωρό (ακόμη και αν πρόκειται για την κρεμώδη μορφή τους).
Μετά την ηλικία των 10 μηνών και οπωσδήποτε στην ηλικία των 15 μηνών τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να παρατηρούν ότι όλοι οι άλλοι στην οικογένεια, ιδιαίτερα η μαμά και ο μπαμπάς, επίσης τρώνε!
Το να ταΐζετε το μωρό ξεχωριστά και να μη τρώτε όλοι μαζί σαν οικογένεια μπορεί επίσης να προκαλέσει κάποια παρανόηση σχετικά με το φαγητό. Είναι πολύ σημαντικό, από την ηλικία των 6 μηνών, να φέρνετε το παιδί στο τραπέζι όταν όλοι οι άλλοι τρώνε. Στην σημερινή κοινωνία έχει υποτιμηθεί η αξία και ο ρόλος που έχει στην μάθηση των νεογέννητων η απλή παρατήρηση.
Η συμβουλή μου είναι να φέρεις το μωρό στο τραπέζι και πραγματικά χαλάρωσε και απόλαυσε το διάστημα των γευμάτων σου. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι αποδοτικό να πιέσετε το παιδί για να φάει και επίσης δεν αποδίδει να μεταφέρετε το άγχος σας για το φαγητό στο παιδί.
Σας εύχομαι καλή τύχη και ηρεμία… καθώς διερευνάτε αυτή την καταπληκτική διαδικασία ανάπτυξης του μωρού σας.
Κάθε μωρό είναι ξεχωριστό πρόσωπο και έχει μοναδικούς τρόπους να κάνει διάφορα πράγματα. Βεβαίως, ο όγκος των πληροφοριών που μπορεί να ανταλλαγούν στα στενά περιθώρια του διαδικτυακού ελεύθερου forum είναι περιορισμένος.
Εάν αισθάνεσθε ότι χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες και καθοδήγηση θα πρέπει να κάνετε ένα ραντεβού με κάποιον εξειδικευμένο.
Lauri-Ann Robertson, Μοριακός Βιολόγος BSCM, IBCLC, Ειδικός Ολιστικής Οικογενειακής Υγείας CHHC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com