Το τρίτο γεύμα του μωρού

Απαντά η Lauri-Ann Robertson
Μοριακός Βιολόγος BSCM
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Ειδικός Ολιστικής Οικογενειακής Υγείας CHHC
www.familywellness.gr 

Καλημέρα στην εκπληκτική ομάδα του μητρικού θηλασμού!
Θα ήθελα να με διαφωτίσετε σχετικά με το τρίτο γεύμα του μωρού.

Η κόρη μου έκλεισε τον 9ο μήνα, θηλάζει αποκλειστικά και παίρνει δύο γεύματα επιπλέον (φρουτόκρεμα και κρέας-λαχανικά).

Παρά τις υποδείξεις του παιδιάτρου να δώσω και τρίτο γεύμα με κρέμες του εμπορίου από τον 7ο μήνα εγώ δεν έχω δώσει ακόμη. Η μόνη σκόνη που βάζω καθημερινά, κι αυτή στη φρουτόκρεμα της, είναι κεχρί και βρώμη. Έχω σκοπό να συνεχίσω με κινόα και φαγόπυρο.

Αυτό τον μήνα μας είπε να προσθέσουμε και επιδόρπιο γιαουρτιού αλλά επίσης θέλω να το αποφύγω και να δώσω γιαούρτι ενηλίκων, όταν του το είπα μου είπε πως απαγορεύεται πριν το χρόνο γιατί έχουνε πολλά λιπαρά και θα επιβαρύνω την χοληστερίνη της, μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο;

Θα ήθελα τη γνώμη σας πάνω σ’ αυτό και αν μπορώ να δώσω γιαούρτι τί γιαούρτι προτείνετε αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο;

Σε μωρά που θηλάζουν ανεμπόδιστα είναι απαραίτητο το γιαούρτι ή γενικότερα το τρίτο γεύμα πριν τους 12 μήνες και πιο μπορεί να είναι αυτό;

Επίσης στις αποφλοιωμένες φακές που θέλω να προσθέσω στο διαιτολόγιο της μπορώ να βάλω κουρκουμά  λόγο των αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών ιδιοτήτων του ή είναι πάρα πολύ νωρίς για τέτοιου είδους μπαχαρικά.

Νατάσα Κ., Κοζάνη

04/07/2011

Νατάσα,

Είναι καταπληκτικό ότι θηλάζεις το μωρό σου και αποφεύγεις μη αναγκαίες επεξεργασμένες τροφές στην διατροφή του.

Δεν θα  σου συνιστούσα να δώσεις γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της γιαούρτης, στο μωρό σου.

Όταν προσθέτουμε τροφές στο διαιτολόγιο του νεογνού, θέλουμε να εισάγουμε μια ποικιλία υγιεινών πλήρων τροφών… και όχι περισσότερα γαλακτοκομικά. Η ανάγκη του μωρού για γαλακτοκομικά καλύπτεται από το μητρικό γάλα.

Η αιτία για την οποία δεν δίνουμε πριν την ηλικία των 12 μηνών άλλα γαλακτοκομικά είναι για να αποφύγουμε την επαφή με πρωτεΐνες άλλων θηλαστικών, που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση εάν τις εισάγουμε πολύ νωρίς.

Η γιαούρτη δεν έχει περισσότερο λίπος ή χοληστερόλη από το μητρικό γάλα. Το λίπος και η χοληστερόλη στο μητρικό σου γάλα είναι αυτά που ακριβώς χρειάζεται το μωρό σου για την ανάπτυξη ενός υγιούς νευρικού συστήματος, για τουλάχιστον το πρώτο έτος της ζωής του και ακόμη πιο αργά.

Δεν υπάρχουν κάποιοι κανόνες για τον αριθμό των γευμάτων που χρειάζεται το μωρό σου σε  αυτή την ηλικία. Είναι χρήσιμο να φέρνεις το μωρό στο τραπέζι  κάθε φορά που η οικογένεια ή έστω η μητέρα τρώει και να του προσφέρεις λίγο φαγητό.

Κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο μήνα (μπορεί ήδη να το έχεις παρατηρήσει) το μωρό σου θα αρχίσει να ενδιαφέρεται περισσότερο να φάει μόνο του. Βρες την ευκαιρία να της προσφέρεις τροφή σε πολύ μικρά κομματάκια (μικρότερα και από ένα αρακά) για να εξασκηθεί στην δεξιότητα να τρώει μόνη της.

Το ρύζι, η βρώμη, το κινόα, το φαγόπυρο, το κους-κους και ο αμάρανθος μπορούν όλα να προσφερθούν είτε μόνα τους είτε με φρούτα ή με λαχανικά ή ακόμη και με λίγο ελαιόλαδο σαν μια επιπλέον επιλογή.

Μπορείς επίσης να εισάγεις καρυκεύματα σε μικρές ποσότητες. Εάν είναι καρυκεύματα και γεύσεις από την δική σου διατροφή, τότε το μωρό σου θα τα απολαύσει… τα έχει ήδη δοκιμάσει στο γάλα σου και στο αμνιακό υγρό!

Πειραματίσου και διασκέδασέ το!

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *