Στοματίτιδα και θηλασμός

Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr
Γεια σας και συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνετε!

Το μωράκι μου που είναι 15 μηνών εδώ και μερικούς μήνες έχει στοματίτιδα. Άρχισε να εμφανίζεται μετά από μια ίωση που περάσαμε τον χειμώνα.

Μετά από μια επίσκεψη στο ΙΚΑ για εμβόλιο, η παιδίατρος μου είπε να της δώσω το Dactarin τζελ, 4 φορές την ημέρα για μια εβδομάδα μετά το γεύμα, και να κόψω τους νυχτερινούς θηλασμούς γιατί “το παιδί της ηλικίας της δεν πρέπει να τρώει την νύχτα”. Επίσης μου είπε ότι σε αυτό οφείλεται η στοματίτιδα. Αφού της είπα ότι ο θηλασμός πρέπει να είναι ελεύθερος και ότι δεν πρόκειται να το σταματήσω την νύχτα (κοιμάμαι μαζί με το μωρό και για να κοιμηθεί θέλει στήθος), μου είπε να κάνω ότι νομίζω τότε και να της δίνω το τζελ και τη νύχτα μετά από κάθε θηλασμό…. Για να είμαι ειλικρινής, δεν πίστεψα σε αυτά που μου είπε και, φυσικά, δεν ταλαιπωρούσα το παιδί τη νύχτα.

Το τζελ δεν βοήθησε ιδιαίτερα, μετά προσπάθησα με την σόδα μαγειρικής αλλά δεν με αφήνει να την αγγίξω την γλωσσίτσα. Αυτές τις ημέρες της δίνουμε το Nystamysyn, πάλι τίποτε. Δυσκολευόμαστε πολύ να της το δίνουμε επειδή δεν συνεργάζεται καθόλου. Η γλώσσα της έγινε κάτασπρη και είμαι απελπισμένη.

Η ερώτησή μου είναι αν όντως η στοματίτιδα μπορεί να έχει σχέση με τον θηλασμό. Μήπως πρέπει να βάζω κάτι στις θηλές μου; Τέλος, να σημειώσω ότι το παιδί βάζει συνέχεια διάφορα πράγματα στο στόμα και ότι πιστεύω ότι μπορεί να έχει σχέση και με αυτό…

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
Αγάπη Ψ., Θεσσαλονίκη

29/07/2011

Χρειάζεστε πλήρη εκτίμηση.

Μπορεί να είναι από αντικείμενα, μπορεί να είναι κοινή λοίμωξη μαμάς – παιδιού οπότε απαιτείται ταυτόχρονη θεραπεία. Αυτό θα το εξακριβώσει παιδίατρος με γνώσεις στον θηλασμό ή σύμβουλος γαλουχίας.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *