
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr
Το μικρούλι μου, το οποίο θηλάζω ακόμη, είναι κοντά στον πρώτο του χρόνο.
Μέχρι τώρα γνώριζα ότι το φρέσκο αγελαδινό γάλα δεν συνιστάται πριν τον πρώτο χρόνο αλλά εισάγεται ασφαλώς στην διατροφή του μετά από αυτόν. Ο λόγος, αν δεν κάνω λάθος, είναι ο κίνδυνος να εμφανίσει το παιδί αλλεργία.Ψάχνοντας λοιπόν σε βιβλία, περιοδικά, στο διαδίκτυο αλλά και σε απόψεις ορισμένων Ελλήνων αλλά και ξένων παιδιάτρων για το ποιο φρέσκο αγελαδινό γάλα (των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών ) θα μπορούσα να δώσω συμπληρωματικά με το θηλασμό, τα πράγματα διαπίστωσα ότι είναι λίγο διαφορετικά.
Αρχικά να σημειώσω ότι σε όλες τις πηγές μου οι απόψεις ήταν διφορούμενες. Η αντίθετη άποψη συνιστά την εισαγωγή φρέσκου αγελαδινού γάλατος όχι πριν τον δεύτερο χρόνο ζωής του παιδιού (ούτε καν βρασμένο, πχ.σε φαγητά). Ο λόγος, αν κατάλαβα καλά, είναι η ασυμβατότητα του αγελαδινού γάλατος με τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι υποστηρικτές δε της άποψης αυτής, συνιστούν την συνέχιση του γάλατος φόρμουλα, συγκεκριμένα το νούμερο 3, για όλο τον πρώτο χρόνο ενώ οι μανούλες που θηλάζουν συνεχίζουν τον θηλασμό! (καλό κουράγιο).
Αυτό που με θορύβησε όμως ιδιαίτερα έντονα είναι ότι η χορήγηση του φρέσκου αγελαδινού γάλατος πριν τον δεύτερο χρόνο
συνδέεται, σύμφωνα με μελέτες, με… αναιμία, διαβήτη τύπου 1, βλάβες στα νεφρά, ακόμη και καρκίνο. Χώρια το τρανταχτό σκάνδαλο που δημοσιοποίησε η Greenpeace για γνωστή γαλακτοβιομηχανία της χώρας μας!Βέβαια, ύστερα από τον πόλεμο που αντιμετώπισα για να θηλάσω αποκλειστικά το πρόωρο μωρό μου από ”ειδικούς”, παιδίατρους και κλινική, το πονηρό μυαλό μου πήγε και κάπου αλλού. Μήπως ο όλος ντόρος δημιουργήθηκε από τις πανίσχυρες εταιρίες που κατασκευάζουν γάλα φόρμουλα, για να αναγκάσουν τις τρομοκρατημένες μανούλες να συνεχίσουν να δίνουν στα παιδιά τους ”εμπλουτισμένο” ανθρωποποιημένο γάλα.
Σας κούρασα, αλλά τρομοκρατήθηκα και μπερδεύτηκα και εγώ, παρόλο που θηλάζω. Ζητώ λοιπόν την επιστημονική σας άποψη για το θέμα και σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων για την απάντηση σας. Σας ευχαριστώ επίσης πολύ για την έμμεση βοήθειά σας στο να καταφέρω να θηλάσω αποκλειστικά μέχρι τώρα ένα πρόωρο μωράκι.
Εύη Β., Θεσσαλονίκη
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι κατευθυντήριες γραμμές επιστημονικών οργανισμών σε δυτικές χώρες όπως η Βρετανία συνιστούν φρέσκο γάλα μετά τον χρόνο, ως κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής από όλες τις κατηγορίες τροφίμων και με προϋπόθεση το παιδί να έχει προοδεύσει στην ποικιλία τροφίμων που καταναλώνει.
Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H., IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com