Επιστροφή στην εργασία. Είναι ρίσκο για το θηλασμό;

Επιστροφή στην εργασία. Είναι ρίσκο για το θηλασμό;

Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας ΙBCLC
Καλησπέρα σας,
Εχω ένα μωράκι δύο μηνών και το θηλάζω αποκλειστικά.

Είχα αποφασίσει να γυρίσω με μειωμένο ωράριο στην εργασία μου αλλά τώρα το σκέφτομαι γιατί φοβάμαι πως θα μου κοπεί το γάλα.

Η παιδίατρός  και ο σύζυγός μου, μου λένε να δώσω ξένο επιστρέφοντας και πως τέσσερις μήνες είναι αρκετοί .Η παιδίατρος θεωρεί πως είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεκολλήσει το μωρό από πάνω μου, για να είμαι και εγώ πιο ελεύθερη.

Να σημειώσω  πως δεν έχω πολλές γνώσεις για την τράπεζα γάλατος παρά μόνο όσα έχω διαβάσει στο site σας, πως εργάζομαι σε χώρο νοσοκομείου με κυκλικό ωράριο και πως θεωρώ το θηλασμό το ωραιότερο πράγμα στον κόσμο  και ότι καλύτερο για το παιδί!!!

Μήπως όμως το ρισκάρω επιστρέφοντας;
Βασιλική Ρ., Αθήνα

22/07/2011
Σε μια κοινωνία που ο θηλασμός σχεδόν δεν υπάρχει, είναι αναμενόμενο να ακούτε απόψεις που συμβάλλουν στον περιορισμό του, στην πρόωρη
διακοπή του, που θεωρούν το θηλασμό ως κάτι αρνητικό ή κακό όταν συμβαίνει μετά από τους πολύ πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού.

Η παιδίατρός σας, οφείλει να σας παρέχει μόνο επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις. Σύμφωνα με το Policy Statement on Breastfeeding and the Use of Human Milk, όπως αυτό δημοσιεύτηκε στο Pediatrics (και όφειλε να γνωρίζει η παιδίατρός σας).

(σας παρακαλώ να το τυπώσετε και να δώσετε ένα αντίγραφο και στο γιατρό που παρακολουθεί το παιδί)

10. Pediatricians and parents should be aware that exclusive breastfeeding is sufficient to support optimal growth and development for approximately the first 6 months of life‡ and provides continuing protection against diarrhea and respiratory tract infection.30,34,128,178–184 Breastfeeding should be continued for at least the first year of life and beyond for as long as mutually desired by mother and child.185
Οι παιδίατροι και οι γονείς πρέπει να είναι ενήμεροι για ότι ο αποκλειστικός θηλασμός είναι επαρκής για υποστηρίξει τη βέλτιστη ανάπτυξη για περίπου τους πρώτους 6 μήνες της ζωής και παρέχει συνεχόμενη προστασία κατά της διάρροιας και των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Ο θηλασμός πρέπει να συνεχίζεται για τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο της ζωής και πέρα από αυτό όσο είναι αμοιβαία επιθυμητό από τη μητέρα και το παιδί.

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε κάποιον παιδίατρο που σας παρέχει πλήρη και ακριβή ενημέρωση. Επίσης είναι σημαντικό ο παιδίατρός σας να σέβεται τις προσωπικές σας επιλογές και να μην προσπαθεί να επιβάλει της προσωπικές του επιλογές για το μεγάλωμα του δικού σας παιδιού, ειδικά όταν αυτές είναι αντίθετες με τις μέχρι τώρα επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις.

Η διακοπή του θηλασμού στους 4 μήνες είναι επιζήμια και για την υγεία του μωρού σας και για τη δική σας. Το ελάχιστο που οφείλει ένας γιατρός απέναντί σας είναι να μην σας προτείνει κάτι επιζήμιο.

Φράσεις όπως το “να ξεκολλήσει το μωρό από πάνω σας” υπονοούν ότι είστε κακή μητέρα διότι με τις πρακτικές σας έχετε δημιουργήσει μια αφύσικη σύνδεση. Στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Ανταποκρίνεστε με το βέλτιστο τρόπο στις ανάγκες του μωρού σας, του προσφέρετε και την βέλτιστη τροφή και τη βέλτιστη ψυχική ανάπτυξη.

Αν έχετε τη δυνατότητα να μην επιστρέψετε στην εργασία σας, θα ήταν καλύτερο να μείνετε μαζί με το μωρό σας, όχι μόνο για το θηλασμό αλλά κυρίως γιατί το μωρό σας έχει ανάγκη από την παρουσία σας.

Αν αποφασίσετε να επιστρέψετε στη δουλειά σας, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για τη δημιουργία τράπεζας. Αρκεί να φροντίσετε να έχετε αποθηκευμένα 5-10 γεύματα για κάποια περίπτωση ανάγκης. Πριν φύγετε από το σπίτι θα κάνετε μια καλή άντληση για να μην έχετε πρόβλημα διαρροών. Στη διάρκεια των ωρών που θα απουσιάζετε, καλό είναι να κάνετε 1-2 αντλήσεις, ανάλογα με τις ώρες που συνολικά θα βρίσκεστε μακριά από το μωρό. Για μέχρι 6 ώρες, συνήθως αρκεί μία άντληση στη δουλειά, για περισσότερες ώρες, ίσως σας χρειάζονται δύο αντλήσεις.

Λόγω του ότι το μωρό σας θα θηλάζει αποκλειστικά και οι ανάγκες του σε γάλα θα είναι σχετικά μεγάλες, σας χρειάζεται ένα αποτελεσματικό θήλαστρο για να κάνετε λίγες και σύντομες αντλήσεις. Ένα νοσοκομειακό θήλαστρο με διπλό σύστημα άντλησης είναι πολύ καλή επιλογή παρά το ότι το βάρος του το καθιστά πιο δύσκολο στη μεταφορά. Αν στο νοσοκομείο που δουλεύετε υπάρχει νοσοκομειακό θήλαστρο, θα μπορείτε να το χρησιμοποιείτε μεταφέροντας μόνο τα μπουκαλάκια σας.

Αν έχετε απορίες για το πώς να οργανωθείτε, μπορούμε να το ξανασυζητήσουμε, όταν αποφασίσετε να επιστρέψετε στη δουλειά σας.

Καλή συνέχεια

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *