Εναλλακτικές για απογευματινό γεύμα μωρού

Απαντά η Αναστασία Καραθανάση
Παιδίατρος, εξειδίκ. Νεογνολόγος

Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
pediatriki on line 

Γεια σας,
Συγχαρητήρια για την βοήθεια που παρέχεται. Οι συμβουλές σας με έχουν βοηθήσει απίστευτα στο ταξίδι του θηλασμού.

Ο μικρός μου θήλασε αποκλειστικά 6 μήνες και σιγά σιγά αρχίσαμε τις τροφές.

Τώρα είναι 7μιση μηνών και το πρόγραμμα του είναι το εξής: το πρωί τρώει φρουτόκρεμα και το μεσημέρι κοτόσουπα (πατάτα, καρότο, μπρόκολο, σέλινο, κολοκυθάκι και λίγο λάδι) και θηλάζει όσες φορές θελήσει μέσα στη μέρα.

Το πρόβλημα μου είναι το απογευματινό του. Ο παιδίατρος μας σύστησε να του δίνουμε από 6μιση μηνών υποαλλεργικό ρυζάλευρο το οποίο θα φτιάχνω με ξένο γάλα αλλά δεν του έδωσα.

Τι άλλες εναλλακτικές έχω εκτός από έτοιμο ρυζάλευρο;

Ξέχασα να σας αναφέρω ότι ο μικρός είναι αλλεργικός.
Κατά περιόδους παρουσιάζει ατοπική δερματίτιδα και όταν ήταν 3 μηνών παρουσίασε αιματάκι στα κακά του και γι΄αυτό σταμάτησα τα γαλακτοκομικά από την διατροφή μου.

Τέλος τελευταία παρουσίασε δυσκοιλιότητα. Σταμάτησα τις τροφές για δυο τρεις μέρες και τον θήλαζα αποκλειστικά και έκανε κακά του.

Τι τροφές μπορώ να του δίνω για να τον βοηθήσω;

Σας ευχαριστώ πολύ και συγνώμη για τις πολλές απορίες
Χριστίνα Γ., Κηφισιά

20/06/2011

Αγαπητή Χριστίνα,

Συγχαρητήρια για τις προσπάθειές σου!

Τώρα όσο αφορά το απογευματινό του μπορείς να χρησιμοποιείς δημητριακά χωρίς γλουτένη,όπως κεχρί, κινόα, φαγόπυρο. Γίνονται όπως το ρυζάκι αλλά δεν προκαλούν δυσκοιλιότητα. Επίσης, σε βιολογικά καταστήματα θα τα βρεις και σε μορφή σκόνης που μπορείς να τα κάνεις κρέμα.

Από τον 8ο μήνα μπορείς να χρησιμοποιείς τη βρώμη, κόκκινες φακές. Λίγο αργότερα (9,5 μηνών) μπορείς να ξεκινήσεις και κρόκο αυγού. Το ασπράδι μπαίνει μετά τους 12 μήνες.

Όσο αφορά τα παιδικά γιαουρτάκια δεν θα σου τα πρότεινα, μιας και είναι επιδόρπιο γιαουρτιού. Το κανονικό γιαούρτι μπορείς να το βάλεις από τους 12 μήνες. Επίσης, μπορείς να προσθέσεις και άλλα κρέατα (μοσχάρι, αρνάκι, γαλοπούλα).

Πολύ σημαντική είναι η ποικιλία γεύσεων φρούτων και λαχανικών σε αυτή την ηλικία. Μιας και υπάρχει θέμα με αλλεργίες καλό είναι κάθε τροφή να χορηγείται μία-μία και ανά 4-5 μέρες, ώστε να βλέπεις τυχόν αντιδράσεις.

Γενικά, για τις στερεές τροφές να θυμάσαι πως θεωρούνται συμπληρωματικές του θηλασμού και άρα το μωρό πρέπει να θηλάζει ελεύθερα.

Καλή συνέχεια!

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *