19 Ιουνίου | Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα

19 Ιουνίου | Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα

Εμπνεύστρια της Παγκόσμιας Ημέρας του Πατέρα ήταν η αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ Ντοντ, που θέλησε να καθιερώσει μια γιορτή ανάλογη με την Ημέρα της Μητέρας, προκειμένου να τιμήσει τον πατέρα της Γουίλιαμ Τζάκσον Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα πρωτογιορτάστηκε στις 19 Ιουνίου 1910. Έκτοτε γιορτάζεται με δώρα απ’ όλη την οικογένεια και τιμώνται ο πατέρας, ο παππούς ή ο προπάππους!

Είναι κινητή γιορτή και γιορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Ιουνίου στην Ευρώπη και κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου στην Αμερική καθώς έχουν δοθεί διαφορετικές έννοιες στη επέτειο:

Για την Αμερική είναι “Fathers’ Day = Ημέρα του πατέρα” και τιμώνται οι μπαμπάδες στρατιωτικοί
ενώ για την Ευρώπη είναι “Fete des Peres = Γιορτή του Πατέρα” που τιμώνται όλοι οι μπαμπάδες γενικά!

Αυτές οι διαφορές δεν είναι ευρέως γνωστές έτσι λοιπόν βρεθήκαμε φέτος στην Ελλάδα κάποιοι να είχαν γιορτάσει την περασμένη Κυριακή (12 Ιουνίου) με κατά τόπους εορταστικές εκδηλώσεις και πολλοί να γιορτάζουν σήμερα!

Με την αφορμή πως φέτος συνέπεσαι να είναι Κυριακή 19 Ιουνίου όπως όταν πρωτογιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα, επιλέξαμε -η ομάδα του mitrikosthilasmos– σήμερα να ευχηθούμε χρόνια πολλά δε όλους τους μπαμπάδες του κόσμου!

Σε μικρούς και μεγάλους, σε νέους και παλιούς, σε όσους είναι κοντά στα παιδιά τους και σε όσους είναι μακρυά, στους χωρισμένους, στους μονογενεϊκούς αλλά και στους μπαμπάδες των μαπμπάδων δηλαδή τους παππούδες και προπαππούδες των παιδιών!

Χρόνια Πολλά σε όλους!

Εσείς; γιορτάζατε τους μπαμπάδες; 
Ευχηθήκατε στους μπαμπάδες των παιδιών σας; Τι δωράκια κάνατε; Τί εκπλήξεις τους ετοιμάσατε; Μοιραστείτε μαζί μας τρυφερές στιγμές!!

photo: prideangel

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *