Έλλειψη υποστήριξης στο θηλασμό από τον σύζυγο

Απαντά η Μαρία Κουφονικολάκου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Καλησπέρα
έχω μια κορούλα 9 μηνών και μέχρι 6 μηνών θήλασα αποκλειστικά, στην συνέχεια άρχισα την εισαγωγή στερεών τροφών, μπορώ να πω όχι όμως με την δική μου θέληση αλλά κυρίως του περίγυρου.

Αν και έχω διαβάσει αρκετά σχετικά με το θηλασμό, τα οφέλη του και πως μπορεί να ενταχθεί στην ζωή μιας εργαζόμενης μητέρας, δεν έχω την κατάλληλη υποστήριξη από τον σύζυγο μου.

Εκείνος βασίζεται πολύ στις γνώμες από τον περίγυρο και θεωρεί πολλές από τις “πρακτικές μου” λανθασμένες (πχ ύπνος στο στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό, δεν αφήνουμε το μωρό να κλάψει, προτιμούμε φυσικές τροφές αντι τις τροφές τις βρεφικές του εμπορίου).

Οι φίλοι κριτικάρουν  συνέχεια τις απόψεις μου και αυτό φέρνει αρνητικότητα στην σχέση μας.

Παράλληλα το να εργάζεσαι καθημερινά πολλές ώρες μπορεί να είναι κουραστικό και να θηλάζεις (ειδικά την νύχτα) αλλά εμένα με κάνει περήφανη και μου δίνει κουράγιο.

Επιπλέον, εκείνος ζητά την επαφή συχνά εγώ πάλι δεν έχω καθόλου μυαλό για κάτι τέτοιο.

Πώς μπορώ να τον βοηθήσω να αλλάξει τρόπο σκέψης όταν δεν είναι διατεθειμένος να διαβάσει τίποτα από τα βιβλία-στοιχεία που του παρουσιάζω;
Μαρία Γ., Αθήνα

06/06/2011
Αγαπητή Μαρία καλησπέρα
ο θηλασμός κι η ανατροφή ενός παιδιού μπορούν πραγματικά να γίνουν πολύ δύσκολα, αν η νέα μητέρα δεν έχει τη στήριξη (που δικαιούται) από το στενό -τουλάχιστον- περίγυρο και ειδικά από το σύζυγο.
Δυστυχώς, στην περίπτωση αυτή, ο δικός μου ρόλος περιορίζεται στην αναγνώριση και κατανόηση των δυσκολιών που μπορεί να βιώνετε στην καθημερινότητα σας. Δεν υπάρχουν “τρόποι” που θα μπορούσα να προτείνω κι εσείς να εφαρμόσετε, καταφέρνοντας έτσι το σύζυγο ή τους συγγενείς να αλλάξουν συμπεριφορά ή/και πεποιθήσεις.
Αν κρίνετε ότι ο θηλασμός και η συμπεριφορά απέναντι στο παιδί σας είναι πράγματα πολύ σημαντικά για σας, μπορείτε τότε, κρατώντας μία σταθερή στάση απέναντι στους γύρω να τους διαβεβαιώσετε ότι αυτός είναι ο τρόπος που έχετε επιλέξει να μεγαλώσετε το παιδί σας κι ότι η στάση τους δεν πρόκειται να αλλάξει τη δική σας απόφαση πάνω σ΄αυτό. 
Εξηγήστε ότι θα ήταν πολύ καλύτερο για σας να έχετε τη στήριξη και τη βοήθειά τους αλλά ότι ελπίζετε να τα καταφέρετε και χωρίς αυτές. Συζητήστε το διεξοδικά με το σύζυγο – ο δικός του ο ρόλος είναι επίσης πολύ σημαντικός στο μεγάλωμα των παιδιών.
Όσο για την ερωτική διάθεση, στις περισσότερες γυναίκες παρουσιάζει κάμψη για αρκετούς μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Και είναι πολύ φυσικό, δε νομίζετε;
Σας εύχομαι καλή συνέχεια

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

1 Σχόλιο

  1. Αγαπητη φιλη,
    Απλα θα ηθελα να σου πω πτι σε μια αναλογη συζητηση με το γιατρο μου μου ειπε: δε θα ακους κανεναν, θα ακους τους γιατρους κ το ενστικτο σου! Συζητησε το με τον αντρα σου κ πες του οτι φερατε αυτο το πλασματακι στον κοσμο κ για να το μεγαλωσετε σωστα τον θελεις συμμαχο κ οχι αντιπαλο! Εγω σε αναλογη περιπτωση κ με τη στηριξη του γιατρου μου ηρεμησαν τα πραγματα κ τωρα ειμαστε καλα… Οσο για τις συνευρεσεις σας απλα μην ξεχνας οτι εκτος απο μανα εισαι κ γυναικα! Μην το ξεχασεις ΠΟΤΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *