Τελευταία έχει χάσει το ενδιαφέρον του για θηλασμό

Τελευταία έχει χάσει το ενδιαφέρον του για θηλασμό

Απαντά η Lauri-Ann Robertson
Μοριακός Βιολόγος BSCM
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Ειδικός Ολιστικής Οικογενειακής Υγείας CHHC
www.familywellness.gr 

Γεια σας. Συγχαρητήρια για την καλή δουλειά που κάνετε.

Έχω ένα αγοράκι 10 μηνών το οποίο θηλάζω αποκλειστικά.

Εδώ και 3 μήνες έχει σταματήσει να ξυπνάει τη νύχτα για γάλα οπότε και το θήλαζα 4-5 φορές την ημέρα.

Εδώ και μία εβδομάδα επέστρεψα στη δουλειά μου και οι θηλασμοί έχουν μειωθεί στους τρεις (πρωί-μεσημέρι-βράδυ).

Εδώ και 2 ημέρες ο μικρός έχει χάσει το ενδιαφέρον του για το θηλασμό. Μένει λίγα δευτερόλεπτα στο στήθος και μετά χαζεύει. Αυτό συμβαίνει ακόμα και τις φορές που πεινάει.

Θεωρώ, κρίνοντας από τα λεπτά που μένει στο στήθος μου, ότι δεν τρώει αρκετά.

Επίσης το πρωί που του αλλάζω πάνα μετά το βραδινό του ύπνο
έχω παρατηρήσει ότι οι πάνες του είναι πολύ λιγότερο βρεγμένες από ο,τι παλιότερα.

Μήπως το γάλα μου δε φτάνει ή δεν τον ικανοποιεί πια; Μήπως το μωρό μου δείχνει με τον τρόπο του ότι είναι ώρα για αποθηλασμό;

Είμαι υπέρ του θηλασμού αλλά δε θέλω αυτή η επιμονή μου να βλάψει το μωρό μου.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Σπυριδούλα Ζ., Πάτρα

06/06/2011

Είναι απολύτως φυσιολογικό όταν η μητέρα επιστρέφει στην δουλειά της, το μωρό να παρουσιάζει μια παροδική αλλαγή στις συνήθειές του. Για ορισμένα μωρά αυτό μπορεί να σημαίνει πιο συχνό ξύπνημα το βράδυ για να θηλάσουν, για άλλα μπορεί να σημαίνει πολύ λιγότερο ενδιαφέρον για να θηλάσουν.

Τρία γεύματα μητρικού θηλασμού την ημέρα είναι μέσα στο φυσιολογικό γι’ αυτή την ηλικία και ο χρόνος παραμονής στο στήθος δεν είναι αξιόπιστος τρόπος για να συμπεράνουμε  αν το παιδί λαμβάνει αρκετή ποσότητα γάλακτος.

Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να προσφέρετε το στήθος (χωρίς πίεση) και κατόπιν να εμπιστευθείτε το μωρό σας ότι θα πάρει ό,τι χρειάζεται -είτε αυτό είναι φυσική επαφή, είτε συναισθηματική στήριξη, είτε τροφή.

Εάν η προσοχή του μωρού σας αποσπάται και διαθέτει λιγότερο χρόνο στο στήθος, ακόμη και αυτό είναι φυσιολογική συμπεριφορά σ αυτή την ηλικία.

Είναι πολύ νωρίς για ένα μωρό να απογαλακτισθεί φυσικά στην ηλικία των 10 μηνών και ο μητρικός θηλασμός (όσο και λίγος να είναι) είναι ακόμη πολύ σημαντικός τρόπος για να αισθανθεί ασφαλές και προστατευμένο καθώς ανακαλύπτει τον κόσμο και γίνεται πιο ανεξάρτητο.

Στην ηλικία επίσης των 10 μηνών έχει μεγάλη σημασία να συζητήσουμε ποιες άλλες τροφές το μωρό τρώει και πως είναι η όλη συμπεριφορά του σε σχέση με τις στερεές τροφές.

H επιστροφή στην εργασία είναι πάντοτε μια δύσκολη μεταβατική περίοδος και για τις μητέρες και για τα μωρά σε οποιαδήποτε ηλικία.

Θα συνιστούσα λοιπόν, να συνεχίσετε να του προσφέρετε το στήθος και να αποδέχεστε την ποσότητα γάλακτος που το μωρό χρειάζεται, ακόμη και αν ο χρόνος που φαίνεται ότι διαθέτει πάνω στο στήθος δεν σας φαίνεται αρκετός.

Εάν παρ΄όλα αυτά δεν είστε σίγουρη, τότε θα σας ενθάρρυνα να κλείσετε ένα ραντεβού με κάποια έμπειρη πιστοποιημένη σύμβουλο θηλασμού IBCLC για περαιτέρω συζήτηση και παρακολούθηση.


Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *