Απότομη αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη

Απότομη αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη

Απαντά η Χριστίνα Σουέρεφ
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, BSc
www.threpsi.com

Καλησπέρα σας,
Είμαι έγκυος 24 εβδομάδων και θέλω να ρωτήσω αν είναι φυσιολογικό που πήρα 4 κιλά μέχρι τώρα.

Ήμουν στα όρια του φυσιολογικού προς υπέρβαρου (ΔΜΣ= 24,5) εδώ και 2 χρόνια πριν την εγκυμοσύνη κι έχω διαβάσει πως το φυσιολογικό είναι να πάρω μέχρι 12 κιλά συνολικά.

Ανησυχώ όμως επειδή δεν είχα πάρει καθόλου βάρος εώς την 18η βδομάδα και πήρα 4 κιλά μέσα σε 2 μήνες, χωρίς να έχω αλλάξει την διατροφή μου (2000-2200 kcal/24ωρο σχετικά ποιοτικές) και περπατάω καθημερινά τουλάχιστον 40 λεπτά εκτός τη μέτρια φυσική δραστηριότητα που έχω.

Απλά- αν και οι εξετάσεις μου είναι όλες καλές- ακούω πολλά για διαβήτη κύησης και προεκλαμψία από το γύρω περιβάλλον για την αύξηση βάρους, που μου φαίνεται λίγο απότομη, και αναρωτιέμαι αν είναι όλα φυσιολογικά.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!
Σοφία Π., Κιλκίς

24/06/2011

Αγαπητή Σοφία,

η ανησυχία σου και το ερώτημα σου μου φαίνεται απολύτως λογικό. Είναι σύνηθες το ερώτημα ποια θα είναι η ιδανική πρόσληψη βάρους μέχρι την γέννα πολλών νέων μητέρων σήμερα.

Η αλήθεια είναι ότι κατ’ αρχήν  η ιδανική πρόσληψη βάρους της εγκυμοσύνης είναι καθαρά εξατομικευμένη σε κάθε έγκυο/οργανισμό που είναι ξεχωριστή και έχει συγκεκριμένες ανάγκες, συνήθειες κ.α.

Για να σου δώσω όμως μια γενική κατευθυντήρια γνώμη από αυτά που έγραψες ως δεδομένα για σένα: Σύμφωνα με το Institute of Medicine η συνιστώμενη αύξηση βάρους είναι ~11,5 κιλά όπου θέλουμε με αύξηση ~1/2 κιλού την εβδομάδα μετά την 12η εβδομάδα εγκυμοσύνης σου.

Επομένως είναι φυσιολογικό να αυξήθηκε απότομα το βάρος σου, και αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να είσαι χαλαρή χωρίς να υπολογίζεις θερμίδες και θερμιδικά κόστοι, να έχεις ισορροπημένη διατροφή και άσκηση με ποικιλία και συχνότητα προσθέτοντας επιπλέον ένα θρεπτικό μικρογεύμα (όπως 1 μικρό μπολ ξηροί καρποί με φρούτα (απέφυγε τα φυστίκια) ή 1 γιαούρτι με φρούτα ή 1 τοστ ή 1 smoothie κ.α ).

Εύχομαι να σε κάλυψα στις ανησυχίες σου και σου εύχομαι να φέρεις στο κόσμο ένα υπέροχο μωράκι με πολύ αγάπη.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *