Αντιμετώπιση συμπτωμάτων αλλεργίας μωρού στο αγελαδινό γάλα

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων αλλεργίας μωρού στο αγελαδινό γάλα

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος, MB, ChB, MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα και πάλι και ευχαριστούμε για την βοήθεια σου που είναι πράγματι πολύτιμη.

Έχω ένα μωράκι 4 1/2 περίπου μηνών που θηλάζει αποκλειστικά μέχρι και σήμερα.

Το θέμα είναι ότι εδώ και ένα μήνα περίπου βλέπω λίγο αιματάκι κόκκινο στα κακά της περιστασιακά. Το αίμα είναι κόκκινο και είναι σποραδικό, 2-3 σταγόνες μέσα στην πάνα, σαν να είναι λίγο πηχτό, ας πούμε σαν κυστούλα -δεν ξέρω πως αλλιώς να το περιγράψω. Τα κακά της είναι κίτρινα και σε σπάνιες περιπτώσεις (2-3 φορές) σκούρα καφέ.

Η παιδίατρος μας λέει ότι μάλλον δεν πρόκειται για κάποια αλλεργία αλλά για κάποιον ίσως ερεθισμό στον ποπό της… Εγώ ανησυχώ παρόλα αυτά και πιστεύω πως κάτι άλλο μάλλον είναι. Εμφανή ερεθισμό δεν έχει στον ποπό της αυτή τη στιγμή και χρησιμοποιώ προληπτικά αυτές τις μέρες μια βιολογική κρέμα καλεντούλας.

Έχω διαβάσει στην σελίδα σας για την αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Εγώ πίνω κατσικίσιο γάλα και γιαούρτι και σε σπάνιες περιπτώσεις αγελαδινό σε κάποια φαγητά πχ μπεσαμέλ.

Πιστεύετε πως έχει κάποια αλλεργία σε αυτό; Έχω τις τελευταίες 10 μέρες αποφύγει οτιδήποτε έχει γάλα αγελάδος (αν και φοβάμαι ότι κάπου το έχω καταναλώσει ως κρυφό συστατικό σε τρόφιμα όπως ψωμί) αλλά έχω και πάλι δει 2 φορές αιματάκι.

Ανησυχώ πολύ. Τί θα πρέπει να κάνω και πότε θα δω ίσως αποτελέσματα από την αποχή στα αγελαδινά; Θα πρέπει να αποφύγω και τα κατσικίσια; ίσως και το κρέας;

Τι με συμβουλεύετε; περιμένω με αγωνία την απάντηση σας και σας ευχαριστώ από καρδιάς!
Νίνα Λ., Κυκλάδες

17/06/2011

Αγαπητή Νίνα,

Μπράβο σου για την συνέχιση του αποκλειστικού θηλασμού.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η κορούλα σου μεγαλώνει καλά (βλέπε και τη γραφική παράσταση). Είναι σημαντικό όμως να έχουμε διάγνωση ιδιαίτερα πριν ξεκινήσει σε μερικούς μήνες την εισαγωγή άλλων γαλακτοκομικών στη διατροφή της.

Αίμα στα κακά μπορεί να σημαίνει αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και κάποιες φορές πρόβλημα με τη λακτόζη.

Για την αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος χρειάζεται αποχή από όλα τα γαλακτοκομικά, αγελαδινά και κατσικίσια, γιατί υπάρχει αλληλεπικάλυψη στην αντίδραση. Αυτό κάποιες φορές πρέπει να γίνεται για τουλάχιστο 3 εβδομάδες και η αποχή πρέπει να είναι αυστηρή.

Μόνο με την εξάλειψη των συμπτωμάτων με τη δίαιτα και επιστροφή των συμπτωμάτων με την επανένταξη στο διαιτολόγιο των γαλακτοκομικών μπορεί να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Η άλλη πιθανή διάγνωση είναι υπερδοσολογία στη λακτόζη. Αυτό εμφανίζεται σε παιδιά που τρώνε χωρίς να αδειάζουν τον μαστό κάθε φορά. Όταν ο μαστός είναι πολύ γεμάτος το γάλα είναι πολύ πλούσιο σε λακτόζη που δίνει ενέργεια (σκέψου αυτό σαν το ορεκτικό), προς το τέλος του γεύματος και ενώ ο μαστός αδειάζει, το γάλα έχει λιγότερη αναλογία σε λακτόζη και είναι πλούσιο σε λιπαρά (σκέψου αυτό σαν το επιδόρπιο).

Αν ένα βρέφος δεν αδειάζει ποτέ το μαστό, τότε η αναλογία λακτόζης ανά γεύμα μπορεί να είναι πολύ ψηλή. Αυτό συνήθως φέρνει πονάκια, συχνές υδαρές κενώσεις και κάποτε αίμα στα κόπρανα.

Η διάγνωση αυτή μπορεί να γίνει αν υπάρχουν αναγωγικές ουσίες στα κόπρανα.

Από το ιστορικό σας αυτό δεν μου φαίνεται σαν η πιθανή διάγνωση αλλά αν αλλάζεις μαστό πριν αδειάσει καλά ο πρώτος μαστός τότε καλό είναι να προσπαθείς κάθε φορά να αδειάζει καλά ο ένας μαστός πριν να δίνεις τον άλλο.

Δοκίμασε αυτά και ενημέρωσέ μας για την πρόοδο σας.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *