Μαστίτιδα και θήλαστρο

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Καλησπέρα σας.
Θέλω και εγώ να αναφέρω την δική μου περιπέτεια σχετικά με το θηλασμό.

Γέννησα πριν 22 ημέρες ένα υγιέστατο αγοράκι. Από το μαιευτήριο το θηλάζω αποκλειστικά με τη διαφορά ότι από τότε που ήρθαμε σπίτι κάνω άντληση του γάλακτος με θήλαστρο και το ταΐζω με μπιμπερό. Ο λόγος που γίνεται αυτό και το θηλάζω μέσω θήλαστρου είναι ότι είναι πολύ λαίμαργο και 2 φορές με έχει δαγκώσει και πληγώσει στις θηλές. Φυσικά κάποιες φορές το βάζω στο στήθος μόνο και μόνο για να μη χάνω την επαφή μαζί του…

Πριν 3 μέρες όμως ο αριστερός μου μαστός άρχισε να πονάει και στο πάνω μέρος του να πιάνω ένα σκληρό σημείο. Ανέβασα υψηλό πυρετό (έως 39,7), πόνο στα κόκκαλα, στις αρθρώσεις, αίσθημα καψίματος στο στήθος και πρήξιμο… Παρ΄όλα αυτά όμως δε σταμάτησα καθόλου να βγάζω το γάλα με το θήλαστρο. Βέβαια είναι πιο επίπονη η διαδικασία αλλά με ενοχλεί.

Τώρα 3 μέρες μετά, και μετά απο χορήγηση αντιβίωσης
και αντιπυρετικών μέσω του γυναικολόγου μου νιώθω καλύτερα, ο πόνος έχει περάσει αλλά το πρήξιμο παραμένει ακόμα. Ο πυρετός έχει υποχωρήσει και όλα τα άλλα συμπτώματα.

Ήθελα να ρωτήσω αν τελικά τα συμπτώματα αυτά είναι αυτά της μαστίτιδας και αν το ότι θηλάζω το μωρό μου με άντληση μέσω θηλάστρου είναι καλό για την υγεία μου. (Να διευκρινίσω ότι υπό κανονικές συνθήκες διατηρούσα ατομική αποθήκη γάλακτος στο ψυγείο μου). Τώρα αντλώ ανα 1,5 – 2 ώρες.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Ναταλία Α., Π. Φάληρο

19/05/2011

Αγαπητή Ναταλία,

πράγματι φαίνεται να περάσατε μαστίτιδα.

Το θήλαστρο δεν κάνει κακό στην υγεία σας, με την προϋπόθεση να κάνετε σωστή και όχι λάθος χρήση ή κατάχρηση.

Όμως, θα ήταν πολύ καλύτερο για εσάς και το παιδί να κάνατε μια προσπάθεια παραπάνω για άμεσο θηλασμό. Στο βήμα αυτό θα σας βοηθούσε πολύ μια επαφή και εκτίμηση από σύμβουλο γαλουχίας IBCLC.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *