Μητρότητα και έλλειψη ερωτικής διάθεσης

Απαντά η Μαρία Κουφονικολάκου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Είμαι μια νέα μαμά 25 ετών και έχω δυο αγοράκια 2,5 ετών το μεγάλο και 8 μηνών ο μικρούλης μου.

Από τότε που έκανα το πρώτο μου παιδάκι η ερωτική μου διάθεση μειώθηκε πολύ.Τα τελευταία δυο χρόνια κοιμάμαι με τα παιδιά μου στο κρεββάτι ενώ ο σύζυγός μου στον καναπέ.

Δεν είναι ότι έπαψα να αγαπώ τον άντρα μου, ούτε πως δεν με ελκύει πλέον, αντιθέτως τον αγαπώ πιο πολύ από ποτέ γιατί χάρη σε αυτόν έχω ότι αγαπώ περισσότερο στη ζωή μου, τα παιδιά μας, απλά δεν έχω ερωτική διάθεση.
Είναι φορές που αισθάνομαι πως πλέον πρέπει να είμαι μόνο μητέρα και έχω βάλει πάνω απ’ όλα αυτό το κομμάτι στη ζωή μου -τη μητρότητα.

Είναι λίγες οι φορές που έχουμε έρθει σε επαφή και κάποιες από αυτές τις φορές το έκανα εντελώς μηχανικά, δηλαδή από τη μεριά μου γινόταν απλά γιατί… έτσι έπρεπε… γιατί είναι συζυγικό καθήκον μου κατά μια έννοια…

Μου έχει παραπονεθεί έντονα ο άντρας μου πως με έχει ανάγκη, πως με αυτή τη στάση μου, δημιουργώ χάσματα στη σχέση μας,
τον πληγώνει όλο αυτό και έχει δίκιο μέχρι που μου είπε πως πιστεύει ότι υπάρχει τρίτο πρόσωπο (κάτι που εννοείται ότι δεν υφίσταται) γιατί του φαίνεται αδιανόητο μια νέα γυναίκα που κανονικά θα έπρεπε να είναι υπέρ-ενεργή να κάνει τα πάντα για να αποφύγει τον άντρα της!

Του εξήγησα πως νιώθω κουρασμένη, πως είμαι ψυχολογικά πιεσμένη, λίγο με τα παιδιά που είμαι όλη μέρα κλεισμένη μέσα, λίγο με τα οικονομικά άγχη, λίγο από δω λίγο από ‘κει δεν σκέφτομαι καθόλου το σεξ.

Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω αν και κατά πόσο φυσιολογικό είναι αυτό για μια γυναίκα στην ηλικία μου, αν θα πρέπει να απευθυνθώ σε κάποιον ειδικό και σε τι είδους ειδικό θα πρέπει να πάω….

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας
Σπυριδούλα Μ., Πρέβεζα

Αγαπητή Σπυριδούλα

το θέμα που περιγράφετε είναι σχετικά συχνό -παρόλα αυτά αρκετά βασανιστικό και για σας την ίδια αλλά και για τη λειτουργία της συζυγικής σχέσης (και ολόκληρης της οικογένειας κατ΄επέκταση).

Και σίγουρα πολύ πιο πολύπλοκο απ΄αυτό στο οποίο μια διαδικτυακή απάντηση θα μπορούσε να συνεισφέρει.

Η σκέψη σας να απευθυνθείτε σε ειδικό είναι σωστή. Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον από το χώρο της ψυχικής υγείας, ψυχολόγο ή ψυχίατρο, που να είναι και ψυχοθεραπευτής  (είναι σημαντικό να έχει κι αυτή την ιδιότητα -ακόμα κι αν δεν το αναφέρει στην ταμπέλα του, θα πρέπει να το συζητήσετε μαζί του).

Μέχρι να το κάνετε, θα σας πρότεινα θερμά, να σταματήσει αυτός ο “αποκλεισμός του συζύγου” από το ίδιο του το κρεβάτι.

Τα παιδιά σας θα πρέπει να κοιμούνται είτε στο δικό τους δωμάτιο είτε το μικρότερο παιδί στο κρεβάτι μαζί και με τους δυο σας κι όχι μόνο με σας.

Καλή σας επιτυχία


Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *