Καταγγελία αποτροπής θηλασμού

Καταγγελία αποτροπής θηλασμού


Καταγγελία
από τη Κωνσταντίνα Φ.

Καλησπέρα σας,
Παρακινημένη από την προτροπή σας για καταγγελία πρακτικών κατά του θηλασμού, σας επισυνάπτω επιστολή που έχω γράψει για την απαράδεκτη συμπεριφορά και την άγνοια των μαιών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Οι μύθοι απέναντι στο θηλασμό είναι τόσοι πολλοί που πραγματικά αισθάνομαι ακόμη, μετά από 18 μήνες που θηλάζω, πως κάνω κάτι πολύ πρωτότυπο και για πολλούς κάτι πολύ περίεργο.

Εκτός της άγνοιας των μαιών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας καταγγέλλω και την άγνοια των μαιών της ιδιωτικής μαιευτικής κλινικής Τρικάλων όπου συνιστούν διακοπή του θηλασμού σε περίπτωση μαστίτιδας, σε ενημερωτικό σεμινάριο που παρείχαν δωρεάν, οι μαίες του μαιευτηρίου, με εφαρμογή την παγκόσμια ημέρα θηλασμού και το οποίο παρακολούθησα, με μεγάλη έκπληξη, για τις λάθος τακτικές που πρότειναν στο κοινό τους!!

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη δουλειά που κάνετε και σας εύχομαι καλή δύναμη για μια δυναμική συνέχεια!

Παραβιάσεις που γίνονται συνήθως:

 • Το μωρό δεν είναι μαζί με τη μητέρα την πρώτη ώρα παρόλο που είναι υγιές: Όχι το μωρό είναι μαζί με τη μητέρα συνεχώς.
 • Δεν εφαρμόζεται η πρακτική της συγκατοίκησης (rooming in): εφαρμόζεται.
 • Χορηγούνται άλλα υγρά στο μαιευτήριο χωρίς συγκατάθεση γονιών: Όχι, αλλά πιέζουν συναισθηματικά τους γονείς για τη χορήγησή τους. 
 • Δίνεται πιπίλα: όχι
 • Χορηγούνται φάρμακα αναστολής της γαλουχίας στο μαιευτήριο (γιατί πχ το μωρό νοσηλεύεται…): Σε μένα δεν έτυχε, αλλά η συγκάτοικος ζήτησε να διακοπεί το γάλα της γιατί «δεν είχε θηλές» και της χορηγήθηκε χάπι. Επίσης χορηγούν χωρίς να ενημερώνουν, το γνωστό πράσινο χαπάκι για συστολή της μήτρας.
 • Χορηγείται συνταγή ξένου γάλακτος χωρίς ιατρική αιτιολογία (παρακαλώ να αναφέρετε αν η συνταγή ήταν υπογεγραμμένη από το γιατρό ή όχι): Ναι, ενθαρρύνεται η χορήγηση ξένου γάλακτος μέσα στο μαιευτήριο. Χωρίς ιατρική αιτιολογία. Χωρίς υπογραφή από ιατρό.
 • Δίνεται δείγμα ξένου γάλακτος: Δεν θυμάμαι για γάλα, αλλά δίνονται σίγουρα δείγματα βρεφικών προϊόντων.
 • Δίνονται οδηγίες για περιορισμό του θηλασμού σε διάρκεια και σε αριθμό γευμάτων (μέχρι 3 λεπτά, όχι πάνω από 6 ή 8 γεύματα…): Ναι, δίνονται οδηγίες για θηλασμό με περιορισμένη διάρκεια (δέκα λεπτά από το ένα και δέκα από άλλο στήθος). Αυτό βέβαια εξαρτάται από τη μαία που θα πετύχεις.
 • Δίνονται οδηγίες για αποφυγή του θηλασμού ή των αντλήσεων γιατί το γάλα δεν έχει κατέβει: Ναι! Με oσες μαίες είχαμε την ατυχία να έχουμε επαφή στο πανεπιστημιακό υποστήριξαν ότι τις πρώτες μέρες η μητέρα ΔΕΝ έχει γάλα! Άλλη υποστήριξε πως ΔΕΝ επαρκεί για να χορτάσει το μωρό. Η Ιατρός του νεογνολικού που εξέτασε το νεογνό μου επεσήμανε πως το μωρό πεινάει και πως πρέπει να χορηγηθεί ξένο γάλα παράλληλα με το θηλασμό. Επίσης στο νεογνολογικό τμήμα δεν χορηγούν αντλία γάλακτος παρά μόνο στις Ελληνίδες μητέρες που γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο υπάρχει και το ζητήσουν επίμονα!!
 • Δίνονται οδηγίες για αποφυγή του θηλασμού λόγω ασθένειας ή λήψης φαρμάκων που είναι σχεδόν πάντα συμβατά με το θηλασμό ή δεν επιλέγονται συμβατά με το θηλασμό φάρμακα: Δεν μου έτυχε, αλλά ρώτησαν την αδερφή μου η οποία δεν μπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι λόγω ορθοστατικής υπότασης τί θα έκανε εάν είχε κάνει καισαρική. “Θα θήλαζες τότε;” την ρώτησαν! Ε ναι!!

Η παρακάτω επιστολή διαμαρτυρίας έχει γραφεί εδώ και καιρό και σας την αποστέλλω σε περίπτωση που μέσω εσάς μπορεί να βοηθήσει με κάποιο τρόπο.

Θέμα: Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, οι Μαίες Εμποδίζουν το Θηλασμό!

Λυπάμαι για το έντονο ύφος της επιστολής που ακολουθεί, αλλά με διακατέχει θυμός που απλά πράγματα όπως είναι ο θηλασμός, στην Ελλάδα γίνονται πολύπλοκα, επειδή υπάρχει άγνοια, επικίνδυνη έλλειψη ενημέρωσης του αρμόδιου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και έπαρση για τη βεβαιότητα των γνώσεών τους.

Τέλος θα ήθελα να πω, πως τα παρακάτω τα γράφει μια μητέρα που επέλεξε το ΠΓΝΛ επειδή πίστευε σε αυτό και ήθελε να κάνει ό, τι καλύτερο για την ίδια και το παιδάκι που θα φέρει στον κόσμο.

Τα γράφει μια μητέρα που εξακολουθεί να θηλάζει το παιδί της εδώ και 18 μήνες, που παρά την αποτροπή, τις απειλές και τον ψυχολογικό πόλεμο που δέχτηκε, κατάφερε να αντισταθεί και θήλασε αποκλειστικά το παιδί της.

Αυτό όμως έγινε με πολύ στενοχώρια, άγχος και μεγάλη ψυχική οδύνη για το αν κάνει το σωστό για το παιδάκι της! Και αν αναρωτηθείτε γιατί καμιά γυναίκα δεν μιλάει, θα σας απαντήσω εγώ για τον φόβο που αισθάνομαι αυτή τη στιγμή που γράφω. Γιατί αύριο μπορεί να χρειαστεί να ξαναβρεθώ εκεί μέσα και μπορεί ίσως να με θυμούνται…γιατί ο φόβος είναι που κρατάει τα στόματα κλειστά.

Θεωρώ ντροπή την έλλειψη ενημέρωσης και την προκατάληψη του προσωπικού του ΠΓΝΛ απέναντι στη τόσο φυσική διαδικασία του θηλασμού.

Αναφέρομαι στη μαιευτική κλινική και στο νεογνολογικό τμήμα, τομείς από τους οποίους πέρασα προσωπικά και έχω ιδία γνώση για την αντιμετώπιση του θέματος από το προσωπικό. Από προσωπική μου εμπειρία, και άλλων γυναικών που γέννησαν εκεί και προσπάθησαν να θηλάσουν αποκλειστικά τα παιδιά τους.

Οι μαίες και οι νοσοκόμες είναι ανημέρωτες, έτοιμες στη γωνία για τη χορήγηση μπουκαλιού στο παιδάκι και γεμάτες επιχειρηματολογία για το κακό που κάνεις στο παιδί σου επειδή προσπαθείς να το θηλάσεις χωρίς την παράλληλη ή και αποκλειστική χορήγηση ξένου γάλακτος.

Χαρακτηριστική έκφραση μαίας/νοσοκόμας απευθυνόμενη σε πρωτότοκο που γέννησε πριν 8 ώρες (σε εμένα): «του έδωσες μπουκάλι; Πρέπει να του δώσεις μπουκάλι! Αυτή τη στιγμή το παιδί σου παθαίνει ίκτερο! Το γάλα σου δεν έχει έρθει ακόμη… το παιδί σου πεινάει!»

Έχω να αναφέρω και άλλα τέτοια τραγελαφικά που καταδεικνύουν την ασχετοσύνη τους! Όπως, σε μητέρα που είχε γεννήσει 3 ώρες πριν «το στήθος σου δεν έχει σταγόνα γάλα αυτή τη στιγμή!».

Οι μύθοι που αφορούν το θηλασμό είναι πολλοί και μόνο με σωστή ενημέρωση και τρομερή υπομονή μπορεί να τα καταφέρει τελικά μια μητέρα σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Αποτρέπουν τις γυναίκες από το να θηλάσουν τις πρώτες μέρες της ζωής του βρέφους, ενώ είναι παγκοσμίως γνωστό, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης η αξία του πρωτογάλατος

Επίσης είναι μεγάλη η άγνοια για το πολύ σημαντικό θέμα της «σύγχυσης θηλών» με αποτέλεσμα μετά το μαιευτήριο να απορούν οι μανούλες γιατί το παιδάκι τους δεν μπορεί να πιάσει τη θηλή τους ή γιατί δυσκολεύεται να θηλάσει. Κανείς δεν τους είπε το πόσο εύκολη είναι η θηλή του μπουκαλιού και πώς μπορεί το παιδάκι να μπερδευτεί μετά από λίγες μόνο μέρες χορήγησης μπουκαλιού.

Αναγνωρίζω την έλλειψη προσωπικού και την έλλειψη προφανώς κινήτρου ώστε να κάνουν τη δουλειά τους με ευχαρίστηση, αλλά εφόσον δεν μπορούνε να μας βοηθήσουν, θα παρακαλούσα τουλάχιστον να μας αφήσουν στην ησυχία μας να κάνουμε αυτό που ξέρουμε πως είναι καλύτερο για τα παιδιά μας!

Αφήστε τις μητέρες που το επιθυμούν να θηλάσουν τα παιδιά τους! Μην τις φοβίζετε, μην τις απειλείτε, μην τις κάνετε να αισθάνονται πως κάνουν κάτι κακό στο παιδί τους!

Από τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη οι γυναίκες θηλάζουν, εμείς κάνουμε συζητήσεις για το ποιο γάλα φόρμουλα είναι πιο κατάλληλο για το νεογέννητο παιδί!!! Και μετά απορούμε γιατί το παιδί έχει κολικούς, γιατί κάνει αλλεργίες και γιατί βγάζει το γάλα αφού το πιει!

Η αδερφή μου πάλευε μια εβδομάδα, πρώτα με τις μαίες της μαιευτικής κλινικής και έπειτα με ιατρό του νεογνολογικού τμήματος, ώστε να καταφέρει να της επιτρέψουν να θηλάσει, αφού όλοι τους θεωρούσαν πως «καλός μεν ο θηλασμός, αλλά πρέπει να χορηγηθεί και μπουκάλι στο παιδί», πως «το γάλα σου δεν έχει έρθει ακόμη..», πως « επρόκειτο για ένα πεινασμένο παιδί», πως «το παιδί κοροϊδεύει δεν τρώει, θα το ταΐζεις μόνο 10 λεπτά από το ένα στήθος και 10 από το άλλο..».

Μύθοι που επικρατούν ακόμη στην κοινωνία μας λόγο έλλειψης ενημέρωσης του αρμόδιου καταρχήν προσωπικού.

Ήθελα επίσης να αναφερθώ στη ρουτίνα του νεογνολογικού τμήματος. Επιτρέπουν στις μητέρες που έχουν παιδάκι που νοσηλεύεται στο νεογνολογικό να το βλέπουν μόνο 9 το πρωί με 9 το βράδυ. Αυτό σημαίνει πως το παιδί τρέφεται τις μισές ώρες μόνο, με το γάλα της μητέρας και τις άλλες μισές με το γάλα της εταιρίας που πλουτίζει από τις πωλήσεις της στην Ελλάδα.

Για να μην αναφερθώ στον άσχημο, αγενή, εξευτελιστικό τρόπο με τον οποίο μιλάνε στις μητέρες. Μας αντιμετωπίζουν σαν εχθρούς τους. Αισθάνομαι πως ξεσπούν όλα τα προβλήματα της ζωής τους πάνω στη λεχώνα που φωνάζει για βοήθεια, πάνω στη μητέρα που αγωνιά για το νεογέννητο βρέφος της που νοσηλεύεται μακριά της σε μια αίθουσα όπου τα νεογνά φροντίζουν θυμωμένες νοσοκόμες και αυταρχικές ιατροί!!

Λίγη ανθρωπιά δεν μπορείτε να δώσετε; Μην χτυπάτε δυνατά παλαμάκια με θυμωμένο ύφος μπροστά στα μωράκια! Δεν είναι σκυλάκια για να τρομάξουν και να φύγουν! Μην χτυπάτε τη θερμοκοιτίδα νεογνού μπροστά στα έκπληκτα μάτια μανάδων!! Δεν μπορείτε να τα ησυχάσετε έτσι από το κλάμα τους! Ντροπή!!

Σταματήστε να λέτε στις μητέρες που θηλάζουν, πως το παιδί τους πεινάει!! Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα να πεις σε μια μητέρα! Προτρέπω τις υποψήφιες μητέρες αλλά και πατεράδες να ενημερωθούν όσο καλύτερα μπορούν πριν τη γέννα του παιδιού τους ώστε να είναι θωρακισμένοι απέναντι στην επικίνδυνη άγνοια που επικρατεί από το προσωπικό.

Μπορείτε να στείλετε και τις δικές σας επιστολές, τα παράπονα ή τις καταγγελίες σας στο mitrikosthilasmos@gmail.com

 Photo: sxc

5 Σχόλια

 1. Συγκλονιστικό! Μπράβο σας όμως που λέτε δυνατά αυτά που σκέφτεστε και αισθάνεστε! Δυστυχώς, πολλές φορές ενώ μας πνίγει το δίκιο, θέλουμε να πούμε δυνατά αυτά που νιώθουμε, να καταγγείλουμε τέτοιες συμπεριφορές δεν το τολμούμε, το αφήνουμε να περάσει έτσι… ενώ δε πρέπει! Ευτυχώς το μωρό μου δε χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο μαιευτήριο αλλά είχα και εγώ τα συνήθη προβλήματα με τις μαίες στην αρχή, ευτυχώς κάποιες είχαν την ευαισθησία και με βοήθησαν. Ο γιος μου είναι τώρα 13 1/2 μηνών και ακόμα θηλάζουμε. Και πάλι συγχαρητήρια για το κουράγιο και την τόλμη σας!

 2. Μπράβο σας που επιτέλους τα λέτε έξω απο τα δόντια. Εγώ αυτά που γράφετε εδώ τα πέρασα 4 φορές. Έλεγα στον εαυτό μου ότι μάλλον εγώ είμαι παράξενη. Αυτά όλα που αναφέρετε εδώ τα άκουσα τόσες πολλές φορές. Αλλά το ένστικτό μου μού έλεγε ότι κάνω το σωστό. Πολλές φορές κόντεψα να κάνω φασαρία μέσα στην Κλινική, αλλά κρατήθηκα γιατί φοβόμουνα. Δεν μιλάω βέβαια για την συγκεκριμένη Κλινική, αλλά για 2 Κλινικές της Θεσσαλονίκης. Την Γενική Κλινική και την Βιοκλινική. Παντού είχα την ίδια αντιμετώπιση. Τόσο θα θηλάσεις, πάρε αυτό το γάλα με υπογραφή γιατρού. Ευτυχώς δεν είχα κανένα πρόβλημα με τον θηλασμό και στα 4 παιδιά μου και τα θήλασα μέχρι και 2-2,5 χρονών. Εκτός από το πρώτο που θήλασα μέχρι 6 μηνών και αυτό το σταμάτησα έπειτα απο υπόδειξη της παιδιάτρου επειδή το παιδί είχε παρουσιάσει έκζεμα και κατά την γνώμη τις έκανα κακό στο παιδί. Ακόμα και σήμερα που είναι 10 χρονών, χτυπάω το κεφάλι μου και σκέφτομαι πώς την άκουσα. Είτανε όμως το πρώτο παιδί και δεν ήξερα, δεν είχα καμία ενημέρωση από πουθενά για τον θηλασμό. Απλά ακολουθούσα το ένστικτό μου, που τελικά είτανε σωστό. Ο τελευταίος μου είναι 23 μηνών και τον θηλάζω ακόμα. Ακούω πάρα πολλά από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον, αλλα είμαι απτόητοι.
  Οι μαίες όντως είναι πολύ αυστηρές και δεν υπολογίζουν την γνώμη σου. Στο κάτω κάτω δικό σου παιδί είναι, δεν μπορεί να παίρνει κάποιος ξένος απόφαση τη θα φάει το παιδί!!! Ο άλλος μύθος με το πρωτόγαλα, ότι δεν χορταίνει το παιδί…δεν θέλω να αναφερθώ σε άλλα γιατί φαντάζομαι είναι τα ίδια σε όλη την Ελλάδα. Προτρέπω όλες τις μανούλες να πάνε κόντρα στην πολιτική που ακολουθούνε οι κλινικές για τον θηλασμό και να κάνουν αυτό που νιώθουν σωστό. Στο κάτω κάτω τι μπορούν να σας κάνουν? Τίποτα!
  Μια αγανακτισμένη μαμά

 3. Με αφορμή αυτή την καταγγελία, να προσθέσω 2 εμπειρίες.
  Η πρώτη αφορά σε κλινική όπου γέννησε μία φίλη και της συστήνανε να θηλάζει το παιδί κάθε 3,5 ώρες κ όχι νωρίτερα. Φυσικά μετά το θηλασμό ακολουθούσε εισαγωγή συμπληρώματος ξένου γάλακτος για να "χορτάσει το βρέφος", και φυσικά αν έκλαιγε του δίνανε πιπίλα για να ηρεμήσει!!!!!!!
  Η δεύτερη αφορά σε νοσοκομείο όπου γέννησε μία άλλη φίλη, στην οποία δεν της δώσανε το μωρό να το θηλάσει τις πρώτες 2 μέρες, γιατί της είπανε ότι θα του δώσουνε αυτοί ΝΕΡΟ με ΖΑΧΑΡΗ για να καθαρίσουν τα κακά του!!!!! Κ φυσικά περίμενε να της "έρθει το γάλα" και παράλληλα κάποια μαία-νοσοκόμα να της δείξει πως να θηλάσει…
  ΑΙΣΧΟΣ

 4. Πω πω, συγκλονιστικο! Δεν υπαρχει χειροτερο απ'το να λες σε μια μανα που θελει να θηλασει πως δεν εχει γαλα και πως το μωρο της πειναει ή οτι μπορει εξ'αιτιας της το μωρακι της να αρρωστησει μονο και μονο επειδη θελει να κανει το σωστο! Εμας στο Αττικο μας πιεζαν να θηλασουμε κι ουτε συζητηση για ξενο γαλα, για καλη μας τυχη, και θεωρουσα και τις μαιες αυστηρες!

 5. Συγκλονιστική η καταγγελία. Μπράβο για το θάρρος να γράψεις όλ' αυτά. Εύχομαι να φτάσουν στα αυτιά των αρμοδίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *