Θηλασμός και πορεία ανάπτυξης βρέφους

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Αγαπητοί φίλοι γεια σας κι από μας!

Είμαι η μαμά μιας μπέμπας 9 μηνών που θηλάζει αποκλειστικά εδώ και περίπου 8 μήνες και θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την ανάπτυξή της.

Η δική μας ιστορία έχει ως εξής:
Στο μαιευτήριο, αν και είχαμε κατηγορηματικά δηλώσει ότι θέλαμε το μωρό να θηλάσει, δόθηκε συμπλήρωμα γάλακτος και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν είχαμε ζητήσει rooming in αλλά και με τις δύσκολες πρώτες 2 μέρες μετά την καισαρική τομή εδραιώθηκε το ξένο γάλα για τις πρώτες μέρες της ζωής της μικρής. Μόλις μετά από 35 μέρες καταφέραμε να θηλάσουμε αποκλειστικά και συνεχίζουμε έτσι.

Η μικρή ήταν από την αρχή χαμηλά στην καμπύλη ανάπτυξης και αμέσως μόλις εδραιώθηκε ο θηλασμός άρχισε να πέφτει ακόμα περισσότερο.
Η παιδίατρος μας συνέστησε αιματολογικό έλεγχο για να αποκλείσουμε κάποιες παραμέτρους όπως αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, αναιμία κλπ αλλά όλες βγήκαν αρνητικές.

Στη συνέχεια και πριν συμπληρωθεί ακόμα ο 5ος μήνας μου ζήτησε -παρά τις αντιρρήσεις μου- να της δώσω ρυζάλευρο! Μια “μικρή υποχώρηση” όπως μου είπε χαρακτηριστικά γιατί δεν ήθελα με τίποτα να δώσω ξένο γάλα!

Από τον επόμενο μήνα αρχίσαμε να εισάγουμε σιγά σιγά φρούτα, χορτόσουπα και κρεατάκι (μοσχάρι, μετά κοτόπουλο κλπ). Παράλληλα εγώ είχα επιστρέψει στην εργασία μου αλλά πεταγόμουν 2-3 φορές κατά τη διάρκεια του οκταώρου μου για να την θηλάσω.

Επίσης για να τονώσω την γαλουχία έκανα λήψη βιταμίνης μπύρας και χρησιμοποιούσα και επαγγελματικό θήλαστρο το οποίο είχα νοικιάσει. Η μικρή ούτε να ακούσει για μπουκάλι. Το γάλα που άντλησα το πέταξα πριν από μερικές μέρες.

Τώρα δεν εργάζομαι και ο θηλασμός έχει άλλη μορφή -πάλι αρκετές φορές την ημέρα και τη νύχτα, αλλά χωρίς άγχος.

Έχοντας αυτή την εμπειρία στην πλάτη μου, στο 2ο παιδάκι μου (αν τα καταφέρουμε με το καλό) θα ξέρω περισσότερα.

Ομολογώ ότι έκανα αρκετά λάθη σχετικά με το θέμα του θηλασμού (συμβουλεύτηκα λάθος ανθρώπους) αλλά πραγματικά θα ήθελα να μάθω τι ήταν αυτό που ανέκαμψε την ανάπτυξη της μικρής ή τελικά ήταν να μεγαλώσει με αυτόν τον τρόπο και άδικα αγχώνομαι…

Σας ευχαριστώ πολύ.
Αικατερίνη Π.
, Άστρος Κυνουρίας

Η μικρή ξεκίνησε στο βάρος κάτω από το 25% της καμπύλης, στους 4 μήνες ήταν κάτω του 2%, τους τελευταίους δύο μήνες ανέκαμψε πάνω από το 10%. Πράγματι ακολούθησε μια ιδιαίτερη καμπύλη ανάπτυξης έως τώρα και δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για το τι έφταιξε.

Ίσως τα προβλήματα για να εγκαταστήσετε τον αποκλειστικό θηλασμό, ίσως είναι έτσι το γενετικό της “γραμμένο”, ίσως πήγε πολύ καλά με τις στερεές τροφές, και σίγουρα βοήθησε τελευταία που την θηλάζετε ελεύθερα και συχνά. Την επόμενη φορά εάν βρείτε πιο ειδική βοήθεια για αποκλειστικό θηλασμό από νωρίς θα ήταν κάτι καλό.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *