Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
http://wireframe2psd.com/pediatros/
Θα πρέπει να δώσω συμπλήρωμα στο μωρό μου, που σε 4 μέρες θα μπει στον 5ο μήνα; Η παιδίατρος το θεώρησε απαραίτητο, επειδή το τελευταίο 1 1/2 μήνα έβαλε 280 γραμ.
Επίσης, μας έβαλε να κάνουμε καλλιέργεια ούρων, για να αποκλείσουμε περίπτωση ουρολοίμωξης, λόγω μιας μικρής υδρωνέφρωσης, με την οποία γεννήθηκε και την οποία παρακολουθούμε, παρουσιάζοντας σταθερή μείωση (22/11/2010: δεξιό νεφρό 5,1εκ x 2,1 εκ x 2,9 εκ – αριστερό νεφρό: 4,7 εκ x 2,5 εκ x 3 εκ, 18/02/2011: δεξιό νεφρό 4,8 εκ – αριστερό νεφρό: 4,7 εκ).
Κατά πόσο σχετίζεται η υδρονέφρωση με την έλλειψη βάρους;
Βασιλική Δ., Κουφάλια
Αγαπητή Βασιλική,
Το πρώτο ερώτημα είναι εάν όντως υπάρχει πρόβλημα με το βάρος.
Το μωρό σας είχε εντυπωσιακή ανάπτυξη για 3 μήνες, όπως όλα τα βρέφη επιτυχημένου αποκλειστικού θηλασμού και αρκετά παραπάνω. Τους επόμενους 2 μήνες φρέναρε, όπως επίσης συμβαίνει πολλές φορές φυσιολογικά με αποκλειστικό θηλασμό. Σε σύγκριση με την γέννηση πάντως, έχει υπερδιπλασιάσει το βάρος του μέσα σε 5 μήνες!
Εάν αποφασίσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα βάρους, τότε η εξέταση ούρων είναι λογικό βήμα. Η υδρονέφρωση μερικές φορές συσχετίζεται με ουρολοιμώξεις, και αυτές με ανεπαρκή πρόσληψη βάρους.
Επίσης, εάν αποφασίσουμε ότι υπάρχει όντως πρόβλημα βάρους, το πρώτο βήμα δεν είναι να δοθεί συμπλήρωμα ή κρεμούλες, αλλά να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του θηλασμού, να γίνει επανέλεγχος σε 2 εβδομάδες, και μόνο εάν τότε δεν υπάρχει ικανοποιητική πρόοδος να πάμε στο επόμενο βήμα – διακοπή του αποκλειστικού θηλασμού.
Πριν σας δοθεί οδηγία για συμπλήρωμα, σας είπαν να αυξήσετε την συχνότητα θηλασμών μέρα και νύχτα; Σας είπαν να θηλάζετε όσο γίνεται και από τις δύο πλευρές, να αλλάζετε πλευρά για όσες φορές χρειάζεται σε κάθε γεύμα μέχρι να χορτάσει το παιδί; Σας είπαν να έχετε το μωρό αγκαλιά; Να πάρετε συμπλήρωμα γαλουχίας; Να χρησιμοποιήσετε εξτρά ερεθισμό της παραγωγής σας με νοσοκομειακό θήλαστρο;
Εάν υποθέσουμε ότι ο αποκλειστικός θηλασμός είναι το πόδι μας και κάποια στιγμή ο αποκλειστικός θηλασμός έχει πρόβλημα, η αντιμετώπιση να τον κόβουμε αμέσως δεν διαφέρει από την αντιμετώπιση ενός χειρουργού που κόβει το πόδι μας με το πρώτο σύμπτωμα ότι μας πονάει.
Η ιατρική βέβαια έχει προχωρήσει πολύ στον πεδίο τω ποδιών, και στο πεδίο της γαλουχίας.
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H., IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com