Μείωση μητρικού γάλακτος

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Εδώ και μία εβδομάδα συνέβησαν όλα. Την Τρίτη έπαθα γαστρεντερίτιδα, δεν έφαγα τίποτα όλη μέρα και συνέχεια είχα ευκοίλια, τον θήλασα κανονικά και το βράδυ του έδωσα 120ml ξένο. Την τετάρτη βγήκα έξω και τον άφησα κανένα 4ωρο στην πεθερά μου και του έδωσε 120 ml. Τα έφαγε μονορούφι. Την Πέμπτη του έδωσα άλλα 120ml, την Παρασκευή 100ml και το Σάββατο 50 ml.

Αφού έγινα καλά κατά την Τετάρτη ανακάλυψα ότι δεν έβγαζα πολύ γάλα από το στήθος, διότι το μωρό έκανε γύρω στις 40 καταπώσεις σε κάθε στήθος ανα θηλασμό και μετά το άφηνε. Επίσης δεν γεμίζει το στόμα του γάλατα όπως παλιά και το στήθος μου δεν πρήζεται όπως πριν, είναι κανονικό, μόνο το βράδυ πρήζεται λίγο. Επίσης ενώ τα επιθέματα στήθους γέμιζαν με γάλα και ήταν βαριά τώρα είναι εντελώς στεγνά.
Ξέχασα να σας πω ότι την επόμενη της γαστρεντερίτιδας μου ήρθε η περίοδος (πολύ λίγο αίμα) και την επόμενη μέρα μου ξανασταμάτησε (ίσως γιατί έβαζα πολύ συχνά το μωρό στο στήθος για να δω αν τρώει κάθε μία ώρα περίπου).

Παίρνω από τις 1/4 χάπια μπύρας 7 πρωί – μεσημέρι -βράδυ. Δεν θέλω να σταματήσω τον θηλασμό. Αναγκάζομαι να παίρνω τον μπέμπη όπου πηγαίνω για να μην τρώει ξένο. Είναι σωστό αυτό; Σας παρακαλώ πέστε μου τι να κάνω;Χριστίνα Γ., Λαγυνα

Αγαπητή Χριστίνα,

κάνεις πολύ καλά που θηλάζεις πιο συχνά και επιμένεις. Χρειάζεται να κάνεις μερικό επαναγαλακτισμό.

Τα βασικά είναι να ταΐζεις το μωρό για τις επόμενες εβδομάδες συχνά, κατά απαίτησή του, μέρα ή νύχτα, να αλλάζεις στήθος σε ένα γεύμα και μια και δυο φορές εάν βλέπεις ότι δεν χορταίνει, να το έχεις συνέχεια μαζί σου, όσο χρειάζεται αγκαλιά, να συνεχίσεις την μαγιά μπύρας.

3-4 αντλήσεις διπλές από τους δύο μαστούς ταυτόχρονα με νοσοκομειακό θήλαστρο για 1-2 εβδομάδες ίσως βοηθούσαν επιπλέον.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *