Αγωγή για ΓΟΠ βρέφους και δοσολογία φαρμάκου

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Καταρχήν να σας συγχαρώ για το έργο και για την βοήθεια που παρέχεται σε νέες μητέρες σαν κι εμένα. Είναι η δεύτερη φορά που απευθύνομαι σε σας  γιατί πραγματικά πιστεύω πολύ στην γνώμη σας.

Έχω ένα αγοράκι 5 μηνών το οποίο θηλάζει αποκλειστικά αν εξαιρέσουμε τις δυο πρώτες μέρες στο μαιευτήριο που του δώσανε μπουκάλι γιατί δεν είχε κατέβει το γάλα μου.

Ο μικρός έβγαζε γουλίτσες, όχι σε κάθε γεύμα και κάποιες φορές πνιγόταν με το γάλα, το οποίο το είχα αποδώσει στην λαιμαργία του. Φυσικά όποτε συνέβαινε αυτό μου προκαλούσε πανικό. Το είχα αναφέρει στον παιδίατρο αλλά δεν μου είχε δώσει καμιά απάντηση. Επίσης ρευόταν σχεδόν πάντα μετά το γεύμα του και το βάρος του ήταν πολύ καλό.

Όταν ήταν 3 μηνών ο γιατρός του έδωσε σπρέυ atrovent και flixotide γιατί είχε αρρωστήσει. Από τότε οι γουλίτσες έγιναν περισσότερες σε συχνότητα και ποσότητα. Επίσης είχε και ένα βηχαλάκι το οποίο παρόλο τα φάρμακα δεν του υποχωρούσε.

Του κάναμε υπέρηχο και φάνηκε ότι είχε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ο γιατρός του έδωσε epadoren 3 φορές την ημέρα στην αρχή 1.6 ml για 7400 γρ που ήταν το μωρό και το αύξησε σε 1.7 για 8160 γρ που ζυγίζει τώρα. Επίσης μας είπε ότι μέχρι 2 χρονών το μωρό θα πίνει το συγκεκριμένο σιρόπι. Ξέχασα να σας αναφέρω ότι ο μικρός μου είναι αλλεργικός και έχω κόψει όλα τα γαλακτοκομικά από την διατροφή μου.

Από τις 7/2/2011 πίνει epadoren, οι γουλιές έχουν μειωθεί, αλλά συνεχίζει να πνίγεται είτε με το γάλα είτε με το σάλιο του και μια φορά πνίγηκε καθώς του δίναμε το συγκεκριμένο σιρόπι. Τον κρατάω όρθιο μετά από κάθε γεύμα για τουλάχιστον 20 λεπτά και του έχω φτιάξει το στρωματάκι του με κλίση.

Αυτό που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι αν πρέπει να δίνω στο μωρό epadoren μέχρι να πάει δυο χρονών και δεύτερον αν τρεις φορές την ημέρα από 1.7 ml δεν είναι μεγάλη ποσότητα; Τέλος να αναφέρω ότι ο γιατρός δεν μου είπε να έχω σταθερό ωράριο με το epadoren π.χ. κάθε 8 ώρες απλά να το δίνω πρωί – μεσημέρι – βράδυ.

Σας ευχαριστώ πολύ.
Νόνη Γ., Πειραιάς

Αγαπητή Νόνη,

Η ΓΟΠ στα περισσότερα βρέφη καλυτερεύει μετά τους πρώτους μήνες. Όταν το παιδί σηκωθεί καθιστό – από εδώ και στο εξής – οι αναγωγές μειώνονται σταδιακά.

Η αγωγή που σου συνεστήθη είναι κατάλληλη. Η διάρκειά της θα εξαρτηθεί από την πορεία του προβλήματος, αλλά από την εμπειρία μου προς το τέλος του πρώτου χρόνου υπάρχει ύφεση και συχνά η αγωγή μπορεί να διακοπεί.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *