Επιδερμικός σταφυλόκοκκος και θηλασμός

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
http://wireframe2psd.com/pediatros/

Καλημέρα και συγχαρητήρια για το έργο σας.

Γέννησα με καισαρική λόγω προηγηθείσας ένα αγοράκι. Στις 28 εβδομάδες είδα στο σουτιέν μου ένα πορτοκαλί υγρό και από τους 2 μαστούς.Ο γυναικολόγος μου, μου συνέστησε να κάνω μια καλλιέργεια στο στήθος και μια κυτταρολογική μαστού. Τα αποτελέσματα της καλλιέργειας έδειξαν σταφυλόκοκκος επιδερμικός και η κυτταρολογική ήταν αρνητική.

Μου είπε ότι δεν χρειάζεται να πάρω κάτι και ότι είναι φυσιολογικό και πως μπορώ να θηλάσω όταν γεννήσω. Αλλά τελικά μία εβδομάδα πριν την γέννηση μου έδωσε κρέμα fucidin για 3 ημέρες τοπικά. Όταν γέννησα όμως ξεκίνησε ο γολγοθάς μου.

Ο παιδίατρος του μαιευτηρίου μου έδωσε την οδηγία να μην θηλάσω και να πάρω χάπι να κόψω το γάλα μου από την πρώτη ημέρα! Φυσικά και αρνήθηκα αλλά από την άλλη το παιδί δεν το έβαλα στο στήθος λόγω το άτι με είχαν πανικοβάλει.

Έκανα πάλι μια καλλιέργεια και βγήκε αρνητική -να σημειώσω ότι έγινε σε άλλο εργαστήριο και ήμουν υπό με αντιβίωσης (λόγω καισαρικής). Η προσωπική μου παιδίατρος με διαβεβαίωνε ότι μπορώ να θηλάσω κανονικά, υπάρχει δεν υπάρχει το μικρόβιο.

Τέλος ο γυναικολόγος μου είπε όσο καιρό παίρνω αντιβίωση να μην το βάλω στο στήθος, ευτυχώς σήμερα την σταμάτησα. Και τώρα να μιλήσω λίγο για την κατάσταση του στήθους. Εγώ τόσες μέρες βγάζω γάλα (όχι αρκετά συχνά) με το χέρι και από τα 2 στήθη -το χρώμα συνεχίζει και είναι πορτοκαλί προς κόκκινο -ελαφρά κίτρινο  και που και που λίγο άσπρο.

Σας παρακαλώ απαντήστε μου όσο πιο γρήγορα μπορείτε γιατί δεν ξέρω πραγματικά τι να κάνω. Με ανησυχεί αυτό το χρώμα, φοβάμαι μήπως κάνω κακό στο μωρό μου.
Αρετή Κ., Πρέβεζα

Ο επιδερμικός σταφυλόκοκκος δεν είναι από το γάλα αλλά από το δέρμα σας και είναι φυσιολογικό μικρόβιο του δέρματος.

Δεν υπάρχει ούτε υπήρχε ποτέ καμία αντένδειξη να θηλάσετε. Λυπάμαι για την λανθασμένη πληροφόρηση που δεχτήκατε.

Εάν έχετε θέληση και υπομονή, προσπαθήστε να αυξήσετε την παραγωγή σας κάνοντας επαναγαλακτισμό και αρχίστε από σήμερα να βάζετε το παιδί στο στήθος. Μόνο οφέλη μπορεί να έχει από τον θηλασμό με το γάλα σας.


Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *