Έχω ένα κοριτσάκι 3 μηνών το οποίο εμφάνισε 40 ημερών περίπου νερουλά κακάκια, μετά πράσινα και 2 μηνών περίπου ίνες αίματος. Ο παιδίατρος για τα νερουλά και τα πράσινα μου είπε να μην ανησυχώ όπως και για το αίμα παρά μόνο αν το ξαναδώ να κόψω το γάλα αγελάδας.
Μετά όμως από την ανάγνωση διάφορων άρθρων σας κατάλαβα ότι πρέπει να κόψω από τη διατροφή μου όλα τα γαλακτοκομικά. Έτσι κι έκανα και από τότε το μωρό δεν ξαναεμφάνισε αίμα. Όμως τα κακά της μέχρι και σήμερα συνεχίζουν να είναι νερουλά, συχνά έως και 4 φορές την ημέρα, άλλοτε κίτρινα άλλοτε κιτρινοπράσινα, πολύ σπάνια σκούρα πράσινα.
Με προβληματίζει που είναι τόσο υδαρή. Σποράκια έχω να δω από τότε που ήταν 40 ημερών. Τι μπορεί να συμβαίνει; Είναι αλλεργία σε μικρές ποσότητες γάλακτος που μπορεί να τρώω χωρίς να το καταλαβαίνω; Αν ναι είναι επικίνδυνο; Είναι υπερπαραγωγή;
Σπάνια της δίνω και τα δύο στήθη σε κάθε γεύμα. Τρώει όμως πολύ συχνά σχεδόν κάθε 1 ή 1,5 ώρες άλλοτε για 15 λεπτά άλλοτε περισσότερο άλλοτε λιγότερο. Της δίνω το ίδιο στήθος για δύο ή τρία συνεχόμενα γεύματα. Τα στήθη μου συνήθως είναι μαλακά εκτός τις πρώτες πρωινές ώρες.
Το βάρος της είναι εντάξει; Επίσης θα ήθελα μια ενημέρωση για το τι πρέπει να κάνω για την αλλεργία. Πότε θα πρέπει να εισάγω ξανά αγελαδινό γάλα στη διατροφή μου και αν εγώ χρειάζεται να πάρω κάποια συμπληρώματα διατροφής. Δεν τρώω ούτε μοσχάρι ούτε κατσίκι. Τα προϊόντα που περιέχουν ορό γάλακτος επιτρέπονται;
Συγνώμη για τις τόσες ερωτήσεις και σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Κατερίνα Γ., Πάτρα
Το μωρό σας έχει πολύ καλή ανάπτυξη. Οι πράσινες υδαρείς κενώσεις οφείλονται πιθανότατα σε υπερπαραγωγή. Δοκιμάστε να προσφέρετε τον ίδιο μαστό για 4 συνεχόμενες ώρες και μετά να αλλάζετε μαστό.
Δοκιμάστε το για 3-4 ημέρες και αν δεν δείτε αποτέλεσμα με αυτό το χρόνο, μπορείτε να κάνετε την αλλαγή στο 5άωρο για άλλες 3-4 ημέρες, προσέχοντας την υπερφόρτωση του μαστού που δεν θηλάζει.
Αν νιώσετε το μαστό υπερφορτωμένο μπορείτε να αντλήσετε λίγο γάλα (20-30ml) με το χέρι για να ανακουφιστείτε. Το χρόνο μπορείτε να τον αυξήσετε ακόμη περισσότερο μέχρι να αποκτήσουν οι κενώσεις σταθερά κίτρινο χρώμα.
Όταν επιτύχετε το επιθυμητό μπορείτε να δοκιμάσετε να εισάγετε ξανά στη διατροφή σας το κατσίκι και το μοσχάρι αρχικά και στη συνέχεια κάποια μικρή ποσότητα γαλακτοκομικών, αν νομίζετε ότι σας λείπουν.
Η εισαγωγή της κάθε τροφής θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και σε απόσταση κάποιων ημερών από την προηγούμενη ώστε να καταλάβετε αν κάποια δημιουργεί πρόβλημα. Αν τις εισάγετε όλες μαζί δεν θα ξέρετε από πού προέρχεται το πρόβλημα.
Ο ορός γάλακτος αντιμετωπίζεται όπως και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα του αγελαδινού γάλακτος, δηλαδή είναι το ίδιο αλλεργιογόνος.
Καλή συνέχεια
Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Αγλαΐα Παπαδήμα, Δασολόγος, Πρώην IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com