Το μητρικό γάλα προκαλεί πρόβλημα στο έντερο του μωρού και αναιμία;

Το μητρικό γάλα προκαλεί πρόβλημα στο έντερο του μωρού και αναιμία;

Απαντά η Αναστασία Καραθανάση
Παιδίατρος, εξειδίκ. Νεογνολόγος
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Καλημέρα,
έχω ένα κοριτσάκι που μόλις έκλεισε τον 9ο, θηλάσαμε αποκλειστικά για 6 μήνες και από την ώρα που έκλεισε τον 6 μέχρι και τώρα που μπήκε στον 10 δεν έτρωγε στερεή ήθελε μόνο στήθος και εγώ της το έδινα αν και έκανα και προσπάθειες αρκετές για να φάει τροφή.

Άρχισε δειλά δειλά να τρώει εδώ και 2 εβδομάδες μη πολτοποιημένη τροφή κατευθείαν γιατί δεν δεχόταν την πολτοποιημένη και εδώ και 1.5 μήνα δεν έχει βάλει βάρος
(μόνο 100 γρ).

Η παιδίατρος της μου λέει να της δίνω γάλα μόνο πρωί βράδυ και να της δίνω φαγητό και το απόγευμα , πράγμα που εγώ δεν θέλω να κάνω και έχω μπερδευτεί , εγώ θέλω να την θηλάζω και μέσα στην μέρα, έστω 1-2 φορές για να διατηρήσω την γαλουχία μου, εκείνη μου λέει ότι το γάλα δημιουργεί πρόβλημα στο έντερο και θα της δημιουργήσω αναιμία.

Σας παρακαλώ πείτε μου την γνώμη σας δεν θέλω να διακόψω τον θηλασμό!
Σεβαστή Α., Καβάλα

Σεβαστή,

Η αλήθεια είναι ότι μετά τον 6ο μήνα το μητρικό γάλα συνήθως δεν καλύπτει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες του βρέφους, γιαυτό και κάνουμε εισαγωγή στερεών τροφών εμπλουτισμένων κυρίως σε σίδηρο και ψευδάργυρο. Άρα, μπορεί να εμφανιστεί σιδεροπενική αναιμία λόγω των ελλειπών στοιχείων και όχι λόγω του γάλακτος μάλλον αυτό εννοούσε η παιδίατρος σας.

Καλό θα ήταν να γίνουν κάποιες εξετάσεις για αλλεργία και εργαστηριακός έλεγχος σε συνεννόηση με την παιδίατρο σας.

Επίσης δεν αναφέρετε αν είχατε ιστορικό αλλεργιών στην οικογένεια ή αν είχατε άλλα συμπτώματα έως τώρα με ερεθισμένο ποπό, ρινική συμφόρηση για πολύ καιρό, κάποιο εξάνθημα κλπ. Αν ναι καλό θα ήταν να κάνατε μια δίαιτα αποκλεισμού από τα γαλακτοκομικά για 2 εβδομάδες τουλάχιστον και να βλέπατε αν είχατε κάποιο αποτέλεσμα.


Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *