Ο θηλασμός μπορεί να προκαλέσει εθισμό του μωρού στο στήθος;

Ο θηλασμός μπορεί να προκαλέσει εθισμό του μωρού στο στήθος;

Απαντά η Αναστασία Καραθανάση
Παιδίατρος, εξειδίκ. Νεογνολόγος
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή κυρία,
Έχω μια κορούλα 6 μηνών και μέχρι πριν 2-3 εβδομάδες, όταν αρχίσαμε να βάζουμε την κρεμούλα στο διαιτολόγιό μας, θήλαζα αποκλειστικά.

Φυσικά ακόμα η ποσότητα που τρώει είναι λίγη και η κύρια τροφή της είναι το γάλα μου. Επίσης, ο θηλασμός είναι ελεύθερος, δηλαδή όποτε θέλει κι όσο θέλει. Υπάρχει διαφορά από τους πρώτους μήνες, όμως ακόμα δεν πίνει όσο θέλει μια κι έξω, αλλά με 2-3 διαλείμματα.

Όπως  όλες οι νέες -κυρίως- μαμάδες, έτσι κι εγώ ακούω πολλά για το θηλασμό (ότι είναι ώρα να σταματήσω και ότι γι αυτό το λόγο το μωρό δεν κοιμάται ακόμα το βράδυ κα). Προσωπικά είμαι υπέρ του θηλασμού και γι αυτό δε δίνω πολλή σημασία.

Εδώ και αρκετά χρόνια συμμετέχω σε μια ομάδα ψυχοθεραπείας. Κατά την τελευταία συνάντησή μας έγιναν δύο σχόλια τα οποία με προβλημάτισαν. Το ένα ήταν ότι επειδή δεν πίνει η μικρή μου το γάλα της μια και καλή, μπορεί να γίνει υπέρβαρη (επειδή φαίνεται να τρώει συνέχεια).

Το δεύτερο σχόλιο που με άγχωσε περισσότερο ήταν ότι μωρό μπορεί πλέον (που έχει κλείσει τον 6ο μήνα) να εθιστεί στο στήθος.

Προσπαθώ να κάνω το καλύτερο που μπορώ για το παιδί μου και δε θέλω -κατά το δυνατόν- να της δημιουργήσω προβλήματα. Έτσι αποφάσισα να ζητήσω και μια δεύτερη γνώμη ειδικού.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Χαραλαμπία Γ
., Τήνος

Χαραλαμπία,

δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο, το ότι μπορεί να γίνει υπέρβαρη επειδή δεν πίνει το γάλα της μια και καλή. 

Θα ήθελα περισσότερα στοιχεία για να σας κατατοπίσω καλύτερα. Για παράδειγμα το μωράκι σας μπορεί να έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και δεν μπορεί να καταναλώσει όλο το γεύμα και πίνει με διαστήματα.

Όσο αφορά το αν θα προσκοληθεί, αυτό πλέον έχει ξεκαθαριστεί ότι τα παιδιά που θηλάζουν και απογαλακτίζουν από μόνα τους γίνονται πιο ανεξάρτητα και πλήρως ικανοποιημένα.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *