Στερεά γεύματα μωρού και δυσκοιλιότητα

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Καλημέρα σας…
Για ακόμα μια φορά απευθύνομαι σε εσάς για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Το θέμα μου αυτή τη φορά είναι η ένταξη του μωρού μου στις στερεές τροφές.

Να σας αναφέρω πάλι ότι: Έχω ένα αγοράκι που κλείνει τον 7ο μήνα στις 19 Μαρτίου. Θηλάζουμε αποκλειστικά και ελεύθερα από την πρώτη μέρα (είχαμε rooming in).  Μέχρι που έκλεισε και τον 6ο μήνα δεν είχε πάρει ούτε νερό, μόνο μητρικό γάλα.

Στις 22 Φεβρουαρίου ξεκινήσαμε με υπόδειξη της παιδιάτρου μας
ένα γεύμα την ημέρα. Πατατούλα με καροτάκι  με μια κουταλίτσα λαδάκι, γύρω στις 16.00 το μεσημέρι.  Ο λόγος που ξεκινήσαμε με γεύμα και όχι με φρούτα είναι γιατί το μπέμπης έκανε πολλές κενώσεις (8-10 την ημέρα).  Επίσης αρνήθηκα να δώσω ρυζάλευρο. 

Το πρόβλημά μου είναι το εξής. Από τις αρχές Μαρτίου το μωρό εμφάνισε δυσκοιλιότητα. Μείωσε τις κενώσεις σταδιακά φτάνοντας στις 3 Μαρτίου τη μία μόνο την ημέρα.

Να σημειώσω ότι το μωρό δεν ήταν άνετο έτσι ώστε να το θεωρήσω φυσιολογικό (γνωρίζω για παράδειγμα ότι πολλά μωρά έχουν φυσιολογικά μια κένωση ή και καμία την ημέρα), η κοιλίτσα του ήταν πολύ πρησμένη, είχε πολλά αέρια, σφιγγότανε συνέχεια και ειδικά την ώρα που τον θήλαζα προσπαθώντας να κάνει κακάκια και δυσκολευότανε να κοιμηθεί.

Στις 4 του μήνα δεν του έδωσα τίποτα, θηλάζαμε αποκλειστικά και ενεργήθηκε κανονικά. Στις 5 του μήνα του έδωσα ξανά βραστή πατατούλα με κολοκυθάκι (μου είπε η παιδίατρος ότι το καρότο είναι πιο δυσκοίλιο από την πατάτα) και είχαμε πάλι τα ίδια.

Εχθές πάλι δεν του έδωσα στέρεα τροφή και σήμερα (μετά από ένα πολύ ανήσυχο βράδυ) ενεργήθηκε πάλι κανονικά (ήδη 3 φορές μέχρι τώρα 12.00πμ).

Θα ήθελα τη συμβουλή σας για το πώς να χειριστώ το θέμα. Ο μπέμπης εκτός από αυτό δεν δείχνει καμία δυσανεξία σε οτιδήποτε του έχω δοκιμάσει. Απλά δείχνει ότι μόλις βάλει κάτι στέρεο στο στομαχάκι του αμέσως σφίγγει. 

Πώς να συνεχίσω; Μήπως είναι καλύτερα να αφήσω τις τροφές και να του δώσω πρώτα φρουτάκια; Θα το εκτιμούσα εάν μου δίνατε ένα ενδεικτικό πλάνο. Έχω πάρει και έχω αρχίσει να διαβάσω το βιβλίο σας «Για μια άλλη προσχολική διατροφή» αλλά αναφέρεται σε μεγαλύτερες ηλικίες.           

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο και τη βοήθειά σας και συγχαρητήρια για την προσπάθειά  & το έργο σας (το οποίο παρακολουθώ) για την προάσπιση του μητρικού θηλασμού.

Μακάρι να έρθει η στιγμή στην Ελλάδα που να μην ψάχνουμε μια έγκυρη συμβουλή με «το τουφέκι».
Να είστε καλά!!!
Χριστίνα Μ
., Αθήνα

Αγαπητή Χριστίνα,

το βιβλίο μου αναφέρεται και στην ηλικία σας. Το παιδί χρειάζεται πρόοδο σε καινούργιες γεύσεις και εσείς του δίνετε τα ίδια πράγματα. Κάθε 2-3 μέρες πρέπει να του δοκιμάζετε καινούργια φρούτα και λαχανικά, ενώ πρέπει να αρχίσει να τρώει και κρέας.

Πατάτα και καρότο στουμπώνουν, είναι σαν να τρώγατε εσείς χάμπουργκερ κάθε μέρα για ένα μήνα.

Θα δώσετε πράσινα λαχανικά σταδιακά (σέλινο, πράσο, σπανάκι, μπρόκολο κλπ), θα δώσετε δεύτερο γεύμα με φρούτο (αχλάδι, μήλο, δαμάσκηνο κλπ). Αναλόγως εάν εντείνεται η δυσκοιλιότητα θα βάζετε λιγότερη πατάτα, καρότο, μήλο, μπανάνα.


Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *