Πράσινες βρεφικές κενώσεις. Είναι ανησυχητικές;

Πράσινες βρεφικές κενώσεις. Είναι ανησυχητικές;

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Καλησπέρα σας!!
Καταρχάς συγχαρητήρια για τη φοβερή δουλειά που προσφέρετε και την τόσο πολύτιμη βοήθεια που μας δίνεται.

Πριν από 3 μήνες έφερα στον κόσμο το δεύτερό μου αγοράκι το οποίο, όπως και το πρώτο θηλάζω αποκλειστικά. Το ερώτημά μου είναι το εξής: από τις περίπου συνολικά 4 κενώσεις του μωρού μόνο η μια θα έχει χρώμα μουσταρδί με σποράκια και όλες οι υπόλοιπες είναι συνήθως πράσινες (κυπαρισσί και άλλες φορές πιο ανοιχτόχρωμα). Το βάρος του είναι καλό και η παιδίατρος είπε ότι τα πράσινα κακάκια μάλλον οφείλονται σε κολικούς.

Δεν νομίζω ότι πρόκειται για κολικούς, δεν δείχνει να έχει ενοχλήσεις. Πρόκειται για κάτι ανησυχητικό που να χρίζει περαιτέρω διερεύνησης;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. 
Μαριλίζα Δ., Κέρκυρα

Αγαπητή Μαριλίζα

από τα στοιχεία που δίνεις φαίνεται ότι ο μικρός σου είναι υγιέστατος. Τα πράσινα κόπρανα από μόνα τους δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Μαζί με άλλα ευρήματα μερικές φορές είναι ένδειξη αλλεργίας, ενώ παροδικά για λίγες ημέρες μπορεί να είναι ένδειξη γαστρεντερίτιδας.

Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις είναι ένδειξη ήπιας ανεπαρκούς απορρόφησης λακτόζης. Αυτό είναι κάτι παροδικό, μέχρι να ωριμάσει το έντερο του μωρού. Στην ανεπαρκή απορρόφηση λακτόζης μερικές φορές συμβάλλει το τάισμα από τις δύο πλευρές σε κάθε γεύμα, με αποτέλεσμα να μην αδειάζει το στήθος και να παίρνει το μωρό μεγάλες ποσότητες από το αρχικό γάλα που είναι πλούσιο σε λακτόζη.

Απλά βεβαιώσου ότι το μωρό “αδειάζει”, ελαφραίνει το ένα στήθος πριν του προσφέρεις το άλλο. Κατά τα άλλα κανένας λόγος ανησυχίας.


Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *