Μήπως δεν έχω πλέον αρκετό γάλα;

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας ΙBCLC

Καλησπέρα,
αρχικά να σας συγχαρώ για το πολύτιμο έργο που πραγματοποιείτε και για τη βοήθεια που δίνεται σε τόσες γυναίκες. Πραγματικά είναι πολύ σημαντικό για μία μητέρα μέσα στον πανικό της και την άγνοιά της σε ορισμένα θέματα να βρίσκει απαντήσεις από τόσο καταξιωμένους ειδικούς και πάντα με καλή διάθεση να προσπαθούν να δώσουν λύσεις σε απορίες και προβλήματα που ταλανίζουν κυρίως τις νέες μητέρες.

Το δικό μου πρόβλημα σαν νέα μαμά που είμαι αφορά το θηλασμό του μωρού μου, το οποίο θηλάζω αποκλειστικά εδώ και 2,5 μήνες που έχει γεννηθεί, αποπειράθηκα να του δώσω συμπλήρωμα 2 φορές αλλά δεν το πίνει όπως και τσάι για τους κολικούς που επίσης δεν πίνει πέρα από 10 γραμμάρια.

Τις τελευταίες ημέρες όμως  παρατηρώ πως το στήθος μου δεν πρήζεται όπως παλαιότερα έως καθόλου και το μωρό ζητάει να φάει κάθε μία ώρα το πολύ κάθε δίωρο δεν τρώει πάνω από 10 λεπτά, ενώ πριν λίγες μέρες έτρωγε ανά τρίωρο (το μωρό μου είναι 2,5 μηνών και ζυγίζει 5.200 kgr), δεν κοιμάται σχεδόν καθόλου κατά τη διάρκεια της ημέρας και το απόγευμα συνήθως έχει έντονη γκρίνια και ανησυχία, επίσης δεν τρώει με τόση όρεξη όπως παλιά.

Το στήθος μου το νοιώθω άδειο και φοβάμαι μήπως έχει στερέψει η πηγή και το μωρό δεν χορταίνει και γι’ αυτό το λόγο έχει ανησυχία και τζάμπα το τυραννάω να φάει από τη στιγμή που δεν έχω αρκετό γάλα. Το βράδυ κοιμάται 5-6 ώρες.

Η διατροφή μου τις τελευταίες μέρες δεν είναι και η καλύτερη και ώρα για ξεκούραση δεν έχω καθόλου αφού τον έχω όλη μέρα στο στήθος και λέω μήπως έφταιξε αυτό και δεν έχω γάλα.

Άρχισα τα χάπια μαγιάς μπύρας εδώ και λίγες μέρες και τσάι θηλασμού μήπως και βοηθήσουν, δεν ξέρω τι να κάνω είμαι μπερδεμένη και έχω στεναχωρηθεί με το όλο θέμα, δεν θέλω να πεινάει το μωρό τώρα που πρέπει να παίρνει βάρος, και αν είναι ανάγκη ας καταφύγουμε στο συμπλήρωμα πράγμα που δεν θέλω ούτε εύχομαι.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων να είστε καλά και πάντα να μας δίνεται τις πολύτιμες συμβουλές σας.
Ελένη Μ, Θεσσαλονίκη

Είναι αδύνατο να μην έχετε αρκετό γάλα. Το μωρό σας έχει πάρει σχεδόν 2,5 κιλά σε περίπου 2 μήνες, αρκετά πάνω από τον αναμενόμενο μέσο όρο! Αφού καταφέρατε να θηλάσετε μέχρι τώρα, μπορείτε να συνεχίσετε για όσο διάστημα θέλετε.

Το στήθος φυσιολογικά δεν πρήζεται γιατί η γαλουχία έχει εδραιωθεί. Το γάλα παράγεται κυρίως την ώρα του θηλασμού. Μεταξύ των θηλασμών παράγεται και αποθηκεύεται ελάχιστο γάλα.

Τα μωρά αλλάζουν συχνά τη συχνότητα των γευμάτων τους, ειδικά σε περιόδους που περνούν αναπτυξιακό άλμα και έχουν ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες.

Κακώς ξεκινήσατε τη μαγιά της μπύρας, δεν τη χρειάζεστε και μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα.

Για να είστε τόσο μπερδεμένη και στεναχωρημένη, σημαίνει ότι δεν έχετε την κατάλληλη στήριξη. Καλό θα ήταν να αναζητήσετε έναν παιδίατρο υποστηρικτικό στο θηλασμό.

Καλή συνέχεια

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *