Μεικτή διατροφή βρέφους και μείωση παραγωγής μητρικού γάλακτος

Μεικτή διατροφή βρέφους και μείωση παραγωγής μητρικού γάλακτος

Απαντά η Βασιλική Δανηλάτου
Αιματολόγος MD, PhD
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Γεια σας και συγχαρητήρια για το έργο σας και την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρετε σε μας τις νέες μανούλες που προσπαθούμε να στηρίξουμε όσο μπορούμε τον μητρικό θηλασμό!

Το δικό μου πρόβλημα είναι ότι από την αρχή που θήλαζα δεν είχα πολύ γάλα, ο παιδίατρός μου, μου είχε πει να βάζω το μωρό κάθε φόρα σε διαφορετικό μαστό και να θηλάζει περίπου 20 λεπτά και αν δεν χορταίνει τότε να της δίνω ξένο, έτσι έδινα στο μωράκι συμπλήρωμα.

Το κοριτσάκι μου τώρα είναι 2.5 μηνών (κάνει 6 γεύματα των 150 ml) και  βλέπω ότι όταν την βάζω στο στήθος δυσανασχετεί και κλαίει, φαντάστηκα ότι πλέον όσο περνάει ο καιρός και μειώνονται τα γεύματά της δεν θα έχω καθόλου γάλα.

Άρχισα λοιπόν να το βγάζω με το θήλαστρο, περισσότερο για να δω την ποσότητα που παράγω και αν παράγω! Βγάζω ανά 4 ώρες περίπου 250ml το 24ωρο και το ερώτημά μου είναι αν τελικά αξίζει όλη αυτή η ταλαιπωρία για τόσο λίγο γάλα; παίρνει όσα στοιχεία προσφέρει το μητρικό; Και τέλος αν υπάρχει κάποιος τρόπος και να βγάζω παραπάνω;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Πολυξένη Κ
., Καλλιθέα

Αγαπητή Πολυξένη

Αυτό που καταλαβαίνω ότι έχει συμβεί είναι ότι εξαιτίας της λανθασμένης πληροφόρησης που σου έδωσαν το μωρό σου προτίμησε το μπιμπερό και παράλληλα ελαττώθηκε και η παραγωγή. Ο χρονικός περιορισμός των γευμάτων και η συστηματική χορήγηση μπιμπερό από νωρίς οδηγεί σε σταδιακό απογαλακτισμό. Επίσης η αντλία που χρησιμοποιείς δεν είναι για τόσο νωρίς στη γαλουχία και συστηματική χρήση.

Μην απογοητεύεσαι όμως. Πολλές μητέρες που βρέθηκαν στη θέση σου κατάφεραν να αναστρέψουν τα πράγματα. Αυτό θα χρειαστεί υπομονή, επιμονή και προσπάθεια, αλλά θεωρώ ότι αξίζει. Για το μωρό σου η ιδανική τροφή τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο της ζωής του είναι το μητρικό γάλα, και οι πρώτοι 6 μήνες ιδανικά χρειάζεται αποκλειστικό θηλασμό.

Για να αυξήσεις την παραγωγή σου θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις συστηματική διπλή άντληση με νοσοκομειακό θήλαστρο τουλάχιστον 8 φορές την ημέρα σε συνδυασμό με τα βότανα fenugreek (3 κάψουλες x 3 φορές με το φαγητό). Τα νοσοκομειακά θήλαστρα είναι πιο ισχυρά και μπορεί να βοηθήσουν στην περίπτωση σου. Ενοικιάζονται από δύο μεγάλες εταιρείες.

Το πόσο βγάζεις με το θήλαστρο μη σε απογοητεύει, γιατί σίγουρα αν βάλεις το μωρό θα καταφέρει να φάει περισσότερο. Καλύτερα αποτελέσματα πετυχαίνεις αν συνδυάζεις άντληση με το θήλαστρο και με το χέρι.

Πως θα καταφέρεις το μωρό σου να πιάσει; Καταρχήν θα το βάζεις όταν δεν πολυπεινάει, και θέλει πιο πολύ να πιπιλίσει για ανακούφιση, και όταν μισοκοιμάται. Θα φροντίσεις να περνάς αρκετή ώρα σε άμεση σωματική επαφή και να κάνεις και μπάνιο μαζί του. Έτσι σιγά σιγά θα ανακτήσει την επιθυμία για το στήθος σου.  Και όταν καταφέρει να πιάσει το στήθος σου τότε δε θα περιορίζεις τα γεύματά του, θα το αφήνεις για όσο θέλει και όσο συχνά θέλει και παράλληλα θα ελαττώνεις το συμπλήρωμα που του δίνεις.

Στην προσπάθεια σου αυτή πιθανώς να χρειαστείς από κοντά τη βοήθεια και υποστήριξη ενός συμβούλου γαλουχίας. Θα χρειαστεί εκ μέρους σου επιμονή χωρίς να απογοητεύεσαι και προσπάθεια. Εφόσον όμως το πάρεις απόφαση, και τελικά τα καταφέρεις νομίζω ότι θα αποζημιωθείτε και οι δύο για τον κόπο σου και δε θα το μετανιώσεις.

Σου εύχομαι καλή επιτυχία στις προσπάθειες σου, για οτιδήποτε άλλο είμαι στη διάθεση σου.


Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *