Αποθηλασμός. Έφτασε η ώρα…

Απαντά η Αναστασία Καραθανάση
Παιδίατρος, εξειδίκ. Νεογνολόγος
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Ονομάζομαι  Χρυσή και έχω ένα αγοράκι  σχεδόν 2 χρονών. Κατάφερα λοιπόν να τον θηλάσω μέχρι τώρα ή μάλλον για να το θέσω πιο σωστά με κατάφερε να τον θηλάσω μέχρι τώρα (όχι  πως αυτό με χάλασε ιδιαίτερα).

Έφτασε λοιπόν η ώρα να αποθηλάσουμε σιγά σιγά. Είμαστε 2 χρόνια αυτοκόλλητοι, ίσως είναι η ώρα σιγά σιγά να μπορέσω να τον αφήσω κάποιο βράδυ στη γιαγιά (μέχρι τώρα δεν έχει μείνει ούτε ένα βράδυ μακριά μου) και επίσης σκέφτομαι να κάνω και ένα δεύτερο παιδάκι και θα ήθελα
για κανένα 3μηνο να ξεκουράσω τον οργανισμό μου!

Ίσως να με έχει κουράσει λίγο και το γεγονός ότι θα πρέπει συνεχώς να δικαιολογούμαι στον περίγυρο για το ότι θα: “θα πάει φαντάρος κι εγώ ακόμα θα τον θηλάζω” και άλλα τέτοια όμορφα!

Το θέμα τώρα ποιο είναι, ότι ο μικρός αρνείται να αφήσει αυτή την αγαπημένη του συνήθεια! Τι κάνουμε λοιπόν για έρθει ποιο ομαλά ο αποθηλασμός και να μην πάθει σοκ το παιδί  μιας και είμαι αντίθετη με τη λογική «μαχαίρι». 

Επίσης έχω δοκιμάσει  τη μέθοδο του να ελαττώνω τα γεύματα, χωρίς πολύ μεγάλη επιτυχία όμως. Να σημειώσω ότι με το μπιμπερό δεν είχε ποτέ ιδιαίτερη σχέση  και δεν βρίσκω το λόγο να την αρχίσει τώρα, από πολύ νωρίς έμαθε να πίνει με καλαμάκι  και από το ποτήρι.

Περιμένω με αγωνία την απάντηση-βοήθεια
Ευχαριστώ

Χρυσή Α., Θεσσαλονίκη

Αγαπητή Χρυσή

Θα σου πρότεινα να μειώνεις σιγά σιγά τα γεύματα με τελευταία τους νυχτερινούς θηλασμούς.
Αυτή η διαδικασία θα κρατήσει καιρό, ίσως και μήνα.

Η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί αντένδειξη για τον θηλασμό εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος.

Το ότι δεν τρώει με το μπουκάλι είναι μάλλον προτέρημα παρά πρόβλημα.

Μην ξεχνάς, ότι δεν χρειάζεται να δικαιολογήσε σε κανέναν ‘ το μόνο σίγουρο είναι οτι με τον θηλασμό χτίζεις το μέλλον του παιδιού σου!


Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *