Γιατί δεν θέλουν να θηλάσουν;

Γιατί δεν θέλουν να θηλάσουν;

Ιστορία θηλασμού
από την Αριάδνη Κ.

Κάθε βράδυ που ξαπλώνω μαζί με την μικρή μου για να την κοιμίσω θηλάζοντάς την αναρωτιέμαι γιατί δεν θηλάζουν οι μαμάδες σήμερα.  Με μία μικρή έρευνα στο κοντινό μου περιβάλλον κατέληξα στα παρακάτω:

Δεν θέλουν να θηλάσουν γιατί δεν έχουν υπομονή. Θέλει τόσο υπομονή για να θηλάσεις και όμως υπάρχουν μανούλες που δεν την διαθέτουν για τα παιδιά τους. Η στιγμή του θηλασμού είναι τόσο μοναδική που δεν την αναζητούν. Θέλει πολύ υπομονή και επιμονή.

Δεν θέλουν να θηλάσουν γιατί δεν έχουν την σωστή ενημέρωση και θεωρούν ότι δεν θα προσφέρουν περισσότερα στο παιδί τους απ’ ότι ένα σκεύασμα που προωθούν οι γαλακτοβιομηχανίες. Σήμερα όμως υπάρχει ειδικά στο internet μεγάλη προώθηση του μητρικού θηλασμού για σωστή ενημέρωση.

Δεν θέλουν να θηλάσουν γιατί πιστεύουν ότι δεν έχουν γάλα. Πριν γεννήσουν αγοράζουν το «κουτί» ώστε να το έχουν έτοιμο στο σπίτι για να ταΐσουν το μωρό τους. Αν πιστεύεις ότι δεν έχεις γάλα πώς θα κατεβάσεις γάλα;

Μπαίνουν στην διαδικασία να βγάζουν γάλα με το θήλαστρο για να γνωρίζουν πόσο παράγουν και να μετρούν τα ml… Αν το κάνεις αυτό τις πρώτες μέρες, ναι, η παραγωγή σου δεν θα εδραιωθεί γιατί είναι προσφορά και ζήτηση. Πρέπει να πιστεύεις στο εαυτό σου ότι θα τα καταφέρεις και μπορείς να μεγαλώσεις ΕΣΥ το παιδί σου.

Δεν θέλουν να θηλάσουν γιατί περιορίζονται. Θεωρούν ότι είναι μία δέσμευση και ότι δεν μπορείς να αφήσεις το παιδί σου πουθενά. Όταν γίνεσαι μανούλα κατάλαβα ότι γίνεσαι πιο δυνατή γιατί δίνεις τα πάντα για το παιδί σου και αφήνεις λίγο πιο πίσω τα δικά σου θέλω.

Δεν θέλουν να θηλάσουν γιατί ντρέπονται. Πώς θα θηλάσω ενώ είμαι έξω; Υπάρχουν πολλοί τρόποι, μπορείς να σκεπαστείς με ένα σεντονάκι αλλά μπορείς και να μη το κάνεις γιατί έτσι περνάς και ένα κοινωνικό μήνυμα στις νέες μανούλες αλλά και στην κοινωνία μας ότι ο θηλασμός δεν είναι ντροπή.

Θηλάζω εδώ και ένα χρόνο περίπου με πολύ αγάπη, επιμονή, υπομονή το μικρό μου πλασματάκι αναζητά και περιμένει την στιγμή που θα έρθουμε σε επαφή.

Ο σύζυγός μου είναι περήφανος που έχω φτάσει μέχρι εδώ και ποτέ του δεν παραπονέθηκε που θήλαζα έξω γιατί θεωρούμε ότι είναι ότι πιο φυσιολογικό όπως η κατσικούλα θηλάζει το κατσικάκι της έτσι και εγώ.

Μια φορά έβγαλα γάλα με το θήλαστρο για να δω πόσο έχω αλλά ποτέ δεν πίστεψα ότι δεν έχω γάλα.

Στεναχωριέμαι για τις γυναίκες που δεν θέλουν να θηλάσουν αλλά στεναχωριέμαι περισσότερο για τις γυναίκες που θέλουν να θηλάσουν και δεν τα κατάφεραν.

Ο θηλασμός είναι μοναδικός μην έχετε αναστολές απλά αφεθείτε και ακολουθήστε το ένστικτό σας.

Αριάδνη

Photo: fotosearch.com 

6 Σχόλια

  1. Συμφωνώ! Δεν μιλάμε για το δικαίωμα μιας γυναίκας να θηλάσει… μιλάμε για το δικαίωμα του μωρού να φάει!

  2. Ετσι ακριβως!Τι καθεστε πισω απο την ανωνυμια και λετε οτι και καλα δεν θελετε να θηλασετε?γιατι μπηκατε εδω?
    Οποιος θελει παιδι ειναι υποχρεωμενος να θηλασει η να αντλησει.Ειναι δικαιωμα του παιδιου και οχι δικο σου

  3. πολυ επικριτικο αρθρο για οσες μητερες επιλεγουν να μην θηλασουν οι οποιες εχουν τους λογους τους και ειναι τις περισσοτερες φορες πολυ σοβαροι.σε τι θα βοηθησει ενα τετοιο αρθρο το θηλασμο δεν μπορω να καταλαβω,περα απο τη δημιουργια ενοχων

  4. εγω με τη σειρά μου, Ανώνυμε 1, αναρωτιέμαι τι ψάχνει μια μητέρα που ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να θηλάσει σε ενα σάιτ που ονομάζεται 'μητρικός θηλασμός' προωθεί κ υποστηρίζει το θηλασμό κ επισης δεν καταλαβαίνω γιατι μπήκες στον 'κοπο' να σχολιάσεις ενα άρθρο που ο συγγραφέας αναφέρει: "στεναχωριέμαι για τις γυναίκες που ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να θηλάσουν (…)" με το σχόλιο "Υπαρχει και η ατομικη βουληση που λεει απλως δεν θελω….καποια στιγμη ας ληφθει κι αυτο υπ οψιν,σας ευχαριστω!"
    Οριστε, λήφθηκε υπ'οψιν κ η 'ατομική βουληση' (σου), λέει η συγγραφέας και για τις γυναίκες που δεν θέλουν να θηλάσουν (σκέτο) χωρίς "γιατί". Εσυ γιατι λες οτι σας παρουσιάζουνε ως "θύματα"? Δεν μπορεσα να καταλαβω το 'πνεύμα' του σχόλιού σου, οσες φορες και αν το διαβασα..Κ συμφωνω με την ανωνυμη 2, αναρωτιέμαι το επιχείρημα που ακολουθεί το σκεπτικό σου και για ποιο λογο η 'ελευθερη' βουληση σου σε εκανε να ΜΗ θέλεις να θηλάσεις (το παιδι φυσικά δε μπορει να εκφέρει αποψη το καημένο…)

  5. Οι περισσότερες μαμάδες επιθυμούν να θηλάσουν, αλλά αρκετές είναι εκείνες που δεν τα καταφέρνουν επειδή είναι "θύματα" διαφόρων παραγόντων, όπως προείπες, των οικογενειών τους, των παιδιάτρων, της "άτιμης" κοινωνίας. Όσες μαμάδες δεν θέλετε να θηλάσατε δεν είστε "καημένα θύματα" κανενός, απλά δεν θέλετε και είναι δικαίωμά σας. Αναρωτιέμαι τι επιχείρημα όμως ακολουθεί το "δεν θέλω να θηλάσω γιατί,,," που να υπερβαίνει των οφελειών που προσφέρει ο μητρικός θηλασμός. Προς το παρόν καμία από αυτές που "δεν θέλουν" δεν με έχει πείσει ότι καλά κάνει και αποστρέφεται τον θηλασμό, και όπως καταλαβατε είμαι μαμά θηλάζουσα

  6. Δεν περναει απο το μυαλο κανενος πως μπορει να μην θελουμε να θηλασουμε?Σταματηστε να μας παρουσιαζετε σαν τα καημενα θυματα των οικογενειων,των παιδιατρων μας και της κοινωνιας μας.Υπαρχει και η ατομικη βουληση που λεει απλως δεν θελω….καποια στιγμη ας ληφθει κι αυτο υπ οψιν,σας ευχαριστω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *