Ανάπτυξη μωρού και θηλασμός

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Το μωρό μου είναι 5 μηνών και το θηλάζω αποκλειστικά.

Αυτή τη στιγμή έχει ύψος 71 εκ. και βάρος 6,980 κιλά, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε ύψος 67 εκ. και 6,750 κιλά. Η παιδίατρος μας είπε ότι βάση καμπύλης ύψους και βάρους θα έπρεπε να είχε περισσότερο βάρος και μας συμβούλεψε να του δώσουμε ρυζάλευρο ως συμπλήρωμα για να πάρει θερμίδες.

Είναι δυνατόν να είναι ελλιποβαρή το μωρό, αφού το θηλάζω σχεδόν κάθε 2 ώρες την ημέρα και κάθε 4 ώρες τη νύχτα; Έχω τρομοκρατηθεί λίγο, γιατί δεν θα ήθελα να δώσω
συμπληρωματικές τροφές από το Σούπερ μάρκετ αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Θα ήθελα σας παρακαλώ τη γνώμη σας
Ειρήνη Π., Δωδεκάνησα

Όταν ο παιδίατρος βλέπει την ανάπτυξη ενός παιδιού, την εκτιμά στην πορεία του χρόνου, πως προχωρά κάθε μήνα. Εσείς μου δίνετε μία μέτρηση, του 5ου μήνα, με την οποία δεν μπορώ να οδηγηθώ σε κανένα συμπέρασμα.

Απλά να σας πω ότι ο μικρός είναι στο 99% της καμπύλης ύψους και στο 15% της καμπύλης βάρους. Εάν έτσι ήταν και στην γέννηση, τότε καλώς. Εάν δεν ήταν έτσι στη γέννηση, ίσως υπάρχει ανεπαρκής πρόσληψη βάρους.

Στην ηλικία αυτή με ανεπαρκή πρόσληψη βάρους, πρέπει πρώτα να εκτιμηθεί ο θηλασμός και να γίνουν προσπάθειες να γίνει αποτελεσματικότερος, και αν αυτό δεν αλλάξει τα πράγματα, να εισαχθούν σταδιακά στερεές τροφές – λαχανικά και φρούτα.


Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *