Τώρα δεν είστε τρείς… αλλά τέσσερις! (μέρος Β)

Τώρα δεν είστε τρείς… αλλά τέσσερις! (μέρος Β)

Γράφει η Μάρθα
Όταν ακούγατε το ρητό «ένα παιδί ίσον κανένα» θυμώνατε… όμως τελικά αναρωτιέστε αν αναφέρεται στο τρέξιμο που ρίχνετε ολημερίς με δυο παιδιά!
Παρακάτω ακολουθούν 25 μικρές συμβουλές για το πώς να χειρίζεστε καλύτερα τον χρόνο σας, για να μπορείτε να έχετε κι εσείς ένα κομμάτι από την πίτα για τον εαυτό σας… Αυτό που χρειάζεται σε όλες μας για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της επόμενης μέρας για τον ρόλο μας ως εργαζόμενες, σύζυγοι, και πάνω από όλα μανούλες!
Ιδέες για καλύτερη διαχείριση χρόνου αλλά και μια καλύτερη καθημερινότητα
 1. Βάλτε το ξυπνητήρι σας ένα εικοσάλεπτο νωρίτερα το πρωί και φροντίστε να κάνετε ένα γρήγορο συμμάζεμα στο σπίτι. Θα σας εξασφαλίσει μια αίσθηση ηρεμίας.
   
 2. Αφήνετε τα ρολά ανοιχτά για να μπαίνει το πρωί φως και να ξυπνήσετε με μεγαλύτερη ευκολία. Όταν ακούτε τον ήχο του ξυπνητηριού και στο σπίτι επικρατούν μαύρα σκοτάδια, έχετε την εντύπωση ότι κάποιο λάθος έγινε στο ξυπνητήρι και η ιδέα να αφήσετε το κρεβάτι σας, σας φέρνει αβάσταχτο πόνο!
   
 3. Προμηθευτείτε βασιλικό πολτό (αν βρείτε πηγή με γνήσιο από κάποιον παραγωγό ακόμα καλύτερα) από το φαρμακείο ή από κάποιο κατάστημα βιολογικών προϊόντων και καταναλώστε την μικρή αυτή ποσότητα που συνιστούν, για να έχετε μεγαλύτερη ενέργεια για την μέρα σας. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που νοιώθουμε εξουθενωμένες, είναι ακόμα πιο απαραίτητος για τον καταβεβλημένο οργανισμό μας.
   
 4. Να φροντίζετε από την προηγούμενη να έχετε έτοιμα τα ρούχα που θα φορέσει το μεγαλύτερο σας παιδάκι στο σχολείο, τα δικά σας, αλλά και του μωρού τα πράγματα, σε περίπτωση που το πηγαίνετε εσείς στην γιαγιά ή ακόμα και στον βρεφικό σταθμό.

  Η τσάντα του μωρού πρέπει να ελέγχεται με προσοχή γιατί πιθανών η γιαγιά να πάθει εγκεφαλικό αν διαπιστώσει ότι λείπει το αγαπημένο αρκουδάκι του μωρού, την ώρα που αυτό πλαντάζει και θέλει να κοιμηθεί αγκαλίτσα με τον αγαπημένο του Τέντυ.

  Φυσικά να μην παραλείπετε και τα δικά σας ρούχα, γιατί είναι πολύ πιθανών να εμφανιστείτε στη δουλειά σας, fashion timeless victim και να το διαπιστώσετε εκ των υστέρων όπου και θα είναι πολύ αργά! Ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια όπως το καλσόν σας, είναι σημαντικό να είναι έτοιμο, γιατί μια ξαφνική θηλιά που θα δουν τα ματάκια σας και το ψαχούλεμα για κάποιο καινούργιο μπορεί να σας φάει πολύτιμο χρόνο.
   

 5. Κάνετε έλεγχο αποβραδίς στο κινητό σας εάν είναι φορτισμένο, γιατί στην περίπτωση που το διαπιστώσετε το πρωί, θα είναι πλέον αργά για να το φορτίσετε.
   
 6. Έχετε συγκεντρωμένα κλειδιά, κινητά και ότι άλλο σας είναι απαραίτητο στην έξοδο σας από το σπίτι, γιατί πιθανών να βρεθείτε πρωί πρωί να σπάτε το κεφάλι σας, ποιο πανωφόρι φορούσατε την προηγούμενη ή ποια τσάντα είχατε για να μπορέσετε να ανακαλύψετε αυτό που ψάχνετε. Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, δεν είναι για τις πρωινές ώρες!
   
 7. Εάν έρχεται γυναίκα που προσέχει το παιδί στο σπίτι σας, έχετε ένα χαρτί με τις απαραίτητες οδηγίες, για να μην χρονοτριβείτε με πρωινές κουβέντες. Αν δεν ξέρει να διαβάζει ελληνικά… πείτε της τα απαραίτητα εν συντομία και ναα τα επαναλάβει για να σιγουρευτείτε ότι σας κατάλαβε!
   
 8. Αν χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο για τη δουλειά σας, έχετε πάντα σε ετοιμότητα το αγαπημένο σας cd γιατί αυτό θα σας ανεβάσει την διάθεση και θα σας προσφέρει ένα καλό πρωινό ξεκίνημα.

  Αποφύγετε σταθμούς με ειδήσεις, γιατί μπορεί να ακούσετε τίποτα στενόχωρο και να «χαλαστείτε». Αφήστε τα αυτά για τους άντρες που είναι πιο χοντρόπετσοι και δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα στο άκουσμα δυσάρεστων γεγονότων!
   

 9. Στην επιστροφή σας στο σπίτι, εάν τα παιδιά κοιμούνται εκμεταλλευτείτε το χρόνο αυτό, και φάτε το μεσημεριανό σας με ησυχία ή αν νοιώθετε την ανάγκη, πάρτε έναν υπνάκο κατά προτίμηση στον καναπέ, γιατί στο κρεβάτι ο ύπνος θα είναι πιο βαθύς και το ξύπνημα σας δυσκολότερο.
   
 10. Προγραμματίστε αυτά που έχετε να κάνετε για να μην πελαγώνετε και γυρίζετε σαν τη σβούρα αφήνοντας πράγματα που είναι σημαντικά να γίνουν. Κάντε τα όσο νωρίτερα γίνεται για να ξεμπερδεύετε και να σας φεύγει το άγχος στη σκέψη ότι σας περιμένουν στη γωνία.
   
 11. Εάν έχετε διάβασμα με το μεγαλύτερο σας παιδάκι, φροντίστε να έχετε τακτοποιήσει το μικρότερο από φαγητό και άλλαγμα γιατί εάν είναι νηστικό ή με βρεγμένη πάνα θα είναι ανήσυχο. Εάν είναι πολύ μικρό, τοποθετήστε το ριλάξ κοντά σας.

  Εάν δεν έχετε ανακαλύψει εκείνες τις μικρές μαγικές κούνιες που κουνιούνται από μόνες τους με το πάτημα ενός κουμπιού, σας προτείνω να το κάνετε γιατί θα σας προσφέρουν μεγάλες στιγμές ηρεμίας.

  Εάν το μωρό σας έχει μεγαλώσει, απλώστε στο πάτωμα παιχνίδια και βιβλία που μπορεί να το απασχολήσουν, γιατί αν σηκώνεστε διαρκώς για να βρείτε κάτι να το απασχολήσει, θα χάσετε τον ειρμό από το διάβασμα και το μεγαλύτερο σας παιδάκι θα χάσει γρήγορα το ενδιαφέρον του.

  Μην φωνάζετε και επιπλήττετε διαρκώς το παιδί σας για τυχόν λάθη ή για πράγματα που δεν καταλαβαίνει, γιατί η ώρα του διαβάσματος θα μετατραπεί σε μαρτύριο, για εκείνο, αλλά και για εσάς και ενδεχομένως να εκνευριστεί και το μωρό από την φορτισμένη ατμόσφαιρα.

  Υποσχεθείτε στο παιδί, πεντάλεπτο παιχνίδι στο τέλος του διαβάσματος ως επιβράβευση εάν δεν γκρινιάζει και αν φροντίσει να είναι συγκεντρωμένο. Τα κίνητρα κάνουν θαύματα!
   

 12. Εάν έχετε άπλωμα, απλώστε στην πτυσσόμενη προτρέποντας το μικρό σας να σας δίνει μανταλάκια για να απασχοληθεί. Είναι το καλύτερο τους!
   
 13. Εάν έχετε μαγείρεμα, κάντε το όσο είναι νωρίς και υπάρχουν αποθέματα ακόμη ενέργειας.

  Εάν το μεγάλο σας παιδάκι έχει διάβασμα, μετατρέψτε το τραπέζι της κουζίνας σε γραφείο για να σας ρωτάει τυχόν απορίες και αραδιάστε και παιχνίδια στο πάτωμα για το μικρό, για να μην χρειαστεί να διακόπτετε και να τρέχετε με λερωμένα χέρια να το ελέγχετε πού είναι και τι κάνει.

  Εάν δεν έχετε διάβασμα, προτρέψτε το μεγαλύτερο σας παιδάκι να παίξει με το μικρότερο, δίνοντας του κάποιο κίνητρο. Πχ αν παίξεις με το αδερφάκι σου για να μπορέσω να μαγειρέψω, θα παίξουμε μετά μια παρτίδα φιδάκι. (ή κάτι άλλο που αρέσει στο παιδί).

  Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, φροντίστε να συμμαζεύετε ότι υλικά έχετε βγάλει για να μην πάθετε εγκεφαλικό στο αντίκρισμα της κουζίνας-Βιετνάμ, όταν θα έχετε τελειώσει με το φαγητό σας.

  Εάν διαπιστώσετε ότι σας λείπει κάποιο υλικό, μην διστάσετε να χτυπήσετε την πόρτα της γειτόνισσας, για να γλιτώσετε χαμένο χρόνο από την επίσκεψη σας στο μπακάλικο της γειτονιάς.

  Το καλύτερο είναι να μαγειρεύετε για δύο μέρες, για να μην έχετε καθημερινά αυτό το άγχος.

  Από τη στιγμή που ο παιδίατρος, σας δώσει το πράσινο φως, δώστε στο μωρό σας να φάει από το δικό σας φαγητό και σταματήστε να μαγειρεύετε ξεχωριστά.

  Αποφύγετε το πολύ αλάτι, (ούτως ή άλλως χειροτερεύει την κυτταρίτιδα… όχι ότι εσείς έχετε… αλλά λέμε) τα πολλά καρυκεύματα και εμπλουτίστε τα φαγητά με καμιά πατατούλα παραπάνω για να είναι πιο εύγευστα για το μωρό.
   

 14. Φροντίστε να έχετε τακτοποιήσει το μεγαλύτερο σας παιδάκι πριν αρχίσετε την διαδικασία μπάνιου-ύπνου με το μικρότερο.

  Μην υπόσχεστε να κάνετε πράγματα μαζί του μετά, γιατί μπορεί να μην τα καταφέρετε και να απογοητευτεί διαπιστώνοντας ότι δεν κρατήσατε το λόγο σας.

  Εάν κοιμηθεί γρήγορα το μωρό, μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για διάβασμα ή κάποιο σύντομο παιχνίδι.
   

 15. Συμμαζέψτε το σπίτι κατά το ήμισυ έστω, πριν βάλετε τα παιδιά για ύπνο, για να μην απογοητευτείτε στο πέρασμα σας από τα δωμάτια στη συνέχεια. Ενδέχεται να σας έχουν αποφορτιστεί οι duracell που φοράτε και μετά να μην έχετε κουράγιο να κάνετε τίποτα.

  Προτρέψτε το μεγαλύτερο σας παιδάκι να σας βοηθήσει, παίζοντας το παιχνίδι «ποιος θα συμμαζέψει πιο γρήγορα».

  Αφήστε για μετά λίγα πράγματα.

  Συμμαζέψτε με την βοήθεια μιας λεκάνης, που θα βάζετε τα άσχετα πράγματα από κάποιον χώρο για να τα μεταφέρετε στην πορεία εκεί που ανήκουν. Αν είστε… χταπόδι, ίσως σας φτάνουν τα χέρια σας… αν και πάλι δεν το νομίζω.

  Εάν θηλάζετε ή στην συνηθισμένη περίπτωση που το μωρό δεν θέλει να
  ξεκολλήσει από πάνω σας, φορέστε το στο σλίνγκ (τα σλίνγκ έχουν
  περισσότερες δυνατότητες για στάσεις που σας βολεύουν) ή στο μάρσιππο. Θα
  μπορέσετε να απελευθερώσετε τα χέρια σας και να ασχοληθείτε με το
  μεγαλύτερο παιδάκι σας ή με τις δουλειές του σπιτιού. Θα σωθείτε!
   

 16. Μην κάνετε πράγματα μαζεμένα γιατί αυτό θα σας κουράσει. Αν για παράδειγμα μπείτε στο μπάνιο, την ώρα που πλένετε τα χέρια σας, καθαρίστε τον νιπτήρα και τον καθρέφτη. Αν μπείτε για ντουζ καθαρίστε στο τελείωμα την μπανιέρα.

  Οι γενικές καθαριότητες ανήκουν στο παρελθόν. Φροντίστε να καθαρίζετε τμηματικά για να μην αφιερώνετε πολύ χρόνο και κουράζεστε διπλά.
   

 17. Εναλλάσσετε τα διακοσμητικά εάν έχετε πολλά και μην φορτώνετε τα έπιπλα, για να μπορείτε να καθαρίζετε εύκολα και γρήγορα. Άλλο να σηκώσεις από την τραπεζαρία ένα κηροπήγιο και ένα βάζο και άλλο… την Άρτα και τα Γιάννενα!
   
 18. Ένα γρήγορο πεντάλεπτο τσεκάρισμα του ψυγείου, θα γλιτώσει πολλά τρόφιμα από μελλοντική βουτιά στον κάδο και εσάς από την άγνοια για το τι χρειάζεστε να ψωνίσετε.
   
 19. Αναθέστε κάποιες δουλειές στον σύζυγο, ενημερώστε τον για την ευαισθησία που έχει αποκτήσει η μέση σας, για να σηκώνει κι εκείνος από κανένα παιχνίδι από το πάτωμα.

  Φροντίστε να πηγαίνετε μαζί στο σούπερ μάρκετ για να γλιτώσετε το κουβάλημα ή και μόνος του με χαρτάκι.

  Αν είναι καλός σε κάποιο μάθημα αναθέστε του το διάβασμα του σχολείου. Εάν δεν το κάνει τόσο καλά, δεν πειράζει, με καλό τρόπο θα διορθωθεί για χάρη του παιδιού. Μην τον ακυρώνετε, σε κάτι που θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος και που θα ωφεληθείτε όλοι σας.
   

 20. Σημειώνετε σε ένα χαρτί τις ελλείψεις του σπιτιού καθημερινά, και μην βασίζεστε πλέον στην μνήμη σας. Τονίστε και στον σύζυγο ότι πρέπει να κάνει το ίδιο.
   
 21. Όποτε έχετε χρόνο (πράγμα σπάνιο πλέον) κάντε εκκαθαρίσεις σε ντουλάπια ή συρτάρια για να μην χάνετε χρόνο ψάχνοντας για κάτι χρήσιμο.
   
 22. Βάζετε μουσική και χορεύετε με τα παιδιά (οι σύζυγοι είναι συνήθως βαριά πυροβολικά σ’ αυτά). Θα ανεβάσει και τη δική σας διάθεση, αλλά και των παιδιών. Η εξόρμηση στο YouTube είναι μια καλή λύση, μια που μπορείτε να ακούσετε ότι λαχταρούν τα αυτάκια σας. Τα ζουζούνια είναι καλά, αλλά το να ικανοποιείτε και τα δικά σας γούστα, δεν είναι κακό!
   
 23. Όποτε υπάρχει το περιθώριο να μείνετε με το ένα παιδί μόνο, αφιερώστε χρόνο στο άλλο για παιχνίδι, γιατί αυτό θα είναι ωφέλιμο και για την δική σας ψυχολογία αλλά και για του παιδιού σας που θα διαπιστώσει ότι τελικά η μαμά μπορεί να είναι κάποιες στιγμές μόνο δική του.

  Σκεφτείτε ότι αν μοιραζόσασταν κάθε μέρα ένα αγαπημένο σας γλυκό με τον σύζυγο, θα απολαμβάνατε ιδιαίτερα τη μέρα που θα το τρώγατε μόνη σας!
   

 24. Περιορίστε τις επισκέψεις τις καθημερινές γιατί συνήθως, δημιουργούν άγχος λόγω έλλειψης χρόνου. Τις μέρες που ξέρετε ότι είστε πιο χαλαρά, μπορεί να είναι ένα καλό διάλειμμα.
   
 25. Τις στιγμές που μπορεί κάποιος να αναλάβει και τα δυο σας παιδάκια, μην χάσετε την ευκαιρία για απόδραση. Εάν μείνετε στο σπίτι, υπάρχει η πιθανότητα να βρεθείτε να κάνετε δουλειές, και να κουραστείτε περισσότερο!

  Τα παιδιά μας είναι πηγή ενέργειας για μας, και αν καταφέρουμε να λειτουργούμε πιο αποτελεσματικά, μπορούμε να απολαύσουμε τον χρόνο που περνάμε μαζί τους και να νοιώθουμε ότι ελέγχουμε κατά το δυνατόν πόσο πιο όμορφη θα είναι η μέρα μας, όντας ικανοποιημένες και εμείς και τα παιδιά μας.

  Εκτυπώστε τις συμβουλές και τοποθετήστε τις στο εσωτερικό της ντουλάπας σας. Μπορεί να γίνουν το δικό σας χρυσό κλειδί για λιγότερο άγχος στη ζωή σας και περισσότερες απολαυστικές στιγμές!


  Δείτε εδώ το Α μέρος!

  Photo: istockphoto
   

  4 Σχόλια

  1. Ωραία όλα αυτά κ πολυ χρήσιμα…
   Ο άντρας όμως που ειναι; Μονή της τα έκανε η γυναίκα τα παιδιά; Δεν πρέπει ο οι πατεράδες να κάνουν κάτι;

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *