Ώρα για απογαλακτισμό… με την αλλεργία τι κάνουμε;

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Καλημέρα και συγχαρητήρια για το έργο σας!!!
Έχω ένα κοριτσάκι που σε λίγες μέρες κλείνει τον 6ο… Λόγω μη σταθερής κατοικίας δεν έχουμε σταθερό παιδίατρο που να εμπιστευόμαστε γι’ αυτό θα ήθελα τη δική σας γνώμη.

Το μωράκι μου έχει αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και το μοσχάρι. Σύμφωνα με υποδείξεις παιδογαστρεντερολόγου που επισκεφθήκαμε απέχω από όλα τα γαλακτοκομικά και το μοσχάρι. Ταυτόχρονα μπήκα σε πρόγραμμα διατροφής με “μη αλλεργιογόνα” για να δούμε αν την πειράζει και κάτι άλλο. Το πρόγραμμα είναι φυσικά πολύ περιορισμένο αλλά προσθέτω κάθε 4 μέρες μια νέα τροφή και βλέπω αντίδραση στο μωρό μου. Συνεχίζουμε θηλασμό και τον 6ο μήνα αλλά μόλις μπούμε στον έβδομο θα ξεκινήσουμε στέρεες τροφές.

Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής:
1) Ποια είναι η πορεία εισαγωγής τροφών σε παιδιά με αλλεργίες; Με ποιες τροφές ξεκινάμε, πως τις εισάγουμε και πως συνεχίζουμε; (π.χ. “άλλος παιδίατρος προτείνει ξεκίνημα με υποαλλεργικό ρυζάλευρο, άλλος με φρούτα… έχω μπερδευτεί…).

2)Συνεχίζοντας το θηλασμό θα πρέπει να τρώω περίπου ότι τρώει το παιδί ώστε να μην υπάρξει παρερμηνεία πιθανών συμπτωμάτων αλλεργίας; (Δηλαδή να μην ξέρουμε αν την πείραξε κάτι που έφαγα εγώ ή κάτι που έφαγε εκείνη) και

3)Ο θηλασμός συνεχίζει να είναι κατά απαίτηση της μικρής; Την ταΐζω όποτε θέλει, ακόμα και μετά από γεύμα; Πότε περίπου γίνεται μόνο πρωί βράδυ;

Ευχαριστώ για τη βοήθειά σας και συγνώμη για το πλήθος των ερωτήσεων…
Διονυσία Π., Ηράκλειο

Δεν αλλάζουν και πολλά σε σύγκριση με τις γενικές οδηγίες: τρόφιμα από το τραπέζι, φρέσκα, σταδιακή εισαγωγή και έμφαση σε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο. Άρα θα βάλετε σταδιακά φρούτα, λαχανικά πράσινα και μη, κοτόπουλο. Θα αποφύγετε κρέμες που έχουν έστω και ίχνη ορού γάλακτος (οι περισσότερες που κυκλοφορούν).

Καλά είναι τα καινούργια τρόφιμα στη δική σας διατροφή να τα εισάγεται όχι την ίδια μέρα με τα καινούργια του παιδιού. Ας πούμε εσείς τρώτε κάτι καινούργιο Δευτέρα και Πέμπτη, το παιδί Τρίτη και Παρασκευή.

Ο θηλασμός συνεχίζει να είναι κατά απαίτηση του μωρού χωρίς τεχνητούς περιορισμούς.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *