Θηλασμός και δύναμη ποδιών στην εφηβεία

Θηλασμός και δύναμη ποδιών στην εφηβεία

Μετάφραση/Επεξεργασία:
Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Μητρικός θηλασμός μακρύτερης διάρκειας ίσως συνδέεται με μεγαλύτερη δύναμη του παιδιού στα πόδια κατά την εφηβική ηλικία. Αυτό συμπέραναν Ισπανοί ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2010 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition.
O E.G. Artero από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα, μαζί με συναδέλφους του, εξέτασε τα δεδομένα από 2567 εφήβους ηλικίας 12.5 με 17.5 ετών.

Οι λεπτομέρειες για την βρεφική διατροφή και την συνολική διάρκεια μητρικού θηλασμού πάρθηκαν αναδρομικά από τους γονείς τους. Έπειτα οι ερευνητές εξέτασαν την φυσική κατάσταση των εφήβων με τρέξιμο 20 μέτρων, δύναμη στο σφίξιμο του χεριού και άλμα εις μήκος.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η διάρκεια του θηλασμού (αποκλειστικού και μη) για τα παιδιά, τόσο αυξάνονταν οι επιδόσεις τους στο άλμα εις μήκος, ανεξάρτητα από το ποσοστό λίπους που είχαν στο σώμα τους ή από άλλες παραμέτρους. Οι έφηβοι που είχαν θηλάσει για περισσότερο από έξι μήνες είχαν την μικρότερη πιθανότητα οι επιδόσεις τους στο μήκος να είναι οι χειρότερες.

Το συμπέρασμα της μελέτης αναφέρει θετική συσχέτιση ανάμεσα στη διάρκεια μητρικού θηλασμού και την δύναμη στο κάτω μέρος του σώματος κατά την εφηβεία. Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν τον ρόλο της βρεφικής διατροφής στην μυική κατάσταση αργότερα στη ζωή, υποστηρίζοντας έτσι την συνεχιζόμενη προώθηση του μητρικού θηλασμού.

Πηγές:
ΗealthDay News, 18/01/2011
Artero EG et al. Longer breastfeeding is associated with increased lower body explosive strength during adolescence. J Nutr. 2010 Nov;140(11):1989-95.

Photo: sxc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *