Θηλασμός, δουλειά και πρόγραμμα αντλήσεων για τράπεζα μητρικού γάλακτος

Θηλασμός, δουλειά και πρόγραμμα αντλήσεων για τράπεζα μητρικού γάλακτος

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Έχω ένα αγοράκι περίπου 40 ημερών. Θηλάζει αποκλειστικά και ξένο μπουκάλι πήρε μόνο τις πρώτες μέρες στην κλινική.

Τώρα, λόγω δουλειάς, πρέπει να λείπω κάποιες ώρες το απόγευμα. Σκέφτηκα να κάνω μία τράπεζα μητρικού γάλακτος. Έτσι χθες αφού θήλασα τον μικρό έβγαλα το υπόλοιπο γάλα με το θήλαστρο. Όμως στον επόμενο θηλασμό (μετά 2 ώρες) το γάλα δεν επαρκούσε για τον μικρό και εγώ ανησύχησα αρκετά!!!

Πότε πρέπει να βγάζω το γάλα εάν αποφασίσω να συνεχίσω με αυτή τη μέθοδο και να μη δώσω ξένο γάλα; Δηλαδή θα ήθελα να διαμορφώσω ένα ασφαλές πρόγραμμα αντλήσεων – ασφαλές ώστε και ο μικρός να έχει γάλα για να θηλάσει και να μη μειωθεί η ροή του γάλατος.

Επίσης τα πλαστικά μουκαλάκια μπορούν να μπουν στην κατάψυξη;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση
Όλγα Ζ., Θεσσαλονίκη

Αγαπητή Όλγα,

τα πλαστικά μπουκαλάκια μπαίνουν στην κατάψυξη.

Θηλασμός και επιστροφή στη δουλειά 
Τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν την επιστροφή στην εργασία, η μητέρα χρειάζεται να ξεκινήσει τακτικές αντλήσεις, για να δημιουργήσει ατομική τράπεζα γάλακτος και να εξοικειωθεί με τον τρόπο άντλησης, χρησιμοποιώντας έναν από τους τρόπους που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Η προετοιμασία αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι η λεχώνα θα νιώθει λιγότερο άγχος για την ποσότητα γάλακτος που θα μπορεί να αντλεί τις πρώτες ημέρες επιστροφής στην εργασία της.

Ο στόχος είναι η μητέρα να βρίσκεται τουλάχιστον κατά μία ημέρα μπροστά σε απόθεμα μητρικού γάλακτος, δηλαδή να διατηρεί απόθεμα τουλάχιστον 2-3 γευμάτων στο ψυγείο.

Οι αντλήσεις αυτές γίνονται καλύτερα:

  • Τις πρωινές ώρες
  • Από το άλλο στήθος όσο το μωρό θηλάζει το ένα
  • Μία ώρα μετά το θηλασμό του μωρού

Η μητέρα θα πειραματιστεί αυτές τις ημέρες με αντλήσεις σε διαφορετικές ώρες και περιστάσεις, για να διαπιστώσει τι βολεύει καλύτερα. Συνήθως απαιτούνται τουλάχιστον 10-15 αντλήσεις συνολικά, για να υπάρξει εξοικείωση με ένα συγκεκριμένο θήλαστρο.

Οι αντλήσεις είναι καλό να γίνονται ισορροπημένα, χρησιμοποιώντας και τις δύο πλευρές, καλύτερα ταυτόχρονα. Οι αντλήσεις διαρκούν περίπου 10 με 15 λεπτά ανά στήθος, έως ότου σταματήσει ή γίνει πολύ αργή η ροή γάλακτος.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

2 Σχόλια

  1. O μικρός δεν θα σταματήσει να θηλάζει, αρκεί να μην αρνείστε το στήθος όταν είστε μαζί. Κατά τη διάρκεια της απουσίας σας δεν χρειάζεται να αντλείτε, εκτός εάν πρήζεται το στήθος, συνήθως κατά της πρώτες ημέρες της αλλαγής. Το πιο πιθανό είναι ο μικρός να αντιρροπήσει θηλάζοντας πιο συχνά όταν επιστρέφετε.

  2. Καλημερα σας!και συγχαρητηρια για το εργος σας!!το ιδιο πρεπει να συμβει και για 19μηνων παιδακι τωρα που θα ξεκινησω δουλεια για 8-10 ωρες την ημερα?(και 3-4 φορες το μηνα και βραδια)δηλ.πρεπει να ξεκινησω αντλησεις?αν το παιδακι παει παιδικο σταθμο υπαρχει περιπτωση να διακοπει ο θηλασμος?θα διατηρηθει η γαλουχια αν θηλαζει μονο τις ωρες που θα ειμαι σπιτι??σε 1-2μηνες γυρναω στη δουλεια και μου εχει δημιουργηθει το αγχος οτι ο μικρος θα σταματησει να θηλαζει!!!Σας ευχαριστω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *