Μπορώ να γυρίσω σε αποκλειστικό θηλασμό;

Μπορώ να γυρίσω σε αποκλειστικό θηλασμό;

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC


Το μωρό μου κάνει μεικτή διατροφή. Δεν του δίνω το συμπλήρωμα μετά το θηλασμό αλλά ενδιάμεσα στους θηλασμούς δηλαδή τα γεύματα είναι σχεδόν εναλλάξ 2 γεύματα θηλασμός, 1 γεύμα ξένο. Στην αρχή του έδινα μόνο 1 φορά το βράδυ συμπλήρωμα για να μπορώ να κοιμάμαι 2-2,5 ώρες, γιατί ο μικρός κοιμόταν την ημέρα και ξυπνούσε το βράδυ και όλη την ημέρα θήλαζα σχεδόν κάθε 1-1,5 ώρα.

Εγώ από την άλλη, λόγω του άγχους και της υπερέντασης γιατί ο μικρός δεν είχε πάρει βάρος τις πρώτες 10 μέρες αλλά και της δουλείας μου (είμαι ελεύθερος επαγγελματίας ) δεν μπορούσα να κοιμηθώ το πρωί που κοιμόταν το μωρό. Με αποτέλεσμα να ξεκινήσω το συμπλήρωμα για να ξεκουράζομαι λίγο. Στις 20 μέρες είχαμε φτάσει τα 4 συμπληρώματα την ημέρα από τα 8-10 γεύματα που έκανε.

Με την βοήθεια κάποιας ψυχολόγου που είδα για να με βοηθήσει με την επιλόχειο μελαγχολία και το θηλασμό, κατάφερα να ξαναγυρίσω στο 1 συμπλήρωμα στις 30-35 μέρες, αλλά εδώ και 10 μέρες έχω ξαναγυρίσει σιγά σιγά στα 3 συμπληρώματα από τα 6-7 γεύματα που κάνει ο μικρός (ανάλογα την όρεξη του).

Και αυτό έγινε λόγω της δικής μου χαζομάρας, το μωρό θήλαζε μια χαρά απλά ήθελε να είναι κάποιες μέρες σχεδόν συνέχεια στο στήθος μου, έτρωγε 2-3 λεπτά και μετά έκανε πιπίλα και κοιμόταν, φτάναμε μέχρι τις 5 το απόγευμα όπου κι εγώ δεν είχα φάει, είχε πιαστεί η πλάτη μου και έβαζα τα κλάματα μαζί με το μωρό το οποίο έκλαιγε γοερά. Έτσι άρχισα πάλι το συμπλήρωμα.

Ξέρω πως χωρίς κούραση και θυσίες από μένα δεν γίνεται αλλά νιώθω απελπισμένη και το μωρό θέλω να το θηλάσω και η ανάγκη που υπάρχει στο σπίτι λόγω οικονομικών δεν μου επιτρέπει να αφήσω τη δουλεία μου ούτε για λίγο.

Θα ήθελα να μου πείτε, μπορώ να γυρίσω σε αποκλειστικό θηλασμό και αν ναι τί με συμβουλεύετε να κάνω; Αν πάλι δεν είναι εφικτό, θα καταφέρω να κρατήσω κάποια από τα γεύματα του μωρού και πώς μπορώ;

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.
Σοφία Μ., Βουλιαγμένη

Φυσικά και μπορείτε να επιστρέψετε στον αποκλειστικό θηλασμό.
Παρακαλώ γράψτε αναλυτικά πόσες ώρες απουσιάζετε και αν είστε πρόθυμη να χρησιμοποιήσετε θήλαστρο.

Τα συμπτώματα που περιγράφετε (μειωμένες κενώσεις κλπ) είναι συνήθη όταν το μωρό καταναλώνει αγελαδινό γάλα.

Περιμένω τις απαντήσεις σας

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *