Πώς να διατηρήσω την γαλουχία σε ικανοποιητικά επίπεδα;

Πώς να διατηρήσω την γαλουχία σε ικανοποιητικά επίπεδα;

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το έργο σας.

Έχω έναν μπέμπη 8 μηνών τον οποίο θήλασε αποκλειστικά ως τον 7ο μήνα, έπειτα εισάγαμε σταδιακά στη διατροφή του κρέμα ρυζάλευρο, φρουτόκρεμα και πριν 1 εβδομάδα λαχανικά. Έφαγε πολύ εύκολα και από τα 3 αυτά γεύματα.

Πλέον σήμερα τρώει το πρωί 1/3 μπανάνα, 1/2 μήλο και 1/2 αχλάδι με 50γρ νεράκι και 2 μεζούρες κρέμα δημητριακών, το μεσημέρι 1 μέτρια πατάτα με 1 μέτριο καρότο και σέλινο με κρεμμύδι για μυρωδιά, γεύμα περίπου 200 γρ και το απόγευμα 180 γρ ρυζάλευρο.

Το ημερήσιο πρόγραμμά μας είναι:
8:00 θηλασμός
10:00 φρουτόκρεμα
12:30-13:00 θηλάζει λίγο ή καθόλου
14:30-15:00 λαχανικά
15:30-16:00 ρυζάλευρο
Ενδιάμεσα θηλάζει μόνο αν γκρινιάζει
21:00 θηλασμός
Και κατά τη διάρκεια της νύχτας ξυπνάει για γάλα 1-2 φορές και θηλάζει για κανένα 5λεπτο.

Πως να διατηρήσω την γαλουχία σε ικανοποιητικά επίπεδα; Πρέπει να αλλάξω κάτι; Υπάρχει πιθανότητα με αυτό το πρόγραμμα να μου κοπεί το γάλα; Επίσης τώρα που μειώθηκαν οι θηλασμοί, να περιμένω την εμφάνιση της περιόδου; Αν τον δίνω μετά από κάθε γεύμα και θηλάζει έστω και λίγο, 1-2 λεπτά ας πούμε θα διατηρηθεί; Έστω και με τόση λίγη ώρα θηλασμού; Δεν υπάρχει τρόπος να διατηρηθεί η γαλουχία με 4-5 γεύματα τη μερα; Επίσης μήπως δίνω πολλή ποσότητα από τις στερεές τροφές εις βάρος του θηλασμού;

Σας παρακαλώ να μου πείτε τί πρέπει να κάνω για να μη χάσω τον θηλασμό. Επιθυμώ να θηλάσω μέχρι να φτάσει 1 χρόνου τουλάχιστον. Συγχωρέστε με για τον καταιγισμό των ερωτήσεων αλλά επιθυμώ να συνεχίσω τον θηλασμό και δυστυχώς δεν έχω την κατάλληλη βοήθεια.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Κατερίνα Σ., Μυτιλήνη

Το ρυζάλευρο και τη κρέμα δημητριακών που δίνετε στο μωρό σας περιέχουν αγελαδινό γάλα, ζάχαρη και τεχνητές αρωματικές ουσίες που μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία του μωρού σας.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα αυτών των τροφών ενώ υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την ασφάλεια αυτών των παρασκευασμάτων. Τα παρασκευάσματα αυτά είναι για τις μητέρες που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να ετοιμάζουν το φαγητό του παιδιού τους για κάποια γεύματα.

Όλοι οι επίσημοι φορείς που ασχολούνται με τη διατροφή του παιδιού, συστήνουν μόνο φυσικές τροφές για τα παιδιά.

Τα φρούτα είναι καλύτερο να του τα δίνετε χωρίς πρόσθετα και το γεύμα με το ρυζάλευρο να το παραλείψετε. Στη θέση του μπορείτε να θηλάζετε ή να του δίνετε ένα ακόμη γεύμα από τις τροφές που τρώει, ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού. Σε αυτή την ηλικία τα μωρά έχουν ανάγκη από τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως είναι το κρέας.

Καλό θα ήταν να παρεμβάλετε ένα θηλασμό ανάμεσα στα γεύματα στερεών τροφών, δηλαδή να μη δίνετε δύο συνεχόμενα γεύματα στερεών, εκτός από την περίπτωση που απουσιάζετε.

Καλή συνέχεια!

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *