Έχω ένα αγοράκι 15 μηνών, το οποίο για άσχετο λόγο κοιμάται ακόμα στο δωμάτιό μας, δίπλα μας. Τα βράδια ξυπνάει και αν δεν τον πάρουμε στο κρεββάτι μας, στέκεται όρθιος στην κούνια του, δεν κοιμάται και γκρινιάζει.
Εν τω μεταξύ, είμαι έγκυος στον 7ο μήνα και σε λίγο θα έχουμε και μια κορούλα.
Τί μπορώ να κάνω;Σας ευχαριστώ
Ειρήνη Π., Άγ. Δημήτριος
Η άφιξη ενός νέου μωρού μπορεί να φέρει πολλές αλλαγές σε μια οικογένεια. Οι γονείς ξοδεύουν πολλή ενέργεια για τις προετοιμασίες, και μετά όταν με το καλό φθάσει το μωρό, ένα μεγάλο μέρος της προσοχής της οικογένειας περιλαμβάνει κάλυψη των βασικών αναγκών του νεογέννητου.
Πολλές οικογένειες έχουν επιλέξει να κοιμούνται μαζί με το παιδί τους στο ίδιο κρεβάτι, το ονομαζόμενο «οικογενειακό κρεβάτι». Αν αυτή είναι η επιλογή της οικογένειας, μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά εφόσον βοηθάει το παιδί να αποκοιμηθεί πιο εύκολα και ενθαρρύνει την εγγύτητα.
Ωστόσο, έχοντας ένα «οικογενειακό κρεβάτι» δεν είναι η καλύτερη επιλογή για όλους. Με αυτό το τρόπο το παιδί όντως νιώθει πιο κοντά στους γονείς του, αισθάνεται ασφάλεια και αυτό βοηθάει πολύ στη ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.
Όπως επισημαίνει ο γνωστός για τις μελέτες του στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών Δρ Alan Green (2004) του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, επίσης βοηθητικό είναι οι γονείς να διδάξουν στα παιδιά τους να κοιμούνται στο δικό τους κρεβάτι.
Με το να κοιμούνται τα παιδιά στο δικό τους κρεβάτι είναι κάτι που τα βοηθάει να αισθάνονται ασφαλή, να αισθάνονται δηλαδή καλά με τον εαυτό τους και έτσι να αρχίσουν σιγά-σιγά να «χτίζουν» την αυτοεκτίμηση τους που είναι ο θεμέλιος λίθος της αυτοπεποίθησης. Κανένας δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος χωρίς αυτήν, ούτε οι ενήλικοι ούτε τα παιδιά.
Η καλύτερη προσέγγιση για να βοηθήσουμε τα παιδιά να κοιμούνται στο δικό τους κρεβάτι είναι να ανακαλυφθεί η βασική αιτία ή οι αιτίες για τη συμπεριφορά αυτή. Σε κάποιο επίπεδο, το παιδί σας ξέρει γιατί δεν θέλει να κοιμηθεί στο κρεβάτι του, ακόμα κι αν δεν είναι σε θέση να αρθρώσει αυτό που αισθάνεται. Αν ρωτήσετε τι ακριβώς αισθάνεται, μπορεί να μην έχετε καμία πολύτιμη πληροφορία.
Ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακαλύψετε τι αισθάνεται το παιδί σας και δε θέλει να κοιμηθεί στο κρεβάτι του είναι να παίξετε με παιδικές φιγούρες – κούκλες που θα αντιπροσωπεύουν τα μέλη της οικογένειας. Οι χαρακτήρες τους θα ενσαρκώνουν διάφορες τυπικές οικογενειακές καταστάσεις όπως πηγαίνοντας στο πάρκο, την οδήγηση στο αυτοκίνητο, κ.λπ. Έτσι με τη βοήθεια αυτών των μη απειλητικών καταστάσεων θα βοηθήσετε το παιδί να εκφρασθεί.
Όταν φτάσετε στην ώρα του ύπνου, αν το παιδί σας είναι διστακτικό στο να σας μιλήσει, μπορείτε να δοκιμάσετε μιλώντας του και δίνοντας του κίνητρα να κοιμηθεί στο δικό του κρεβάτι χρησιμοποιώντας τις παιδικές φιγούρες – κούκλες. Εάν το παιδί σας λάβει μέρος στο παιχνίδι αυτό τότε από μόνο του θα σας διορθώσει αν έχετε δώσει τα σωστά κίνητρα ή αν υπάρχουν και ποια είναι τα μη βοηθητικά στοιχεία στο να κοιμηθεί μόνο του.
Μια άλλη προσέγγιση είναι να ενθαρρύνετε το παιδί σας με ξυλο-μπογιές ή πλαστελίνη να εκφράσει το πώς βλέπει το παιδικό του δωμάτιο ενώ ταυτόχρονα θα μάθετε τι είναι αυτό που το κάνει και αντιδρά.
Τα πράγματα που είναι πιο πιθανό να μάθετε είναι: το παιδί σας φοβάται τη διάρκεια της νύχτας, δηλαδή, να φοβάται το σκοτάδι, να μείνει μόνο, να υπάρχουν τέρατα μέσα στη ντουλάπα, κλέφτες κ.λπ.
Φυσικά δεν φοβούνται όλα τα παιδιά τα ίδια πράγματα και ο κάθε φόβος αντιμετωπίζετε διαφορετικά. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο προτού κάνουμε οτιδήποτε να συμβουλευόμαστε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας φοβάται το σκοτάδι στη διάρκεια της νύχτας, δώστε του ένα φακό για να παίξει (ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ένα σκοτεινό δωμάτιο) για να το βοηθήσετε να ξεπεραστεί αυτός ο φόβος του για το σκοτάδι.
Θα χρειαστεί να πάρει κάποιο χρόνο για τα συναισθήματα του παιδιού σας για την αλλαγή για να μπορέσετε να το μεταφέρετε στο δικό του κρεβάτι. Ένα μεγάλο λούτρινο ζωάκι μπορεί να σας βοηθήσει και να διευκολύνει τη μετάβαση αυτή.
Με το καλό να υποδεχτείτε το νέο μέλος της οικογένειας!
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Σύμβουλος-Ψυχοθεραπεύτρια
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό