Γιατί συστήνεται η απόσταση μεταξύ των γεννήσεων να είναι 3-4 χρόνια;

Γιατί συστήνεται η απόσταση μεταξύ των γεννήσεων να είναι 3-4 χρόνια;

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Γεια σας και συγχαρητήρια για την υπεροχή δουλειά σας.

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι το οποίο μου δημιουργήθηκε η απορία μετά από μια απάντηση σας σε μια κυρία. Γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef συστήνουν να υπάρχει απόσταση μεταξύ των γεννήσεων 3-4 χρόνων;

Σας ευχαριστώ εκ τον προτέρων!
Νάντια Μ., Κοζάνη

Έχει φανεί ότι μια τέτοια χρονική απόσταση έχει σημαντικά πλεονεκτήματα και για τη μητέρα και για το παιδί.

H μητέρα πρέπει να επανέλθει πλήρως στην κατάσταση της υγείας και της διατροφής που είχε πριν την εγκυμοσύνη πριν μείνει ξανά έγκυος.

Το σώμα της μητέρας μπορεί εύκολα να εξαντληθεί από τις επαναλαμβανόμενες εγκυμοσύνες, τη μικρή απόσταση μεταξύ των τοκετών και το μεγάλωμα ενός μικρού παιδιού.

Η μικρή απόσταση μεταξύ των γεννήσεων αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης για το δεύτερο παιδί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef προτείνουν να θηλάζουμε τα παιδιά μας για τουλάχιστον δύο χρόνια και πέρα από αυτό όσο είναι αμοιβαία επιθυμητό από τη μητέρα και το παιδί. Τα δύο χρόνια είναι δύσκολο να διασφαλιστούν όταν δύο παιδιά έχουν διαφορά ηλικίας μικρότερη των τριών ετών.

Μετά τα τρία χρόνια τα περισσότερα παιδιά κοινωνικοποιούνται, δηλαδή διευρύνουν τα ενδιαφέροντά τους έξω από την οικογένεια. Αυτό δίνει στη μητέρα περισσότερο χρόνο για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες του νέου μέλους. Επίσης, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να εκφράσουν και να διαχειριστούν καλύτερα τις εσωτερικές συγκρούσεις που προκύπτουν από την έλευση του νέου μέλους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ:


Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *