Βρεφική αϋπνία

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Χαίρετε και συγχαρητήρια για την πολύτιμη βοήθεια που μας προσφέρετε.

Με απασχολεί πάρα πολύ ο νυχτερινός ύπνος του γιού μου ο οποίος τώρα είναι 8,5 μηνών. Θηλάζει αποκλειστικά και ελεύθερα από τότε που γεννήθηκε μέχρι και σήμερα. Να σημειώσω ότι μέχρι 3 μηνών περίπου δεν μπορούσα να λείψω από το σπίτι πάνω από μια ώρα. Έτρωγε σχεδόν ανά ώρα μπορεί για 3-5 ή 10 λεπτά αλλά όλη τη μέρα σχεδόν.

Από τον 4ο μήνα και έπειτα τα πράγματα καλυτέρευσαν και άρχισε απο μόνος του να ζητάει γάλα περίπου ανα δύωρο μεγαλώνοντας συνεχώς το μεσοδιάστημα των θηλασμών.

Να προσθέσω ότι είχε ελαφρυάς μορφής παλινδρόμηση χωρίς καθόλου αναγωγές. Τα συμπτώματα που οδήγησαν το γιατρό στη διάγνωση ήταν ότι έκανε ένα περίεργο θόρυβο στο λαιμό του το βράδυ σαν κάτι να το ενοχλεί παράλληλα με την αϋπνία του και η ανάγκη του για πολύ μικρούς και συχνούς θηλασμούς. Από τις 4 το πρωί και έπειτα δεν μπορούσε να μείνει καθόλου ξαπλωμενος ούτε καν δίπλα μου θηλάζοντας έπρεπε να τον κάνω όρθιο βόλτες για καμία ώρα μπορεί και παραπάνω. Εγώ έκοψα όλα τα γαλακτοκομικά μέχρι και πριν από ένα μήνα που τα ξαναάρχισα ενώ μου έδωσε epadoren για το μωρό. Με το σιρόπι είδα μια μικρή βελτίωση αλλά για πολύ λίγο γιαυτό και του το σταμάτησα.

Ακόμα και όταν βελτιώθηκε η κατάσταση με την παλινδρόμηση γύρω στους τρεις μήνες ξυπνούσε για να φάει δύο ή τρεις φορές με αποτέλεσμα να συνεχίσω να τον παίρνω στο κρεβάτι γιατί δεν άντεχα άλλο το ξενύχτι (την τελευταία φορά -γύρω στις 4- ενώ έτρωγε και τον έπερνε ο ύπνος στο στήθος μόλις τον έβαζα στην κούνια ξύπναγε και έκλαιγε). Με το να τον παίρνω στο κρεβάτι ξανακοιμόταν πλεον αμέσως θηλάζοντας. Έτσι συνεχίσαμε ως τώρα.

Εδώ και δέκα μέρες άρχισε να ξυπνάει γύρω στις 5 το πρωί- δείχνει ότι νυστάζει αλλά έχει γρινίτσα σαν κάτι να το ενοχλεί και δεν μπορεί να ξανακοιμηθεί ούτε με το στήθος- οπότε σηκώνομαι και κάνουμε πάλι βόλτες μέχρι να ηρεμίσει.

Αυτό που με ανησυχεί είναι μήπως με τον να τον παίρνω στο κρεβάτι μας λόγω κούρασης του έχω κάνει εν τέλει κακό. Μήπως έχει συνηθίσει ο οργανισμός του να ξυπνάει τις “δεδομένες” ώρες χωρίς να μπορεί να ξανακοιμηθεί εύκολα;

Τη μέρα κοιμάται πιο εύκολα αλλά ποτέ δεν κοιμάται πάνω από μισή-μία ώρα το πολύ (2 ή 3 ημερήσιους ύπνους) Υπάρχει περίπτωση να έχει κάποια διαταραχή του ύπνου; Μπορώ να κάνω κάτι για να τον βοηθήσω ή θεωρείται ότι είναι φυσιολογικο και μεγαλώνοντας θα ηρεμίσει;

Ακούω γύρω μου συνεχώς μαμάδες των οποίων τα παιδιά κοιμούνται όλη νύχτα και δεν μπορώ να μην αναρωτιέμαι μήπως κάνω κάτι λάθος.

Σας ευχαριστώ εκ των προταίρων.
Αγγελική Θ., Χίος

Η αγάπη και η αγκαλιά δεν έχουν βλάψει κανένα μωρό. Τα αντίθετα βλάπτουν.

Όσο για τον νυχτερινό ύπνο, το θέμα το έχω εξαντλήσει σε πολλές προηγούμενες ερωτήσεις. Η απόκριση στις ανάγκες τους μωρού σας, μέρα ή νύχτα, είναι κάτι που πρέπει να σας κάνει περήφανη και που σίγουρα μετά από χρόνια θα σας ανταμείψει. Επίσης θα αναπολείτε αυτήν την ειδική βαθιά σχέση του πρώτου καιρού με το παιδί σας.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *