Δεν προσφέρω στήθος για να μπει σε 3ωρο πρόγραμμα

Απαντά η Έλενα Τερζίογλου
Κλινική Ψυχολόγος

Η μπουμπού μου είναι περίπου 2,5 μηνών και μέχρι τους 2 περίπου μήνες είχαμε πολύ συχνούς θηλασμούς στη διάρκεια της ημέρας. Έκτοτε δεν είναι πια τόσο κολλημένη στο στήθος μου.

Έχω όμως την εξής απορία. Σύντομα -όταν θα γίνει 3 μηνών- θα επιστρέψω στη δουλειά και θα τη φροντίζουν η μαμά μου και η πεθερά μου. Γι’ αυτό έχουμε αρχίσει ένα τρίωρο περίπου πρόγραμμα στη διάρκεια της ημέρας.

Την ταΐζω, κάθεται λίγο και όταν γκρινιάξει την κουνάω για να κοιμηθεί εφόσον δεν έχουν περάσει 3 ώρες για να τη θηλάσω. Βέβαια για να κοιμηθεί κλαίει καθώς την κουνάω. Θα μπορούσα να τη βάλω στο στήθος αλλά προσπαθώ να το αποφύγω σκεφτόμενη ότι όταν θα την κρατούν μαμά και πεθερά θα δυσκολευτούν. Το βράδυ όμως την αφήνω στο στήθος όσο θέλει και τη νανουρίζω εκεί.

Το ότι όταν γκρινιάζει και κλαίει δεν τη βάζω στο στήθος αλλά την κουνάω στην αγκαλιά μέχρι να κοιμηθεί ενδέχεται να της δημιουργήσω κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα; Τι με συμβουλεύετε;
Αργυρώ Α., Νίκαια

Αγαπητή Αργυρώ,

συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνετε με τον θηλασμό.

Καταρχάς νομίζω ότι κάτι σας έχει μπερδέψει. Για παράδειγμα, δεν έχω καταλάβει γιατί εφαρμόζετε αυτό το πρόγραμμα με το τρίωρο και τι νόημα έχει. Όταν θα λείπετε θα της δίνουν τα άτομα που θα την φροντίζουν το γάλα της αντλημένο κάθε φορά που πεινάει.

Δεν αναφέρετε αν της δίνετε και μπιμπερό ή αν την θηλάζετε μόνο όταν βρίσκεστε στο σπίτι. Καλό είναι να της δίνει κάποιος άλλος το μπιμπερό και όχι εσείς. Εκτός του ότι αυτό μπορεί να έχει επίδραση στον θηλασμό, το βρέφος αντιλαμβάνεται μόνο δύο καταστάσεις: καλό-ικανοποιητικό/κακό-στερητικό. Δεν μπορεί να καταλάβει γιατί κάποιες ώρες της ημέρας είστε διαθέσιμη και κάποιες άλλες όχι.

Επίσης, θα πρέπει σταδιακά να συνηθίζει αυτά τα πρόσωπα που θα την φροντίζουν από τώρα και οπωσδήποτε να κάνετε κάποιες «πρόβες απουσίας» πριν να φύγετε για την δουλειά σας ώστε αν υπάρχει κάποια δυσκολία με το μωρό να την ξέρετε από πριν και να την αντιμετωπίσετε. Δεν ξέρω αν έχετε την δυνατότητα να αντλείτε στην δουλειά σας αλλιώς θα πρέπει να κάνετε και μια «πρόβα» να δείτε πως αντιδρά και το στήθος.

Σε σχέση με το τελευταίο σας ερώτημα που είναι και το πιο σημαντικό: είναι πολύ βασικό να προσπαθείτε να απαντάτε στις ανάγκες του μωρού σας με συνέπεια. Ιδιαίτερα όταν μια μαμά επιστρέφει στη δουλειά της είναι σημαντικό οι χειρισμοί να είναι όσο τον δυνατόν συνεπείς προς τις ανάγκες του παιδιού και να είναι οι ίδιοι, να υπάρχει ρουτίνα, ώστε το παιδί να αισθανθεί μια ασφάλεια.

Να μπορεί για παράδειγμα να σκεφτεί: όταν πεινάω η μαμά μου θα με βάλει στο στήθος ή αν λείπει η μαμά μου, η γιαγιά θα μου δώσει το μπιμπερό. Έτσι αρχίζει να υπάρχει εμπιστοσύνη προς το περιβάλλον και στη μαμά, και το άγχος που νιώθει μειώνεται.

Σε σχέση με τον ύπνο απλώς να σας επισημάνω ότι αν συνηθίσει να την κουνάτε για να κοιμηθεί μετά θα είναι δύσκολο να κοιμηθεί χωρίς αυτή την συνθήκη.

Τέλος, θα σας έλεγα να απευθυνθείτε και σε έναν σύμβουλο γαλουχίας δίνοντας περισσότερα στοιχεία ώστε να πάρετε έγκυρες πληροφορίες για την διατήρηση της γαλουχίας σας. Για παράδειγμα, πόσες ώρες θα λείπετε; Αν λείπετε πολλές ώρες θα πρέπει να νοικιάσετε ένα νοσοκομειακό θήλαστρο για τις αντλήσεις γιατί το μωράκι σας είναι μικρό ακόμα. Σας προτείνω ακόμη να διαβάσετε το: Ατομική τάπεζα μητρικού γάλακτος. Πρακτικές συμβουλές και βασικοί κανόνες

Όλες αυτές οι πληροφορίες μπορεί να σας αγχώσουν ή να νιώσετε ότι κάτι δεν κάνετε καλά. Εντούτοις, από τη μια μπορεί κανείς να γίνεται γονέας σε μια νύχτα, από την άλλη ο ρόλος του γονέα είναι κάτι που μαθαίνεται αποκτώντας εμπειρία και κάνοντας λάθη.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *