Ξαφνικά το γάλα μου είναι ελάχιστο

Απαντά η Gabi Grupe-Κανελλοπούλου
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.gabi.gr

Και πάλι συγχαρητήρια για τη δουλειά και τις προσπάθειές σας!

Έχω ξαναζητήσει τη συμβουλή σας, αλλά αυτή τη φορά με απασχολεί κάτι εξαιρετικά επείγον και σοβαρό.

Το μωρό μου είναι 4 μηνών και θηλάζει αποκλειστικά. Ήδη από τον 3ο μήνα ο μικρός μείωσε τα γεύματα του σε 4 το 24ωρο, έτρωγε σχεσόν κάθε 4 ώρες, ενώ καθόταν 30 λεπτά στο κάθε στήθος. Το τελευταίο του γεύμα ήταν κατά τις 21:30 και κοιμόταν χωρίς διακοπή μέχρι τις 7:30 περίπου, καμιά φορά και περισσότερο. Ποτέ δε μου έδειξε σημάδια πείνας, ώστε να φάει πιο σύντομα από τις 4 ώρες. Το βράδυ εγώ από την πλευρά μου έκανα μια άντληση κατά τις 4:30 με θήλαστρο.

Ξαφνικά εδώ και 2 ημέρες το στήθος μου ξεφούσκωσε αισθητά, ενώ το γάλα είναι πια ελάχιστο. Να σημειώσω πως την προηγούμενη εβδομάδα ο μικρός πέρασε μια ελαφριά ιωσούλα και έκανε μερικές φορές εμετούλη, δεν ήθελε να φάει τις γνωστές ποσότητες και τα γεύματά του έγιναν άστατα.

Από εχθές, οπότε και σιγουρεύτηκα ότι δεν είναι ιδέα μου, βάζω τον μικρό στο στήθος πολύ πιο συχνά, σχεδόν ανά 2 ώρες, αλλά καταλαβαίνω πως δε χορταίνει, και αντλώ με το θήλαστρο 10λεπτο από κάθε στήθος 2 φορές αφού ο μικρός κοιμηθεί (το βράδυ πάντως δεν ξυπνάει για γάλα), με την ελπίδα πως θα αυξήσω πάλι (και σύντομα) την παραγωγή μου.

Σας παρακαλώ, συμβουλέψτε με… Ακολουθώ τη σωστή μέθοδο; Θα δω αποτελέσματα ή θηλασμός τέλος (όπως πολλοί εξυπνάκηδες έσπευσαν να μου πουν…); Είναι δυνατόν έτσι ξαφνικά να κατέστρεψα ό,τι με πείσμα και υπομονή είχα χτίσει; Τι άλλο μπορώ να κάνω;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις πολύτιμες συμβουλές σας!
Ελένη Π. Αθήνα

Καλημέρα Ελένη,

Συγγνώμη για την καθυστέρηση, δυστυχώς η ερωτήσεις ήταν πολλές και η δική σου έμοιαζε με μια άλλη και μπερδέψαμε τις απαντήσεις.

Όπως λες και εσύ το πρόβλημα είναι σοβαρό και καλό θα ήταν να σας έβλεπε μια σύμβουλος θηλασμού για να σας βοηθήσει υπεύθυνα.

Μέχρι να κλείσεις ραντεβού, συνέχισε να κανείς αυτά που γράφεις, θα βοηθήσουν.

Θα μπορούσες να δοκιμάσεις να παίρνεις Fenugreek (τριγονελλα) και να πίνεις τσάι θηλασμού
μπορείς να δεις τη συνταγή ΕΔΩ

Το Fenugreek θα το βρεις στο φαρμακείο η σε μαγαζί με βιολογικά τρόφιμα. Διάβασε τις οδηγίες στην συσκευασία για την σωστή δοσολογία. Συνήθως η γυναίκες παρατηρούν αύξηση του γάλακτος σε 24-72 ώρες. Επίσης μπορείς να φτιάχνεις νιφάδες βρώμης για πρωινό γιατί βοηθούν και αυτά την παραγωγή γάλακτος.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *