Θηλάζει αποκλειστικά όμως δεν βάζει κανονικά βάρος

Θηλάζει αποκλειστικά όμως δεν βάζει κανονικά βάρος

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Γεια σας! Σας ευχαριστώ που υπάρχετε και μπορούμε να συμβουλευτούμε κάποιον που όντως γνωρίζει περί θηλασμού, γιατί οι περισσότεροι παιδίατροι η μόνη τους συμβουλή όταν κάτι δεν πάει καλά με το θηλασμό, είναι να μας συστήνουν ένα καλό γάλα σε σκόνη.

Έχω 3 παιδιά. Τα 2 πρώτα τα θηλασα για έξι μήνες αποκλειστικά χωρίς κανένα πρόβλημα. Στους έξι μήνες είχαν διπλασιάσει το βάρος της γέννας (ο δεύτερος το ξεπέρασε κιόλας 1 κιλό).

Το τρίτο μου παιδάκι όμως μου έχει βγάλει πολύ άγχος. Το θηλάζω αποκλειστικά αλλά δεν παίρνει κανονικά βάρος. Γεννήθηκε 3660gr, τον πρώτο μήνα πήρε 400gr. το δεύτερο 600gr, το τρίτο 700gr και το τέταρτο πάλι 400gr. Όταν κλείσαμε τον τέταρτο μήνα μετά από μια εβδομάδα τον πήγαμε στο νοσοκομείο με βρογχιολίτιδα τον ζυγίσαμε και είχε πάρει 300gr.

Μέχρι και τον τέταρτο μήνα τον θηλαζα συνέχεια. Ανα 1,5- 2-2,5 ώρες. Δεν έτρωγε πολύ αν και είχα πολύ γάλα και και το έβγαζα με το θήλαστρο, του το έδινα σαν συμπλήρωμα αλλά και πάλι δεν το ήθελε με τίποτα. Από την ανασφάλεια που είχα, είχα πάρει 2 φορές γάλα σε σκόνη, αλλά και πάλι δεν ήθελε και πετάχτηκαν λόγω του ότι έμειναν ανοιχτά ένα μήνα.

Ειναι ένα ζωηρό μωράκι και δεν το λες αδύνατο. Όταν ήταν 2,5 μηνών νοσηλεύτηκε λόγω κνήδωσης απο τσίμπημα μάλλον σκνήπας, μήπως έπαιξε ρόλο και αυτό; Μήπως επειδή είχα πολύ γάλα, έπινε το θολό και μετά όταν ερχόταν το πολύ λιπαρό είχε ήδη χορτάσει; Και μια άλλη βλακεία που έκανα ήταν το ότι έπινα το πρωί έναν νες καφέ. ΛΑΘΟΣ. Το σταμάτησα όταν άρχισα να διαβάζω τις σελίδες σας! Μακάρι να σας είχα βρει νωρίτερα…

Τώρα τον ταΐζω μόνο όταν το ζητάει 3-4 ωρες αλλά νομίζω ότι το βράδυ που ξυπνάει δεν του φτάνει. Είπα να πάρω και πάλι σκόνη, αλλά διάβασα πάλι σε σας για το Fenugreek. Ο μικρός σε μια εβδομάδα κλείνει τον 5ο και θα ξεκινήσει κρέμα και φρούτα. Δεν θέλω να μειωθεί το γάλα μου. Να το πάρω ή δεν θα κάνει κάτι γιατί έχουν περάσει 5 μήνες;

Σας κούρασα συγνώμη, αλλά ο θηλασμός είναι ένα θαύμα και δε θέλω να το χάσω τόσο νωρίς.

Σας ευχαριστώ που υπάρχετε!!
Σόνια Π., Διδυμότειχο

Ο μικρός σας ξεκίνησε πάνω από το 50% στην καμπύλη ανάπτυξης, στον μήνα ήταν στο 20% και τώρα είναι στο 3%. Έχει πέσει πάνω από δύο καμπύλες, άρα εμφανίζει ανεπάρκεια στην σωματική αύξηση.

Η ανεπάρκεια στην σωματική αύξηση δεν είναι πάντα θέμα θηλασμού. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνει μια καλή εκτίμηση – ιστορικό, κλινική εξέταση, εκτίμηση θηλασμού – και πιθανά εργαστηριακή εκτίμηση.

Πριν “κατηγορήσουμε” το θηλασμό, θα πρέπει να αποκλείσουμε μια σειρά από πιθανότητες – ενδεικτικά αναφέρω ουρολοίμωξη, υποθυρεοειδισμό, έλλειψη σιδήρου, αναιμία.

Ως προς το θηλασμό, συχνά ταίσματα και fenugreek θα βοηθούσαν. Οι κρεμούλες επίσης μπορεί να βοηθήσουν, μην ανησυχείτε με το θηλασμό, εφόσον συνεχίσετε να προσφέρετε συχνά δε θα κοπεί το γάλα σας.

Θα πρέπει πάντως να αναζητήσετε πλήρη παιδιατρική εκτίμηση για αποκλεισμό παθολογικού προβλήματος, καλύτερα με ραντεβού σε γαστρεντερολογικό ιατρείο νοσοκομείου το συντομότερο.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *