Μπορεί να γίνει συγκέντρωση ουσιών στο μητρικό γάλα;

Μπορεί να γίνει συγκέντρωση ουσιών στο μητρικό γάλα;

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Γειά σας.
Θα ήθελα τη γνώμη σας στο παρακάτω θέμα.

Είμαι νοσηλεύτρια και εργάζομαι σε ογκολογική μονάδα όπου γίνονται διαλύσεις, χορήγηση κυτταροστατικών φαρμάκων και νοσηλεία σε ασθενείς. Συνήθως διαλύσεις θα κάνω 1-2 φορές την εβδομάδα και παίρνω όλα τα απαιτούμενα μέσα προστασίας (γάντια, ποδιά, μάσκα), επίσης χρησιμοποιούμε μηχάνημα κάθετης νηματικής ροής αλλά ο χώρος διαλύσεων δεν πληρεί όλες τις προδιαγραφές σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία.

Σε λίγες ημέρες επιστρέφω στη δουλεία μου και θα ήθελα να παραμείνω λόγω εξειδίκευσης στο συγκεκριμένο τμήμα, η μικρή μου είναι 13 μηνών και τη θηλάζω, πιστεύεται ότι μπορεί να γίνει συγκέντρωση ουσιών στο γάλα από κάποια αεροδιασκορπιζόμενα σταγονίδια;

Σας ευχαριστώ
Ειρήνη Θ., Αθήνα


Αν τα μέτρα προστασίας που λαμβάνετε είναι επαρκή για σας, τότε είναι επαρκή και για το παιδί σας που εκτίθεται έμμεσα σε αυτά ανεξάρτητα από το αν θηλάζει ή όχι (από τα αεροδιασκορπιζόμενα σταγονίδια που αναφέρετε).

Η συγκέντρωση των ουσιών στο γάλα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες τους οποίους μπορείτε να δείτε αναλυτικά ΕΔΩ

Γενικά, η έκθεση σε παράγοντες του περιβάλλοντος που είναι επιβλαβείς για την υγεία μας δεν αποτελεί αντένδειξη για το θηλασμό και ο κίνδυνος από τη διακοπή του θηλασμού θεωρείται πάντα πολύ μεγαλύτερος για την υγεία του παιδιού.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *