Μήπως καθυστερεί να κατέβει το γάλα;

Απαντά η Gabi Grupe-Κανελλοπούλου
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.gabi.gr

Προσπαθώ να θηλάσω αποκλειστικά και έχοντας ενημερωθεί σωστά, δεν έδωσα καθόλου συμπλήρωμα κατά την διαμονή μας στο νοσοκομείο και παρά την πίεση που δέχτηκα από παιδιάτρους και κάποιες μαίες, καθώς συμβουλεύουν όλες τις μαμάδες να δίνουν συμπλήρωμα μέχρι να κατέβει το γάλα.

Σήμερα όμως, καθώς διανύω το 4ο 24ωρο έδωσα συμπλήρωμα καθώς μετά από προσπάθεια άντλησης (με ιατρικό θήλαστρο) έβγαλα και από τους δυο μαστούς 10-15γρ. γάλα.

Τί να κάνω; Μήπως καθυστερεί το γάλα να κατέβει; Bάζω το μωρό συνέχεια στο στήθος και το λίγο γάλα που έβγαλα, το έβγαλα πρωί και ενώ δεν είχε φάει από αυτό για 3 ώρες…

Άννα Ο. Αγ. Νικόλαος, Κρήτη

Καλημέρα Άννα,

Καλά έκανες και δεν έδωσες ξένο γάλα παρά της πιέσεις που δέχτηκες. Δυστυχώς, ο παιδίατρος δεν ζύγισε το μωρό κατά την έξοδο σας από το μαιευτήριο. Για να έχουμε καλύτερη εικόνα σε συμβουλεύω να δεις τον παιδίατρο που θα σας παρακολουθεί από εδώ και πέρα και να ζυγίσετε το μωρό, να ξέρουμε πόσο βάρος έχει χάσει. Θα ήταν επίσης κάλο να ζύγιζες το μωράκι σου μια φορά την εβδομάδα για να είσαι σίγουρη ότι παίρνει αρκετό γάλα μιας που δεν ξέρουμε το εγχειρισμένο στήθος πως θα ανταποκριθεί. Πολλές γυναίκες θηλάζουν κανονικά και ας έχουν κάνει πλαστική στο στήθος, ο γιατρός σου τι σου είχε πει τότε;

Τα μωρά τρώνε 8-12 φορές το 24ωρο. Δηλαδή κάθε 2 ώρες κατά μέσo όρο από την ώρα που ξεκινήσανε να θηλάζουν, (π.χ. 8:00, 10:00, 12:00…).

Καλύτερα να μην κοιτάς το ρολόι αλλά το μωράκι και να το ταΐζεις όποτε θέλει και για όση ώρα θέλει. Τα μωρά έχουν ένστικτο και ξέρουν τι χρειάζονται.

Η ποσότητα του γάλακτος που παράγεις εξαρτάται από το πόσο συχνά αδειάζεις το στήθος σου. Δεν είναι ανάγκη να κάνεις θήλαστρο για να αυξάνεις το γάλα σου, φτάνει να βάζεις το μωρό να θηλάζει πιο συχνά και να μην το περιορίζεις στην ώρα! Προσπάθησε να την ταΐζεις και από τα δύο στήθη κάθε φορά, φροντίζοντας να έχει «αδειάσει» καλά το πρώτο στήθος πριν προσφέρεις και την άλλη μεριά. Δίνε της και το εγχειρισμένο στήθος για να αυξηθεί και σε αυτό η παραγωγή.

Την 3η μέρα της ζωής του το στομάχι του μωρού χωράει περίπου 22-29 ml και το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο. Για αυτό τα μωρά θηλάζουν συχνά. Τα 10-15 ml που άντλησες δεν είναι απαραίτητα και η ποσότητα που πίνει το μωράκι όταν μπαίνει στο στήθος, γιατί τα μωρά είναι πιο αποτελεσματικά από τα θήλαστρα.

Θα προσέχεις να έχει το κοριτσάκι σου 6-8 βρεγμένες πάνες και 2-5 λερωμένες/ημέρα μετά την πρώτη εβδομάδα.

Παράλληλα με συχνούς θηλασμούς (8-12/24ωρό) θα μπορούσες να δοκιμάσεις να παίρνεις Fenugreek (τριγονελλα) και να πίνεις τσάι θηλασμού, τη συνταγή μπορείς να τη δεις ΕΔΩ.

Το Fenugreek θα το βρεις στο φαρμακείο η σε μαγαζί με βιολογικά τρόφιμα. Διάβασε τις οδηγίες στην συσκευασία για την σωστή δοσολογία. Συνήθως η γυναίκες παρατηρούν αύξηση του γάλακτος σε 24-72 ώρες.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *