Θηλασμός κατά τη διάρκεια νέας εγκυμοσύνης

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα.
Έχω ένα μωράκι 19 μηνών το οποίο θηλάζω αποκλειστικά από τη γέννησή του. Παράλληλα μόλις έχω μάθει ότι είμαι έγκυος 5 εβδομάδων.

Θα ήθελα να ρωτήσω:
– Υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος για το έμβρυο αν συνεχίσω τον αποκλειστικό θηλασμό (2-3 φορές τη μέρα τώρα) και ειδικά αν συνεχίσω μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης μου;

– Προβλέπετε κάποιες σοβαρές δυσκολίες για μένα αν συνεχίσω; π.χ. πόνο στις θηλές ή και στην πλάτη αφού αφαιρείται νομίζω κάποιο ποσοστό ασβεστίου από τα οστά και με την εγκυμοσύνη και με το θηλασμό κλπ. και ήδη πονώ την πλάτη μου απ’ όταν γέννησα το πρώτο μου παιδί (βοήθησε όμως η απώλεια βάρους, σωστή στάση και άσκηση).

– Παίρνω ασβέστιο, σίδηρο και φολικό οξύ, είναι όλα απαραίτητα σε ταυτόχρονη εγκυμοσύνη και θηλασμό;
– Παράλληλα παίρνω μαγνήσιο 500mg τη μέρα λόγω του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών που έπαθα με την εγκυμοσύνη αλλά συνεχίστηκε μέχρι 1 χρόνο μετά, μέχρι που πήρα αυτή τη σύσταση από νευρολόγο και πραγματικά βοήθησε πολύ. Ο γυναικολόγος μου ήταν διστακτικός στη συνέχισή του, εσείς τι πιστεύετε;

– Το πρώτο μου παιδί ενώ είχε εμπεδωθεί και ήμασταν και οι δύο υγιέστατοι, γεννήθηκε με καισαρική και ολική αναισθησία λόγω απλά του ότι είχαμε περάσει κατά 2 μέρες τις 40 βδομάδες και με συμβούλεψε ότι θα φοβόμουν την επισκληρίδιο… Μου έβαλε 2 μέρες ορούς από δεν ξέρω τι και επειδή δεν είχα διαστολή (ήμουν και πολύ αγχωμένη και νομίζω έπαιξε ρόλο) με έβαλε χειρουργείο. Με πείραξε πάρα πολύ όλη αυτή η εμπειρία σωματικά και ψυχολογικά και θέλω οπωσδήποτε να γεννήσω φυσιολογικά αυτή τη φορά. Τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό;

Ισχύει αυτό που μου είχε πει ο τότε γιατρός μου ότι η μήτρα μου ήταν “ανενεργή”, υπάρχουν μήτρες που δεν κάνουν επαρκείς συσπάσεις; Σχετικά με αυτό, αν καταφέρω να συνεχίσω το θηλασμό του μεγαλύτερου μου παιδιού μέχρι το τέλος μπορεί ο θηλασμός με την έκκριση οξυτοκίνης να με βοηθήσει να γεννήσω αυτό το παιδί φυσιολογικά προκαλώντας τις αναγκαίες συσπάσεις;

Να προσθέσω ότι οι εγκυμοσύνες μου είναι φυσιολογικότατες (εκτός από πολλές ξινίλες και πόνο στην πλάτη στην προηγούμενη), δεν είχα ποτέ συσπάσεις, αποβολές, αίμα ή οτιδήποτε σχετικό, ενώ είχα κάνει και 6,5 μήνες να δω περίοδο μετά τη γέννα.

– Έχετε υπόψη σας να μου συστήσετε οποιοδήποτε άρθρο ή βιβλίο για τη ψυχολογία του τοκετού; Πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό η όλη διαδικασία σχετίζεται και με τη ψυχολογική μας κατάσταση στον τοκετό, π.χ. φόβος, ανασφάλεια ή αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία κλπ.

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων, κάθε σχόλιό σας ευπρόσδεκτο.
Λίζα Ι., Κύπρος

1. Ο θηλασμός είναι ασφαλής στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αν ο γιατρός που σας παρακολουθεί σας επιτρέπει το σεξ. Αν δεν σας το επιτρέπει τότε ίσως ο θηλασμός να μην είναι ασφαλής.
 
2. Ο πόνος στις θηλές υπάρχει σε μερικές μητέρες ενώ σε άλλες όχι. Εσείς θα αποφασίσετε αν σας ενοχλεί ή όχι.
 
3. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποβάλλεται φυσιολογικά ασβέστιο από τα ούρα. Αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία στην οποία δεν υπάρχει λόγος να παρέμβετε.
 
4. Όταν η γαλουχία διαρκεί περισσότερο από 12 μήνες, οι μητέρες συνήθως παρουσιάζουν μεγαλύτερη οστική μάζα σε σχέση με αυτή που είχαν πριν την εγκυμοσύνη. Δηλαδή ο θηλασμός βοηθάει στην αναπλήρωση των απωλειών του ασβεστίου που συνέβησαν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των πρώτων μηνών του θηλασμού.
 
5. Η ημερομηνία των 40 εβδομάδων είναι η ΠΗΤ (Προσδοκόμενη Ημερομηνία Τοκετού). Η κύηση θεωρείται φυσιολογικά τελειόμηνη μέχρι την τελευταία ημέρα της 42ης εβδομάδας. Μετά θεωρείται ότι μπαίνει σε παράταση.
 
Δεν είναι όλα τα μωρά έτοιμα να γεννηθούν στις 40 εβδομάδες. Ένα σημαντικό ποσοστό των μωρών γεννιέται φυσιολογικά τη 41η και τη 42η εβδομάδα. Η πρόκληση τοκετού, ειδικά όταν δεν υπάρχουν άλλες ενδείξεις τοκετού, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες καισαρικής.
 
6. Αν επιθυμείτε να γεννήσετε φυσιολογικά, θα πρέπει να βρείτε έναν γιατρό που έχει εκπαιδευτεί σε φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική. Δεν είναι ασφαλές να επιδιώξετε φυσιολογικό τοκετό με γιατρό που δεν έχει σχετική εκπαίδευση και εμπειρία. Αυτός θα μπορέσει να σας υποστηρίξει συνολικά.

Σας εύχομαι καλή συνέχεια!

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *