Εισέχουσες θηλές και θηλασμός

Απαντά η Ιωάννα Βασιλάκη
Μαία

Γεια σας.
Στην πρώτη μου κόρη ενώ είχα γάλα δεν μπόρεσα να θηλάσω. Η μαία τότε μου είπε ότι το πρόβλημα ήταν οι εισέχουσες θηλές. Η μικρή δεν μπορούσε να πιάσει το στήθος, έκανα προσπάθειες με το θήλαστρο, αλλά μετά βίας της έδινα ένα γεύμα την ημέρα για ένα μήνα, ώσπου βέβαια σιγά σιγά κόπηκε.

Τώρα είμαι έγκυος στο 2ο παιδί και θα ήθελα να μάθω αν μπορώ να διορθώσω το πρόβλημα αυτό.

Γνωρίζω τη σημασία του μητρικού θηλασμού και επειδή δυστυχώς στο μαιευτήριο δεν φάνηκε κάποιος πρόθυμος να με βοηθήσει την πρώτη φορά, θα ήθελα να μάθω πως θα μπορούσα εγώ να βοηθήσω τον εαυτό μου.

Σας ευχαριστώ!

Υ.Γ.: τα συμπληρωματικά στοιχεία αφορούν το πρώτο μου παιδί φυσικά, καθώς το δεύτερο είναι καθ’ οδόν…

Φραγκούλα Π., Χίος

Το σχήμα του στήθους είναι διαφορετικό από γυναίκα σε γυναίκα και αυτό είναι φυσιολογικό. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε εισέχουσες ή επίπεδες θηλές μπορείτε να θηλάζετε με επιτυχία το νεογνό.
 
Όταν λέμε εισέχουσες θηλές εννοούμε τις θηλές που σε κατάσταση ηρεμίας μπορεί να είναι προς τα έξω όταν όμως δεχθούν κάποιο ερέθισμα ζεστό ή κρύο αυτές στρέφονται προς τα μέσα.

Οι θηλές όπως και το στήθος αλλάζουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, έτσι ακόμα και αν τώρα ή την πρώτη φορά είχατε εισέχουσες θηλές μπορεί με το τέλος της εγκυμοσύνης αυτό να έχει αλλάξει, μην ανησυχείτε.

Εάν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θέλετε να βελτιώσετε τις θηλές σας μπορείτε να προμηθευτείτε από το εμπόριο τους διαμορφωτές θηλών. Είναι ειδικές πλαστικές ασπίδες που τις τοποθετείτε μέσα από το σουτιέν και τις αφήνετε για κάποιες ώρες, αυτό το κάνετε μετά τον έβδομο μήνα. Πολλές φορές αυτές βοηθούν μακραίνοντας την θηλή. Και χωρίς όμως καμιά προετοιμασία μπορείτε να θηλάζετε με επιτυχία.

Λίγες συμβουλές θηλασμού:

  • Κρατήστε το μωρό κοντά σας μετά την γέννα και για όσο καιρό θα είστε στην κλινική

  • Τοποθετήστε το νεογνό κάθε φορά που έχει δείγματα πείνας (ξεκινάνε με άνοιγμα των ματιών, μετακίνηση του κεφαλιού και θηλαστικές κινήσεις). Είναι πολύ σημαντικό να θηλάσει προτού το μωρό κλάψει διότι το μωρό και εσείς έχετε μεγαλύτερη υπομονή χωρίς εκνευρισμό.

  • Δώστε μεγάλη προσοχή στο τρόπο θηλασμού. Η σωστή θέση είναι πολύ σημαντική.

  • Προσπαθήστε το νεογνό να πιάνει και την θηλαία άλω, αυτό θέλει προσπάθεια και υπομονή.
  • Ένας τρόπος πριν το θηλασμό να τραβήξετε την θηλή έξω είναι με την χρήση μιας σύριγγας 20ml. Πάρτε την σύριγγα αφαιρείτε το έμβολο και κόψτε την μεριά που βρίσκετε το μπεκ (η λεπτή μεριά της σύριγγας που μπαίνει η βελόνα). Τοποθετήστε το έμβολο από την μεριά που έχετε κόψει, ακουμπήστε την σύριγγα στο στήθος με την κομμένη μεριά προς τα έξω. Τραβήξατε το έμβολο αργά, μόλις η θηλή αρχίσει να σας πονάει κρατήστε το σταθερά για μισό λεπτό. Με αυτόν τον τρόπο βγάζετε τη θηλή έξω και μπορείτε να τοποθετήσετε το μωρό για θηλασμό.
  • Το νεογνό σας χρειάζεται χρόνο να προσαρμοστεί. Χρειάζεται από εσάς υπομονή. Μην ακούτε τον περίγυρο που πιθανά σας λέει ότι με αυτές τις θηλές είναι αδύνατος ο θηλασμός. Προσπαθήστε και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *