Θηλασμός και παλινδρόμηση

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Καλησπέρα σας και καλή χρονιά,
έχω ένα μωράκι που μόλις έκλεισε τον τρίτο μήνα και το οποίο θηλάζω αποκλειστικά.

Στον ενάμιση μήνα άρχισε να έχει δυσφορία την ώρα που έτρωγε και έβγαζε το γάλα της, έτσι ο παιδίατρος μας συνέστησε ένα σιροπάκι (Brixoral-πρωί μεσημέρι, βράδυ) γιατί όπως μας είπε είχε παλινδρόμηση. Λόγω του ότι συνέχιζε να βγάζει το γάλα της, την πήγαμε σε παιδογαστρεντερολόγο και μου συνέστησε να κόψω γαλακτοκομικά, αυγό και μοσχάρι γιατί μάλλον το παιδί είναι αλλεργικό σε κάτι. Επίσης να κόψω σταδιακά το σιρόπι.

Έκανα ότι μου είπανε όμως το μωρό συνεχίζει να βγάζει το γάλα του και επίσης έχει αρχίσει να τρώει πολύ λίγη ώρα. Τρώει 2-5 λεπτά με το ρολόι (κάθε 2 περίπου ώρες) και αρχίζει να γκρινιάζει, την σηκώνω ρεύεται και μόλις πάω να την κατεβάσω πάλι να συνεχίσει αρχίζει να τσιρίζει. Στη συνέχεια όμως δεν δείχνει σημάδια πείνας και συμπεριφέρεται σαν να είναι χορτάτη.

Έχω δοκιμάσει ως και ξένο γάλα μήπως δεν της αρέσει κάτι στο δικό μου, όμως τρώει δυο γουλιές και τραβιέται. Είναι δυνατόν να χορταίνει σε τόσο λίγη ώρα; Η παιδίατρος μου είπε να ξαναρχίσω το σιρόπι και έχω μπερδευτεί τελείως.

Τι με συμβουλεύεται να κάνω; Να προσθέσω ότι τη νύχτα δεν δείχνει να πονάει και τρώει χωρίς να διαμαρτύρεται.

Συγνώμη για το μεγάλο γράμμα και ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Κωνσταντίνα Κ., Θεσσαλονίκη

Αγαπητή Κωνσταντίνα,

τα θέματα είναι δύο. Το πρώτο είναι η ΓΟΠ, για το οποίο θα συμφωνήσω με την συνάδελφο παιδίατρο: εφόσον συνεχίζει έντονη και υπάρχει δυσφορία, καλό είναι να συνεχίσει το σιρόπι για λίγο καιρό ακόμα.

Εάν δεν έχει έκζεμα, επεισόδιο αίματος στα κακά ή άλλη ένδειξη αλλεργίας, θα διαφωνήσω με τη γαστρεντερολόγο που περιόρισε σημαντικά τη διατροφή σου χωρίς εμφανή λόγο, κάνοντας το θηλασμό δοκιμασία για σένα και θέτοντας σε κίνδυνο τις αντοχές σου για συνέχιση του θηλασμού.

Η ΓΟΠ τις περισσότερες φορές δεν έχει να κάνει με αλλεργία και βελτιώνεται από μόνη της από τους 5-6 μήνες και έπειτα. Εφόσον δεν τα τρως αυτά επί δύο εβδομάδες και διαφορά στο παιδί δεν είδες, πρέπει να τα ξαναβάλεις στη διατροφή σου.

Το δεύτερο θέμα είναι τα γρήγορα ταΐσματα. Αυτό είναι φυσιολογική συμπεριφορά, πολλές γυναίκες σε αυτήν την ηλικία του παιδιού αγχώνονται και δεν πρέπει. Το μωρό έγινε πιο αποτελεσματικό να παίρνει αυτό που χρειάζεται γρήγορα, ενώ πλέον θέλει να παίζει και να βλέπει, δεν του αρκεί το φαγητό και ύπνος.

Εάν τον Ιανουάριο βάζει βάρος κανονικά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Μην ξεκινήσεις στερεές τροφές νωρίς, αλλά μείνε στο θηλασμό, λίγο και συχνά. Είναι η καλύτερη θεραπεία της ΓΟΠ.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *