Θέλει να θηλάζει συνέχεια γι΄αυτό έδωσα πιπίλα. Είναι λάθος;

Θέλει να θηλάζει συνέχεια γι΄αυτό έδωσα πιπίλα. Είναι λάθος;

Απαντά η Gabi Grupe-Κανελλοπούλου
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.gabi.gr

Το τρίτο μου κοριτσάκι είναι 1 μηνών και 20 ημερών. Θηλάζω από την πρώτη μέρα της γέννησης της.

Το πρόβλημα μου πρώτον είναι ότι δεν έχει καθόλου σταθερό ωράριο γευμάτων που σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να φάει και να κοιμηθεί για αρκετή ώρα αλλά μπορεί και να ξαναξυπνήσει μετά από 10 λεπτά ή να μην κοιμηθεί καθόλου και να γκρινιάζει κάνοντας το αντανακλαστικό του θηλασμού με αποτέλεσμα να το ξαναβάζω στο στήθος.

Αυτό όμως σημαίνει ότι δεν μπορώ να λείψω από κοντά του καθόλου αλλά ούτε και μαζί μου μπορώ να το πάρω αφού δεν είναι πάντα εφικτό να θηλάσεις οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Σκεφθείτε να θέλω να πάω τα μεγαλύτερα παιδιά μου στο σχολείο ή το απόγευμα σε εξωσχολικές δραστηριότητες.

Ο παιδίατρός μου μου σύστησε να μην το έχω συνέχεια στο στήθος και ότι ένα μωρό κάνει το αντανακλαστικό του θηλασμού όχι μόνο επειδή πεινάει αλλά και γιατί έτσι είναι από τη φύση του. Μου είπε μάλιστα ότι έχοντας ένα μωρό συνέχεια στο στήθος δεν σε αφήνει να πας πουθενά ούτε καν στο μπάνιο. Γι’ αυτό μου είπε να της δίνω και πιπίλα ώστε να ικανοποιείται το αντανακλαστικό του θηλασμού έτσι ώστε και εγώ να απαλλαγώ από το συνεχή θηλασμό αλλά και από την εξάντληση και πιθανώς την καταπόνηση του στήθους.

Το ξεκίνησα λοιπόν αυτό και βλέπω ότι έχω επιτέλους και λίγο χρόνο και για άλλα πράγματα. Νιώθω πιο χαρούμενη που μπορώ να το αφήσω έστω για μισή ώρα κάπου και να πεταχτώ για μια δουλειά ή βόλτα. μπορώ επίσης να το πάρω μαζί μου χωρίς να γκρινιάζει όλη την ώρα καθώς και να δεχτώ επισκέψεις χωρίς να αγχώνομαι αν θα κάτσει ήσυχο ή αν θα πρέπει να τους αφήσω μόνους τους στο σαλόνι για να πάω εγώ σε άλλο δωμάτιο να θηλάσω για ώρα.

Παρόλα αυτά ανησυχώ μήπως δεν κάνω το σωστό. Εσείς τι πιστεύετε;
Ηλιάνα Π. Μαγνησία

Καλημέρα Ηλιάνα,

Χαίρομαι που παρ’ όλες τις υποχρεώσεις σου θηλάζεις την μικρή σου. Ο ρόλος της μητέρας είναι πολύ σημαντικός, αλλά έχει και πολύ κούραση ειδικά όταν φροντίζεις τρία παιδάκια.

Ο παιδίατρός σου έχει δίκιο στο ότι τα μωρά γεννιούνται με το αντανακλαστικό του θηλασμού. Αυτό τους εξασφαλίζει ότι θα μεγαλώσουν, θα παχύνουν και θα αναπτυχθούν. Παράλληλα τους ηρεμεί.

Τα προβλήματα με την πιπίλα είναι δύο. Πρώτον το πιπίλισμα στην τεχνητή θηλή μπορεί να μπερδέψει (σύγχυση θηλών) το μωρό και να θηλάζει μετά με λάθος τρόπο η και να αρνηθεί να θηλάσει (απεργία θηλασμού). Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι χρησιμοποιώντας πιπίλα μειώνεται ο χρόνος που το μωρό θηλάζει στο στήθος και αυτό πειράζει αρνητικά την παραγωγή γάλακτος και την ανάπτυξη του μωρού.

Στην περίπτωσή σου το πρώτο πρόβλημα που αναφέρω δεν φαίνεται να ισχύει. Το μωρό σου θηλάζει κανονικά και δεν έχεις δει διαφορά από τότε που ξεκίνησες την χρήση της πιπίλας. Αυτό που με απασχολεί όμως είναι ότι από τις ζυγίσεις που έχεις γράψει βλέπω ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του μωρού έχει αλλάξει από τις 27 στης 50 μέρες. Μήπως λόγω της πιπίλας το μωρό δεν παίρνει αρκετό γάλα και συνεχίζοντας έτσι θα οδηγηθείς στο να δώσεις συμπλήρωμα; Δεν είμαι εκεί και δεν μπορώ να ξέρω με τί συχνότητα χρησιμοποιείς την πιπίλα. Εσύ πρέπει να κρίνεις. Καταλαβαίνω ότι έχεις πολλές υποχρεώσεις, αλλά πρέπει να βάλεις προτεραιότητες και στην φάση αυτήν προτεραιότητα έχει η σωστή ανάπτυξη του μωρού, μετά είναι οι ανάγκες τον άλλον δυο παιδιών και μετά είναι όλα τα άλλα.

Για τις εξόδους (σχολείο κλπ) θα σε διευκολύνει να την φορέσεις σε ένα μάρσιπο τύπου sling η wrap. Με αυτό είναι δυνατόν να θηλάζεις οπουδήποτε διακριτικά και στο περιβάλλον του σχολείο δεν θα ενοχληθεί κανείς. Ίσα ίσα που δίνεις ένα παράδειγμα θετικό. Έτσι θα μπορείς να συνδυάσεις τις ανάγκες του μωρού με τις ανάγκες τον μεγαλύτερων παιδιών.

Την πιπίλα μπορείς να την χρησιμοποιείς, αλλά με μέτρο για να απολαμβάνεις μόνο τα θετικά της στοιχεία.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

2 Σχόλια

  1. ηλιάνα το sling θα σε βοηθήσει πάρα πολύ,μπορείς να θηλάσεις παντού με τα χέρια σου ελεύθερα χωρίς να φαίνεται τίποτα,εγώ πήρα ένα mei tai και με βόλεψε πολύ για τον χειμώνα;

  2. Σχετικά με τον προβληματισμό σας, δηλαδή τον διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης από τις 27 στις 50 ημέρες, να σας πω οτι την πιπίλα την ξεκίνησα μετά τις 45 ημέρες και για λίγο αφού δεν την πιάνει και πολύ. Δεν γνωρίζω γιατί δεν πήρε το ίδιο βάρος αναλογικά όπως τον πρώτο μήνα αφού δεν έχω αλλάξει κάτι στον τρόπο ταϊσματος. Το μόνο που έχω καταλάβει είναι η μείωση του όγκου του ενός στήθους μου καθώς και συχνοί κλεισμένοι πόροι αυτού του στήθους. Τι να κάνω; Μήπως έχει μειωθεί η ποσότητα γάλακτος;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *