Απορίες σχετικά με την άντληση μητρικού γάλακτος και την μαστίτιδα

Απορίες σχετικά με την άντληση μητρικού γάλακτος και την μαστίτιδα

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους σας.
Θα ήθελα να με ενημερώσετε για κάποιες απορίες που έχω σχετικά με την άντληση μητρικού γάλακτος.

Έχω μια κουκλίτσα 2.5 (και λίγο παραπάνω) μηνών και τη θηλάζω αποκλειστικά. Επειδή όμως χρειάζεται για κάποιους λόγους να λείπω αρκετά συχνά από το σπίτι, θα ήθελα να με βοηθήσετε με κάποιες απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματά μου:

-Ποιά ώρα είναι κατάλληλη για άντληση; Μετά από πόση ώρα από το θηλασμό, μπορώ να προσπαθήσω να αντλήσω γάλα; Σε πόσο χρονικό διάστημα αναπληρώνεται το γάλα;

Να συμπληρώσω ότι ζήτησα από την παιδίατρο να μου προτείνει ένα ξένο γάλα για περίπτωση ανάγκης -που δεν έχω καταφέρει να αντλήσω όσο χρειάζεται- μου πρότεινε το NATIVA HA, καθώς η μικρή έχει δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα (ακολουθώ αυστηρή δίαιτα, με πλήρη έλλειψη γαλακτοκομικών σε όλες τις μορφές) το οποίο όμως η μικρή σε μία προσπάθεια που κάναμε δεν το ήθελε καθόλου.

Θα εκτιμούσα τη γνώμη σας σχετικά και με το συγκεκριμένο γάλα και με το γεγονός αν θα πρέπει να το δώσω ή όχι, μήπως μετά δεν θα παίρνει το μητρικό αν την πιέσω με το ξένο:

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Παυλίνα Π., Θεσσαλονίκη

Καλημέρα,
λάβαμε το ερώτημά σας προς τη στήλη “Ρώτα τον ειδικό”.

Καταρχήν λυπούμαστε για την αργοπορία της απάντησης αλλά υπάρχει φόρτος ερωτημάτων! Ευχαριστούμε για την κατανόηση!

Για να μπορέσει να απαντηθεί το δικό σας ερώτημα, χρειαζόμαστε κάποιες διευκρινήσεις από εσάς, όπως πόσο συχνά θα λείπετε από το σπίτι και πόσες ώρες κάθε φορά;

Η ομάδα του mitrikosthilasmos

Καλημέρα και σε εσάς. Ευχαριστώ πάρα πολύ για το ενδιαφέρον σας να μου απαντήσετε -έστω και λίγο καθυστερημένα- δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, η δουλειά σας είναι εξαιρετικά πολύτιμη.

Όσον αφορά τις διευκρινίσεις που ζητήσατε, λείπω από το σπίτι σίγουρα 3-4 φορές την εβδομάδα από 2 ώρες (συνήθως προχωρημένο απόγευμα ή και κάποιες φορές πρωί) καθώς και ότι άλλη έκτακτη δουλειά προκύψει, συνήθως όχι πάνω από 3-4 ώρες.

Επειδή τις τελευταίες μέρες έχει προκύψει ένα πρόβλημα σχετικά με το στήθος μου, θα σας ήμουν ιδιαίτερα ευγνώμων αν είχα και την δική σας πολύτιμη συμβουλή. Πριν από 3 μέρες και ξαφνικά ο δεξιός μαστός μου πέτρωσε στο επάνω σημείο. Προσπάθησα με μαλάξεις και ζεστά επιθέματα (όχι πολλά) κάπως βελτιώθηκε, όμως μετά 2 μέρες επανήλθε.

Σημειωτόν, δεν σταμάτησα να θηλάζω από αυτό το μαστό και από τότε που εμφανίστηκε κάθε που θηλάζει η μικρή πεθαίνω στον πόνο.

Είμαι σε πανικό, τι ακριβώς κάνω για να αποφύγω τη μαστίτιδα και να μην αναγκαστώ να σταματήσω το θηλασμό πρόωρα; (πράγμα που δεν το θέλω καθόλου)…

Ευχαριστώ και περιμένω ανυπόμονα

Λόγω της δυσανεξίας στο αγελαδινό γάλα θα σας πρότεινα να νοικιάσετε ένα νοσοκομειακό θήλαστρο, κατά προτίμηση διπλής άντλησης για να αντλείτε γρήγορα και αποτελεσματικά και έτσι να μην χρειαστεί να δώσετε ξένο γάλα, έστω και υποαλλεργικό.

Θα αντλείτε μια φορά το 24ωρο για να αποθηκεύσετε μερικά γεύματα στην κατάψυξη κι έτσι θα είστε ήσυχη ότι υπάρχει γάλα για το μωρό.

Για τις μέρες που θα λείπετε, θα αφήνετε στο ψυγείο το γάλα που αντλήσατε την προηγούμενη μέρα και ένα επιπλέον που θα αντλήσετε λίγο πριν φύγετε από το σπίτι. Για τις ώρες που θα λείπετε το μωρό μάλλον θα χρειάζεται μόνο ένα γεύμα αλλά εσείς θα έχετε δύο για λόγους ασφαλείας (μπορεί κατά λάθος να χυθεί το γάλα…). Θα φροντίζετε πάντα να είστε 1-2 γεύματα μπροστά από τις ανάγκες του μωρού.

Για τον πόνο που αναφέρατε:
-Να θηλάζετε πρώτα από αυτό το μαστό για να ανακουφιστεί γρηγορότερα
-Θηλάστε τοποθετώντας το μωρό με το πηγούνι προς την περιοχή που πονάει, θα ανακουφιστείτε πιο εύκολα. Για να το καταφέρετε αυτό, ξαπλώστε το μωρό πχ στην αλαξιέρα, και σκύψτε πάνω του έτσι που η πονεμένη περιοχή να βρίσκεται πάνω από το πηγούνι του.

Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλεστε. Η μαστίτιδα δεν αποτελεί λόγο διακοπής του θηλασμού. Σε περίπτωση μαστίτιδας θηλάζετε πρώτα από το προσβεβλημένο μαστό.

Καλή συνέχεια

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *