Πώς πρέπει να ξεκινάμε τις στερεές τροφές;

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Καλημέρα.
Θα ήθελα τη βοήθεια σας σχετικά με τη διατροφή του μωρού μου.

Ο γιος μου έκλεισε τον 6ο μήνα. Εδώ και 2 βδομάδες περίπου άρχισα να του δίνω φρούτα και κάποιες φορές βιολογικό ρυζάλευρο. Τα τρώει και τα 2 πολύ καλά, δέχτηκε το κουτάλι αμέσως. Συνεχίζω να τον θηλάζω αποκλειστικά χωρίς προβλήματα (7-9 φορές την ημέρα).

Όταν έκλεισε τον 5ο το βάρος του ήταν 7210 και το ύψος του 65. Σήμερα που έκλεισε τον 6ο ζυγίζει 7380 και έχει ύψος 66 εκ. Ο γιατρός μας είπε ότι είναι στα φυσιολογικά πλαίσια, αλλά εγώ ανησυχώ μήπως πήρε λίγο βάρος.

Επίσης μας συνέστησε να ξεκινήσουμε με χορτόσουπα, την επόμενη βδομάδα, να προσθέσουμε μοσχάρι και την επόμενη κοτόπουλο. Τα απογεύματα να του δίνω κρέμα – γιαουρτάκια (του εμπορίου) εναλλάξ (γιατί θα βαρεθεί λέει), πράγμα που διαφωνώ και προσπαθώ να πείσω και το σύζυγό μου ο οποίος με θεωρεί υπερβολική.

Θέλω να συνεχίσω να θηλάζω γι’ αυτό θα ήθελα έναν μπούσουλα για το πώς πρέπει να ξεκινήσω. Επίσης τί εναλλακτική έχω για να του δίνω τα απογεύματα;

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

ΥΣ: Μέχρι τώρα έχω πάρει πολλές συμβουλές από εσάς και με έχετε βοηθήσει πραγματικά!

Μαρία Χ., Αθήνα

Αγαπητή Μαρία,

ο γιατρός σας έχει δίκιο ότι ο μικρός δεν έχει πρόβλημα στις καμπύλες ανάπτυξης. Έχει επίσης δίκιο για τα λαχανικά και το κρέας.

Ως προς τα γιαουρτάκια, μπορείτε αν θέλετε να τα καθυστερήσετε για ένα μήνα ακόμα. Μπορείτε επίσης να του δοκιμάσετε αγελαδινό γιαούρτι δικό μας, πλήρες λιπαρών, ως πιο αγνό.

Κατά τα άλλα, το απόγευμα ο μικρός μπορεί να τρώει λαχανικά, δημητριακά από τρόφιμα του τραπεζιού που θα εισάγετε. Ποικιλία υπάρχει όση και στο δικό μας τραπέζι.

Ο θηλασμός του δεν κινδυνεύει εάν του δώσετε στερεές τροφές, με την προϋπόθεση ότι συνεχίζει να είναι ελεύθερος, μέρα ή νύχτα, όποτε θέλει το μωρό.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *