Είναι αναγκαίο το θήλαστρο στη περίπτωσή μου; Αληθεύει ότι η χρήση του, ζημιώνει-πληγώνει τις θηλές;

Είναι αναγκαίο το θήλαστρο στη περίπτωσή μου; Αληθεύει ότι η χρήση του, ζημιώνει-πληγώνει τις θηλές;

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Καλημέρα σας! Καλή χρονιά και χρόνια πολλά!

Είμαι νέα μαμά (θήλυ – 50 ημερών) και θηλάζω αποκλειστικά. Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του θηλασμού το μωράκι μας αποκοιμιέται και παρά τις προσπάθειές μου να τη ξυπνήσω για να συνεχίσει, δεν ανταποκρίνεται, με αποτέλεσμα ο ένας μαστός μου να μένει γεμάτος, να πονάω και αναγκάζομαι να βγάζω το γάλα μόνη μου και όχι πάντα επιτυχώς και με αρκετή ταλαιπωρία.

Ενδιαφέρομαι να αγοράσω θήλαστρο με σκοπό να το χρησιμοποιώ περιστασιακά και εδώ τίθεται το ερώτημά μου: είναι αναγκαίο το θήλαστρο στη περίπτωσή μου; Αληθεύει ότι το θήλαστρο ζημιώνει – πληγώνει τις θηλές;

Σας ευχαριστώ.
Κατερίνα Κ., Βόλος

Αγαπητή Κατερίνα,

το μωράκι σου από όσα μου λες είναι υγιέστατο. Η παραγωγή σου σε γάλα πρέπει να συντονιστεί με τις δικές του ανάγκες και απαιτήσεις. Για να γίνει αυτό, πρέπει να τον ταΐζεις με τα σημάδια της πείνας και κορεσμού που σου δείχνει.

Εάν παρόλα αυτά νιώθεις πρησμένο κάποιο στήθος, πρέπει να το ελαφραίνεις βγάζοντας το γάλα κατά προτίμηση με το χέρι, όχι για να αδειάσει τελείως αλλά απλά για να μαλακώσει. Σε λίγες ημέρες εάν ακολουθήσεις αυτά θα σταματήσουν τα αναίτια πρηξίματα.

Θήλαστρο μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντί για το χέρι αλλά με προσοχή. Όχι συχνά – όχι πάνω από 1-2 φορές την ημέρα-, πάρε ένα απλό ηλεκτρικό θήλαστρο ή και χειροκίνητο και βγάζε για λίγο, 5-10 λεπτά, έως ότου μαλακώσει το στήθος, όχι μέχρι να σταματήσει η ροή και οι σταγόνες. Με τέτοια χρήση το θήλαστρο δεν θα κάνει ζημιά.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *